ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤούρτα παγωτό με μπισκόταΤούρτα παγωτό με μπισκόταΤη συνταγή αυτή μας έδωσε η τζελατιέρισσα Εύη Παπαδοπούλου, η οποία έχει μαθητεύσει στην Ιταλία και εκτός από τα παγωτά της γείτονος, γνωρίζει καλά και τα γλυκά της. Για τη συγκεκριμένη συνταγή, επισημαίνει: «Εδώ οι ποσότητες εξαρτώνται από πόσο μεγάλη είναι η φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε, και πόσες μερίδες θέλετε να σερβίρετε. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως έχετε μια φόρμα με χωρητικότητα 1 λίτρο, τότε υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 700 γρ. παγωτό, και σας δίνω επίσης τη συνταγή για παντεσπάνι του δασκάλου μου, Iginio Massari, αλλά σε μεγαλύτερη ποσότητα, για να αξίζει τον κόπο η φασαρία. Ό,τι περισσέψει μπορείτε να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσετε ξανά για να ξαναφτιάξετε zuccotto, ή ακόμα και τιραμισού, αντί για σαβαγιάρ».

20' προετοιμασία
12' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 32'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το παντεσπάνι του Iginio Massari

Για το zuccotto

Διαδικασία

Tο παντεσπάνι του Iginio Massari

  1. Για να ετοιμάσουμε το καλοκαιρινό zuccotto κάνουμε ως εξής: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-185°C και στρώνουμε μια λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  2. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να πάρουμε ένα πολύ πηχτό και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ, από κάτω προς τα πάνω και από έξω προς τα μέσα, ώστε να μην χάσει το μείγμα τον αέρα που έχει ενσωματώσει.
  4. Αδειάζουμε στη λαμαρίνα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα πέρα ως πέρα, και ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά του, αλλά να μην ροδίσει.
  5. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε λωρίδες στο μέγεθος περίπου που έχουν τα ιταλικά σαβαγιάρ. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα.

Zuccotto

  1. Θα χρειαστούμε μια μικρή στρογγυλή φόρμα με πολύ ψηλά τοιχώματα (π.χ. μια φόρμα σαρλότ) ή ένα μπολ. Ό,τι και να επιλέξουμε, θέλουμε να έχει χωρητικότητα 1 λίτρο*.
  2. Ντύνουμε τη φόρμα εσωτερικά με τις λωρίδες από το παντεσπάνι, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα.
  3. Με ένα πινέλο, βρέχουμε καλά το παντεσπάνι με το γλυκό κρασί.
  4. Γεμίζουμε τη φόρμα με εναλλάξ στρώσεις από παγωτό (το αφήνουμε να μαλακώσει λίγο για να μπορούμε να το απλώσουμε), χοντροκομμένα αμύγδαλα και ρώγες από μαύρη σταφίδα.
  5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει για 3-4 ώρες.
  6. Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με κακάο.
  7. Για να το κόψουμε σε όμορφα κομμάτια, βυθίζουμε κάθε φορά το μαχαίρι σε καυτό νερό.

Μυστικά

*Πώς υπολογίζουμε τη χωρητικότητα μιας φόρμας ή ενός μπολ: Τα γεμίζουμε με νερό μέχρι το χείλος και αδειάζουμε το νερό σε μια κανάτα δοσομετρητή.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Σταφύλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών