Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα o σεφ Νίκος Μπίλλης μαγειρεύει μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα και μυρωδικά.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 3-4 μερίδες

* Ο Νίκος Μπίλλης είναι ο Chef de cuisine στο εστιατόριο Botrini's.  

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με φρέσκο νερό και αλάτι. Τα σιγομαγειρεύουμε ξαφρίζοντάς τα, για περίπου 15 με 20 λεπτά, ώσπου να μισομαγειρευτούν. Τα σουρώνουμε αλλά δεν πετάμε το νερό τους.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο, το σκόρδο, το τσίλι και τον μαραθόσπορο. Σοτάρουμε ελαφρά σε σιγανή φωτιά, έτσι ώστε να αρωματίσουμε το λάδι. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ξερό κρεμμύδι και το πράσο κι ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα καρότα και σοτάρουμε για ακόμα 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κύμινο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα χορταρικά και τα φρέσκα μυρωδικά καλά πλυμένα. Τα αχνίζουμε για 5 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί μαζί με τα φασόλια, ένα ποτήρι από το ζουμί των φασολιών, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και τις φλούδες λεμονιού. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών.
  3. Στο ποτήρι μας: Μαντινεία, Βιδιανό, Sauvignon αλλά και ένα δροσερό ουζάκι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών