ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσιτσανόπιτα, η «γυμνή» τυρόπιτα της Βόρειας Εύβοιας (χωρίς φύλλα)Τσιτσανόπιτα, η «γυμνή» τυρόπιτα της Βόρειας Εύβοιας (χωρίς φύλλα)
30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Φύλλο

  1. Για να φτιάξουμε την τυρόπιτα με σπιτικό, ανεβατό φύλλο (καλασούνα Φολεγάνδρου) ξεκινάμε με το φύλλο. Σε βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο εκτός από το νερό και ανακατεύουμε.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και εύπλαστο ζυμάρι.
  3. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Γέμιση

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Τυρόπιτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 34-36 εκ.
  2. Σε μια λεία και αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  3. Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 38-40 εκ. και το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ανοίγουμε με τον πλάστη και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου 34-36 εκ. και καλύπτουμε τη γέμιση.
  6. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου και τις τυλίγουμε όμορφα, ώστε να σχηματίσουμε ένα στεφάνι.
  7. Χαράσσουμε σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό.
  8. Ψήνουμε την τυρόπιτα για 45-50 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών