ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιούΠασχαλινά κουλουράκια με άρωμα τσουρεκιού, βήμα βήμα Το λικέρ κράνο το αγαπούν πολύ οι Ηπειρώτες και το φτιάχνουν ανελλιπώς κάθε Σεπτέμβριο που ωριμάζουν οι μικροί κόκκινοι καρποί της κρανιάς. Αν δεν έχετε, δεν πειράζει. Αντικαταστήστε το με λικέρ βύσσινο ή ρόδι ή άλλο της αρεσκείας σας.

20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Κομμάτια: 20

Διαδικασία

  1. Για τα τραγανά κουλούρια Ηπείρου, ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την αμμωνία και το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζουμε το σύρμα με τον γάντζο, το ειδικό εξάρτημα για ζύμες. Συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. (Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι.)
  4. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουµε µε λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  5. Πλάθουµε µε τη ζύμη μεγάλα στρογγυλά κουλούρια (με εξωτερική διάμετρο περίπου 6-7 εκ.) και τα αραδιάζουµε στο ταψί, σε απόσταση 2-3 εκ. µεταξύ τους.
  6. Ψήνουµε για περίπου 15-20 λεπτά, µέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς αλλά να μη ροδίσουν.
  7. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  8. Τα ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών