ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτριφτή κολοκυθόπιτα με ξινομυζήθρα, δυόσμο και μαντζουράναΣτριφτή κολοκυθόπιτα με ξινομυζήθρα, δυόσμο και μαντζουράνα
1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: 12

Για την κολοκύθα

Για την υπόλοιπη γέµιση

Διαδικασία

Κολοκύθα

  1. Για την κολοκυθόπιτα µε πράσα και γιαούρτι, προθερµαίνουµε το φούρνο στους 200° C.
  2. Βάζουµε στο κέντρο ενός µεγάλου κοµµατιού λαδόκολλας τα κοµµάτια της κολοκύθας. Πασπαλίζουµε µε αλατοπίπερο, τον κόλιανδρο και τη ζάχαρη, και περιχύνουµε µε το λάδι. Διπλώνουµε τις άκρες της λαδόκολλας, ώστε να κλείσουµε µέσα την κολοκύθα, σαν πακέτο. Για να µην ανοίξει, το τυλίγουµε µε αλουµινόχαρτο. Ψήνουµε για περίπου 45 λεπτά.
  3. Ανοίγουµε το πακέτο προσεκτικά για να µην καούµε από τους ατµούς και αφήνουµε την κολοκύθα για περίπου 5 λεπτά, να κρυώσει. Τη µεταφέρουµε σ’ ένα σουρωτήρι να στραγγίξει για 10 λεπτά και μετά την κόβουµε σε πιο µικρούς κύβους.

Γέµιση

  1. Σε ένα µεγάλο τηγάνι ή σε µια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα πράσα για περίπου 2 - 3 λεπτά, µέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουµε την κολοκύθα και σοτάρουµε για 5 λεπτά ακόµη, ανακατεύοντας µε µια κουτάλα. Αποσύρουµε, αδειάζουµε το µείγµα σ’ ένα µπολ και το αφήνουµε να κρυώσει για περίπου 4 - 5 λεπτά. Τότε, ρίχνουµε στο µπολ το γιαούρτι και ανακατεύουµε καλά.
  2. Προσθέτουµε τα αυγά, το τυρί, το ρύζι, τη λουίζα, αλατοπίπερο και ανακατεύουµε µέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Πίτα

  1. Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C.
  2. Λαδώνουµε καλά µια µεγάλη στρογγυλή φόρµα του κέικ, µε τρύπα στη µέση, και πασπαλίζουµε µε το σουσάµι τον πάτο και τα τοιχώµατά της. Απλώνουµε στη φόρµα τα µισά φύλλα κρούστας του πακέτου, τα οποία λαδώνουµε ένα-ένα και τα στρώνουµε σε όλα τα τοιχώµατα της φόρµας, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν. Αδειάζουµε τη γέµιση στα φύλλα και τη στρώνουµε οµοιόµορφα.
  3. Σκεπάζουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουµε ένα-ένα και τα κόβουµε, χαράζοντάς τα µ’ ένα µαχαιράκι στο σηµείο όπου βρίσκεται η τρύπα της φόρµας. Αφαιρούµε το κυκλάκι της ζύµης που κόψαµε και «στριµώχνουµε» τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα µέσα. Αλείφουµε µε λάδι την επιφάνεια της πίτας και ψήνουµε για περίπου 1 ώρα.
  4. Την αφήνουµε περίπου 15 λεπτά να κρυώσει και την αναποδογυρίζουµε σε µια πιατέλα.
  5. Σερβίρουµε την κολοκυθόπιτα µε πράσα και γιαούρτι σε κοµµάτια.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών