Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα σουτζουκάκια
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σουτζουκάκια
- Για να φτιάξουμε σαλονικιώτικα σουτζουκάκια, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά για αρκετή ώρα, μέχρι να αναμειχθούν.
- Είναι προτιμότερο να τα ζυμώσουμε στο μίξερ, με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν ο κιμάς αποκτήσει πολύ ανοιχτό χρώμα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του μείγματος με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Την επόμενη ημέρα
- Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία.
- Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου.
- Βγάζουμε το μείγμα κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε σουτζουκάκια στο γνωστό σχήμα, με μήκος 8-10 εκ.
- Τα αραδιάζουμε στη λαδωμένη σχάρα και την τοποθετούμε περίπου 8 εκ. κάτω από τις αντιστάσεις του γκριλ.
- Ψήνουμε τα σουτζουκάκια για περίπου 18 λεπτά, γυρίζοντάς τα μερικές φορές.
- Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα (χωρίς να σβήσουμε το γκριλ).
Σερβίρισμα
- Στο ήδη καυτό γκριλ ψήνουμε τις πίτες για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να γίνουν αφράτες και να ροδίσουν.
- Τις μοιράζουμε σε πιάτα και πάνω τους βάζουμε όσα σουτζουκάκια επιθυμεί ο καθένας στη μερίδα του.
- Πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού, τα φύλλα μαϊντανού και λίγο ελαιόλαδο.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις πίτες με τα σουτζουκάκια, συμπληρώνουμε με τις φέτες ντομάτας. Αν θέλουμε, βάζουμε στο πλάι κάθε πίτας από 1 κουτ. σούπας πάπρικα αλοιφή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.