ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣtigania-me-arni-sia-sykotaria-kai-loyka-nikaΤηγανιά με αρνίσια συκωταριά και λουκάνικα
20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για 4 «βρώμικα»

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το «βρώμικο» της πλατείας Μαβίλη, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα φαρδύ τηγάνι, 30 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε το τζίντζερ (αν βάλουμε φρέσκο), για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε το λάχανο (και το ξερό τζίντζερ - αν έχουμε επιλέξει αυτό) και σοτάρουμε περίπου άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  4. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
  5. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήνουμε το λάχανο να σιγομαγειρευτεί περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
  6. Τότε, προσθέτουμε τα μυρώνια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
  7. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του σκεύους σε ένα μπολ.
  8. Σκουπίζουμε το σκεύος καλά.
  9. Έπειτα, σοτάρουμε σε 20 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια με το σουμάκ, περίπου για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
  10. «Σβήνουμε» με το ξίδι και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  11. Αποσύρουμε.
  12. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
  13. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα.
  14. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε τον φούρνο.
  15. Βάζουμε τα λουκάνικα στη σχάρα και ψήνουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
  16. Σε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό - μπορεί να είναι και αυτό όπου φτιάξαμε το λάχανο και τα κρεμμύδια, απλώς πρέπει να το πλύνουμε πριν το ξαναχρησιμοποιήσουμε) και σε μέτρια φωτιά (για να μην καούν από κάτω πριν προλάβουν να ψηθούν), τηγανίζουμε ένα-ένα ή δύο-δύο τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα), μοιράζοντας ανάλογα και το υπόλοιπο λάδι κάθε φορά.
  17. Σε ατομικά πιάτα βάζουμε από ένα λουκάνικο, από ένα αυγό μάτι και δίπλα το λάχανο και το κρεμμύδι.
  18. Απλώνουμε λίγη μουστάρδα σε κάθε λουκάνικο και σερβίρουμε.
  19. Συνοδεύουμε, το «βρώμικο» της πλατείας Μαβίλη, με ψωμί.

Μυστικά

Μπορούμε να φτιάξουμε τη μισή ποσότητα, αν σερβίρουμε και άλλους μεζέδες, ή την κανονική δόση, αν δεν έχουμε προγραμματίσει να φτιάξουμε και άλλα εδέσματα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών