1 ώρα και 15'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 35'
Υλικά
Τεμάχια: 10 - 12Για το σιρόπι
Για τα σαβουαγιάρ
Για τη μους
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε τιραμισού σε ποτήρι, αρχικά ρίχνουμε τον εσπρέσο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι.
- Στη συνέχεια, το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε τον εσπρέσο με νερό και αρωματίζουμε το σιρόπι με 2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ (νεσκαφέ).
Σαβουαγιάρ
- Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κορν φλάουρ.
- Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα στο μίξερ, με το σύρμα, τα ασπράδια, ρίχνοντας σιγά-σιγά και τμηματικά τη ζάχαρη.
- Όταν έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους.
- Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, σταματάμε το μίξερ.
- Ενσωματώνουμε τα κοσκινισμένα υλικά ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Βάζουμε το μείγμα για τα σαβουαγιάρ σε ένα κορνέ με στρογγυλή μύτη.
- Σχηματίζουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης μεγέθους τέτοιου που να χωράνε στα ποτήρια μας.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
- Ψήνουμε τα σαβουαγιάρ για περίπου 20 λεπτά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βουτάμε στιγμιαία τα σαβουαγιάρ στο σιρόπι, προσέχοντας να μη μουλιάσουν, αλλά ίσα να αρωματιστούν και να μαλακώσουν.
- Τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι να στραγγίξουν, ώστε να μη βγάλουν υγρά στο γλυκό.
Μους
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό να μαλακώσει.
- Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι).
- Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε μέσα το μασκαρπόνε και το χτυπάμε με το φτερό μέχρι να μαλακώσει.
- Βγάζουμε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο, κρατάμε περίπου 2 κουτ. σούπας και την υπόλοιπη τη ρίχνουμε μέσα στο μασκαρπόνε.
- Μεταφέρουμε και αυτό το μείγμα σε ένα μπολ.
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό - θα πρέπει να γίνει ένα σιρόπι βάρους 75 γρ.
- Βάζουμε τους κρόκους στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε το σιρόπι και τα χτυπάμε με το σύρμα.
- Παράλληλα, βάζουμε σε ένα μπρίκι τη ζελατίνη (αφού τη στύψουμε να στραγγίξει) με τις 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος που κρατήσαμε.
- Τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζελατίνη.
- Στη συνέχεια, η ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα με το μασκαρπόνε ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.
- Δεν ρίχνουμε όλη τη ζελατίνη κατευθείαν, γιατί θα παγώσει και θα δημιουργηθούν σβόλοι.
- Όταν το μείγμα των κρόκων φουσκώσει και ασπρίσει, το ενώνουμε με το μείγμα του τυριού.
Συναρμολόγηση
- Βάζουμε μία στρώση από τη μους σε ένα ποτήρι και την καλύπτουμε με μία στρώση σαβουαγιάρ.
- Συνεχίζουμε εναλλάξ, ανάλογα με τη χωρητικότητα του ποτηριού, και τελειώνουμε με μους.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα ποτήρια.
- Τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες.
- Πασπαλίζουμε με κακάο ή τριμμένη σοκολάτα και σερβίρουμε το τιραμισού σε ποτήρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 48.