ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκαρυδόπιτα χωρίς γλουτένηΚαρυδόπιτα χωρίς γλουτένη
40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 12

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα με βάση σφολιάτα, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ενωθούν κάπως τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε και το τριμμένο καρύδι συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και, όταν το μείγμα γίνει αφράτο, σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι και την κανέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  4. Σε ένα τσέρκι ή σε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. (χωρίς να τα βουτυρώσουμε) στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους και φροντίζοντας ώστε οι άκρες της να εξέχουν από τα τοιχώματα.
  5. Τρυπάμε την επιφάνεια της σφολιάτας με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία. Με αυτό τον τρόπο θα ψηθεί καλά στο εσωτερικό της και θα φουσκώσει ομοιόμορφα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα που φτιάξαμε πάνω στη σφολιάτα και φέρνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο.
  7. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο ώστε να στερεοποιηθεί το μείγμα της καρυδόπιτας.
  8. Στη συνέχεια, κόβουμε τις άκρες της σφολιάτας ομοιόμορφα.
  9. Ψήνουμε την καρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160° C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.
  10. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την καρυδόπιτα να χλιαρύνει λίγο.
  11. Ανακατεύουμε την άχνη με την κανέλα, πασπαλίζουμε την καρυδόπιτα και τη σερβίρουμε κατά προτίμηση χλιαρή.

Μυστικά

Πως τρίβουν τα καρύδια Για να τρίψουμε τα καρύδια σε σκόνη, τα βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ ή του μούλτι και τα χτυπάμε στην υψηλότερη ταχύτητα (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα) μέχρι να γίνουν σκόνη. Όμως, κατά τη διάρκεια του αλέσματος υπάρχει το ενδεχόμενο να πολτοποιηθούν και να γίνουν σαν υδαρή πάστα λόγω της ελαιώδους σύστασής τους. Για να το αποφύγουμε αυτό, κάνουμε τα εξής: Φροντίζουμε να μην αλέθουμε μεγάλες ποσότητες καρυδιών. Βάζουμε στον κάδο του κόφτη το πολύ 1 φλιτζάνι τη φορά. Αλέθουμε τα καρύδια με μια ποσότητα από την κρυσταλλική ζάχαρη ή την άχνη που ορίζει η συνταγή του γλυκού ή με λίγο κορν φλάουρ, που θα τραβήξει την περίσσια υγρασία, χωρίς να αλλοιώσει τη γεύση τους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών