ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤιραμισού σαν τούρτα, με βάση αμυγδάλουΤιραμισού σαν τούρτα, με βάση αμυγδάλου
1 ώρα και 15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 35'

Υλικά

Τεμάχια: 10 - 12

Για το σιρόπι

Για τα σαβουαγιάρ

Για τη μους

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε τιραμισού σε ποτήρι, αρχικά ρίχνουμε τον εσπρέσο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Στη συνέχεια, το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε τον εσπρέσο με νερό και αρωματίζουμε το σιρόπι με 2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ (νεσκαφέ).

Σαβουαγιάρ

  1. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κορν φλάουρ.
  2. Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα στο μίξερ, με το σύρμα, τα ασπράδια, ρίχνοντας σιγά-σιγά και τμηματικά τη ζάχαρη.
  3. Όταν έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους.
  4. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, σταματάμε το μίξερ.
  5. Ενσωματώνουμε τα κοσκινισμένα υλικά ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  7. Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  8. Βάζουμε το μείγμα για τα σαβουαγιάρ σε ένα κορνέ με στρογγυλή μύτη.
  9. Σχηματίζουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης μεγέθους τέτοιου που να χωράνε στα ποτήρια μας.
  10. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  11. Ψήνουμε τα σαβουαγιάρ για περίπου 20 λεπτά.
  12. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  13. Βουτάμε στιγμιαία τα σαβουαγιάρ στο σιρόπι, προσέχοντας να μη μουλιάσουν, αλλά ίσα να αρωματιστούν και να μαλακώσουν.
  14. Τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι να στραγγίξουν, ώστε να μη βγάλουν υγρά στο γλυκό.

Μους

  1. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό να μαλακώσει.
  2. Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι).
  3. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  4. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον κάδο του μίξερ.
  5. Ρίχνουμε μέσα το μασκαρπόνε και το χτυπάμε με το φτερό μέχρι να μαλακώσει.
  6. Βγάζουμε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο, κρατάμε περίπου 2 κουτ. σούπας και την υπόλοιπη τη ρίχνουμε μέσα στο μασκαρπόνε.
  7. Μεταφέρουμε και αυτό το μείγμα σε ένα μπολ.
  8. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό - θα πρέπει να γίνει ένα σιρόπι βάρους 75 γρ.
  9. Βάζουμε τους κρόκους στον κάδο του μίξερ.
  10. Προσθέτουμε το σιρόπι και τα χτυπάμε με το σύρμα.
  11. Παράλληλα, βάζουμε σε ένα μπρίκι τη ζελατίνη (αφού τη στύψουμε να στραγγίξει) με τις 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος που κρατήσαμε.
  12. Τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζελατίνη.
  13. Στη συνέχεια, η ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα με το μασκαρπόνε ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.
  14. Δεν ρίχνουμε όλη τη ζελατίνη κατευθείαν, γιατί θα παγώσει και θα δημιουργηθούν σβόλοι.
  15. Όταν το μείγμα των κρόκων φουσκώσει και ασπρίσει, το ενώνουμε με το μείγμα του τυριού.

Συναρμολόγηση

  1. Βάζουμε μία στρώση από τη μους σε ένα ποτήρι και την καλύπτουμε με μία στρώση σαβουαγιάρ.
  2. Συνεχίζουμε εναλλάξ, ανάλογα με τη χωρητικότητα του ποτηριού, και τελειώνουμε με μους.
  3. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα ποτήρια.
  4. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες.
  5. Πασπαλίζουμε με κακάο ή τριμμένη σοκολάτα και σερβίρουμε το τιραμισού σε ποτήρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών