Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Αστέριος Κουστούδης ετοιμάζει ρεβύθια στην κατσαρόλα με ψητά καρότα και μπαχαρικά.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 4-6 μερίδες

Για τα καρότα

 * Ο Αστέριος Κουστούδης είναι ο executive chef στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George.

Διαδικασία

  1. Καρότα: Σε ένα ταψί απλώνουμε τα καρότα ολόκληρα, τα περιβρέχουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε 50 ml νερό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα κι από πάνω με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα.
  2. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβύθια, το ολόκληρο ξερό κρεμμύδι, 1 δαφνόφυλλο, συμπληρώνουμε με νερό 2-3 εκ. αφού σκεπάσει όλα τα ρεβίθια και τα βάζουμε να βράσουν. Όταν πάρει βράση, ξαφρίζουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα ρεβύθια αλλά όχι να διαλυθούν, για περίπου 1 ώρα. Στραγγίζουμε και κρατάμε τα υγρά.
  3. Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το  ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και συνεχίζουμε με χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν καλά. Έπειτα προσθέτουμε το τσίλι, το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα ρεβύθια και σκεπάζουμε με τα υγρά τους. Προσθέτουμε αλάτι, το δεύτερο δαφνόφυλλο και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε ελαφρώς, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να μείνουν λίγα υγρά. Τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα ξύσματα και το χυμό λεμόνι.
  4. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τα ρεβύθια, από πάνω κόβουμε φέτες το καρότο και τέλος πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
  5. Στο ποτήρι μας: Μπίρες και κυρίως lager, pale ale, IPA, Riesling, Μαντινείες, κοκτέιλ με εσπεριδοειδή ή/και εξωτικά φρούτα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών