Σύμφωνα με καταγραφές, οι Πολίτισσες μαγείρισσες, χρησιμοποιούσαν την μπεσαμέλ σε διάφορα φουρνιστά τους και κάποιες φορές την επέλεγαν και για τον μουσακά. Τις περισσότερες φορές όμως κάλυπταν το φαγητό με ροδέλες ντομάτας, για να μείνει ζουμερό και να μην ξεραθεί στο ψήσιμο.

Η αρχική εκδοχή του μουσακά (η λέξη είναι αραβική και σημαίνει πάνω κάτω «κάνω ζουμερό») ήταν ένα αγροτικό πιάτο που μαγειρευόταν όλο τον χρόνο, με βασικά συστατικά τον αρνίσιο κιμά και ένα εποχικό λαχανικό: μελιτζάνες, πατάτες, κολοκύθια, φασολάκια, μπάμιες, πράσα, πιπεριές, λάχανο και άλλα. Αντί λαχανικού, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όσπριο, όπως τα ρεβίθια ή τα φασόλια. Ο κιμάς ψηνόταν ξεχωριστά, με κρεμμύδια και λίγα μπαχαρικά, ενώ τα λαχανικά ψήνονταν στο μαγκάλι και αποκτούσαν θαυμάσια καπνιστή νοστιμιά. Τα υλικά ενώνονταν στο πιάτο, σε δύο διακριτές στρώσεις: μία με λαχανικά και μία με κιμά. Από πάνω δεν έμπαινε μπεσαμέλ που όλοι γνωρίζουμε τώρα. Κατά μία θεωρία, η μπεσαμέλ είναι σάλτσα που έφτασε στο παλάτι από τους μαγείρους που εκπαιδεύονταν στο Παρίσι, ενώ κατά μία δεύτερη την εισήγαγε ο Νίκος Τσελεμεντές, σε μια προσπάθεια να εξευρωπαΐσει το ανατολίτικο αυτό πιάτο (και κατηγορήθηκε σφόδρα γι’ αυτό). Οι Ρωμιοί αγαπούσαν τον μουσακά φτιαγμένο με οποιοδήποτε λαχανικό, αλλά οι Τούρκοι τον προτιμούσαν με μελιτζάνες, ενώ αντί λαδιού τσιγάριζαν τον κιμά σε άφθονο πρόβειο βούτυρο. Για όλους ήταν ένα φαγητό απλό αλλά συναρπαστικά νόστιμο, με γεύση αρχοντική, παρά τα ταπεινά υλικά του.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: Tαψί 32 εκ., περίπου 8 μερίδες

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με 2 λίτρα νερό και τα 40 γρ. αλάτι, για 1 ώρα. Tις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε με πετσέτα.
  2. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 4-5 εκ. ελαιόλαδο από τον πυθμένα του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, τις αλείφουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο, τις στρώνουμε σε ταψί σε μονή στρώση και τις ψήνουμε σε δόσεις, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα, για 20-25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.
  5. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε με πιρούνι, για να διαλυθεί σε μικρά κομματάκια και να μην κάνει σβόλους, για 8-10 λεπτά ή μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  6. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον μισό μαϊντανό, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγει- ρεύουμε χωρίς καπάκι για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Στρώνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί και απλώνουμε από πάνω τον κιμά. Αραδιάζουμε τις ντομάτες σε φέτες, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με τα 40 ml ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι ντομάτες.
  9. Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε με γιαούρτι και πράσινη σαλάτα με γραβιέρα.

Οι μελιτζάνες αγαπούν τα κόκκινα κρασιά, αλλά φλερτάρουν και με τα ρωμαλέα ροζέ. Αγαπημένη ποικιλία Syrah σε όλες τις εκδοχές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών