ΕΞΟΔΟΣ PROMOTED

Μαγαζιά για θαλασσινά και ωραία ουζοκατάσταση στην Αθήνα

Ταιριάζουμε το αγαπημένο ελληνικό απόσταγμα με νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. 

14.04.2022
Μαγαζιά για θαλασσινά και ωραία ουζοκατάσταση στην Αθήνα

Ο καιρός ανοίγει και μαζί του ανοίγει και η όρεξη για ούζο και περιποιημένους μεζέδες στον ήλιο. Τα ουζερί, οι «έμπειροι» καφενέδες και τα ψαροεστιατόρια της πόλης μας περιμένουν και εμείς δεν έχουμε παρά να πάρουμε θέση με την παρέα μας και να χαλαρώσουμε απολαμβάνοντας θαλασσινές λιχουδιές και τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας. Ψητές γαρίδες με τα ζουμιά τους και τα αλάτια τους, σαγανάκια, μερακλίδικα παστά ή βουτυρένια ψάρια στα κάρβουνα, όστρακα, μακαρονάδες με θαλασσινά – οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Πώς όμως το ούζο έγινε η ιδανική παρέα για τον μεζέ; Το ελληνικό απόσταγμα με το μεθυστικό άρωμα έχει την ικανότητα να ανοίγει την όρεξη και να μας μεταφέρει, έστω και νοητά κάποιες φορές, δίπλα στη θάλασσα. Έχει όμως και πλούσια, ενδιαφέρουσα ιστορία. Κάποιοι παραγωγοί τσίπουρου, του αλκοολούχου ποτού από τα στέμφυλα, τα υπολείμματα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία του κρασιού, αποφασίζουν να του προσθέσουν διάφορα μπαχαρικά, κυρίως γλυκάνισο, για να του δώσουν γεύση και να το κάνουν πιο γλυκόπιοτο. Κάπως έτσι γεννιέται το ούζο.

 

Όσο για το όνομά του διάσημου πια ελληνικού αποστάγματος, έχει και εκείνο τη δική του ιστορία. Καθώς η εγχώρια παραγωγή γλυκάνισου δεν αρκούσε για όλα τα ούζα που παράγονταν στην Ελλάδα, άρχισε να εισάγεται γλυκάνισος από τη Σικελία. Πάνω στα πακέτα που έρχονταν από το ιταλικό νησί ήταν τυπωμένη η ακόλουθη επιγραφή: «Anise uso per Marsiglia» – που σημαίνει «γλυκάνισος που θα χρησιμοποιηθεί στη Μασσαλία». Η Μασσαλία ήταν τότε διάσημη σε όλη την περιοχή της Μεσογείου για τα pastis της (αποστάγματα με βάση τον γλυκάνισο). Οι Έλληνες παραγωγοί για να τονίσουν τον υψηλής ποιότητας γλυκάνισο που χρησιμοποιούσαν για το προϊόν τους, αναφέρονταν στην ιταλική επιγραφή και ιδιαίτερα στη λέξη «uso», λέξη που σταδιακά έγινε το όνομά του.

Ονομαστό ανάμεσα στα μυρωδάτα ούζα έγινε γρήγορα το Ούζο 12, που γεννήθηκε το 1880 στο αποστακτήριο του Καλογιάννη στην Κωνσταντινούπολη. Οι πιο απαιτητικοί πελάτες του αποστακτηρίου επέμεναν να σερβίρονται από το βαρέλι με τον αριθμό 12, καθώς μέσα σ’ αυτό βρισκόταν κλεισμένο ένα ντελικάτο ούζο, διπλής απόσταξης, αρωματισμένο με επιλεγμένους σπόρους και βότανα. Το 1925 το αποστακτήριο του Καλογιάννη μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και από εκεί, το 1950, στον Πειραιά, με το «Βαρέλι 12» να διατηρεί και εκεί τη φήμη του. Στον Πειραιά, το Ούζο 12 εμφιαλώνεται για πρώτη φορά, παίρνοντας το όνομά του από το περιβόητο βαρέλι. Από εκεί και πέρα η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Το Ούζο 12 μπαίνει στα σπίτια μας και βρίσκει θέση σε κάθε χαρούμενο τραπέζι σε όλη την Ελλάδα, συνοδεύοντας οικογενειακές και παρεΐστικες συγκεντρώσεις. Πρώτο σε πωλήσεις στον κόσμο, το Ούζο 12 συνεχίζει μετά από τόσα χρόνια να παράγεται με την αυθεντική συνταγή των αδερφών Καλογιάννη.

Πέρα από τους εκλεκτούς σπόρους και τα βότανα που συνδυάζονται αρμονικά για την παραγωγή του, ιδιαίτερη σημασία έχει η διαδικασία της διπλής απόσταξης μέσω της οποία αποκτά τον φίνο, πολυεπίπεδο χαρακτήρα του, τη δυνατή του γεύση και το διακριτό του άρωμα. Προϊόν απόσταξης 100%, έχει πλούσια, φυσική γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει.  Ως premium ούζο παράγεται με περισσότερο από 5% αρωματικούς σπόρους, ενώ τα φτηνά αντίστοιχα προϊόντα χρησιμοποιούν ποσότητα της τάξεως του 0,5% ή λιγότερο. Με σεβασμό στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, το Ούζο 12 φτάνει φυσικό και αγνό στα ποτήρια μας.

Μαζί με τους σωστούς μεζέδες, η κατανάλωσή του γίνεται ιεροτελεστία. Στις διευθύνσεις που ακολουθούν βρίσκουμε όλα τα καλά της θάλασσας που λαχταράμε για να το συνοδεύσουμε όπως πρέπει:

Αιόλου 68

Κρυμμένο ανάμεσα στα κτίρια του κέντρου, ένα μικρό «κυκλαδονήσι», το «Αιόλου 68» προφέρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Κλασικές προτάσεις αλλά και ιδιαίτερες surf & turf επιλογές για να πειραματιστούμε.

Αιόλου 68 (στοά Πάππου), Αθήνα, Τ/ 210-32.47.925.

Γάκιας

Στο ψαροφαγικό στέκι της Νέας Ερυθραίας βρίσκουμε από ζουμερές γαρίδες στη σχάρα και μύδια αχνιστά μέχρι χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι, γλαύκο φρικασέ και σαρδέλες «παντρεμένες». Νόστιμος μεζές και η τηγανιά θαλασσινών.

Ευαγγελιστρίας και Κρήνης, Νέα Ερυθραία, Τ/ 210-62.03.934.

Μπαρμπουνάκι

Μεγάλη ποικιλία από φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, κυρίως μικρά αλλά και μεγαλύτερα, ανάλογα με την ημέρα και την εποχή. Στο μίνιμαλ μεζεδοπωλείο με την υπογραφή του Γιώργου Παπαϊωάννου τσουγκρίζουμε με ουζάκι και απολαμβάνουμε τα παστά, τα μαρινάτα και τα τηγανητά ψαράκια.

Πατριάρχου Γρηγορίου & Πατριάρχου Ιωακείμ 2, Ν. Ερυθραία, Τ/210-80.70.300.

Φύκι-Φύκι

Στη παραλία του Πόρτο Ράφτη σερβίρουν από νόστιμες μπουκιές, όπως ο μαρινάτος γαύρος σε ζυμωτό ψωμί, μέχρι ολοκληρωμένες θαλασσινές προτάσεις, όπως  η γαριδοκαραβιδομακαρονάδα, το κριθαράκι θαλασσινών ή η σουπιά σχάρας παρέα με φάβα και τηγανητό κρεμμύδι.

Λεωφ. Γρέγου 45, Πόρτο Ράφτη, Τ/ 2299-07.63.33.

Το λιμάνι

Έχετε όρεξη για τηγανητά μικρόψαρα, καλαμαράκια ή μύδια αχνιστά; Στο Λιμάνι μαγειρεύουν όλους τους κλασικούς, αγαπημένους μεζέδες που ταιριάζουν γάντι με το ουζάκι.

Κουντουριώτη 8, Λαύριο, Τ/ 2292-06.931.

Εστιατόριο για ψάρι

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Νέα Ερυθραία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών