15'
προετοιμασία
45' τηγάνισμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Τεμάχια: 16
Για το σπιτικό φύλλο γιόχας
Για τη γέμιση
Για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε ποντιακά κιμαδοπιτάκια με φύλλο γιοχάς ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά το βούτυρο. Σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να «σπάσει» ο κιμάς, να σωθούν τα υγρά του και να ροδίσει καλά.
- Ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, αλάτι και πιπέρι, μετριάζουμε καλά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει και να στεγνώσει (προσέχουμε μόνο να μην αρπάξει και ξεραθεί).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Γιαννούτσια - κιμαδοπιτάκια
- Για τα γιαννούτσια, παίρνουμε ένα φύλλο γιογάς και το ραντίζουμε με νερό με τα χέρια μας, μέχρι να νοτίσει και να μαλακώσει ελαφρώς (όχι να μουλιάσει όμως).
- Το απλώνουμε στον πάγκο και με ένα κουτάλι απλώνουμε στη μισή επιφάνειά του 1-2 κουτ. σούπας κιμά.
- Σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλλο, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
- Στο τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο μέχρι να λιώσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε στο τηγάνι ένα μισοφέγγαρο και το τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το φύλλο να φουσκαλιάσει και να ροδίσει απαλά και από τις δύο πλευρές.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα γιαννούτσια, ανανεώνοντας το βούτυρο για το καθένα.
- Σερβίρουμε τα γιαννούτσια ζεστά ή χλιαρά.
Σπιτικό φύλλο γιόχας
- Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το κίτρινο αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το γάντζο και σταδιακά, σε αργή ροή, ρίχνουμε όσο από το μείγμα νερού-λαδιού χρειαστεί, ζυμώνοντας σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
- Πασπαλίζουμε καλά τη ζύμη με αλεύρι, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από ρεύματα, για 30 λεπτά, ώστε να «ξεκουραστεί» η ζύμη.
- Τη μεταφέρουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε μπαλάκια με βάρος 100-150 γρ. (με μέγεθος περίπου όσο ένα μανταρίνι).
- Ανοίγουμε τη μία μπαλίτσα (πασπαλίζουμε με αλεύρι και σκεπάζουμε με πανί τις υπόλοιπες) σε φύλλο με τον πλάστη-βέργα, πασπαλίζοντας τακτικά με λίγο αλεύρι. Το φύλλο μας πρέπει να γίνει πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο, και με διάμετρο περίπου 45 εκ.
- Απλώνουμε κάθε φύλλο σε επίπεδη επιφάνεια, βάζοντας ανάμεσά τους μεγάλα καθαρά πανιά. Τα χρησιμοποιούμε ως έχουν φυσικά, χωρίς να τα ραντίσουμε με νερό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.