ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣαφράτο λαμπρόψωμο, ψωμί, πάσχαΛαμπρόψωμο βήμα βήμα

Το πασχαλόψωμο είναι αφράτο και εξαιρετικά νόστιμο και θυμίζει κάπως το γαλλικό μπριός. Ζυμώνεται με αυγά, γιαούρτι και βούτυρο. Το κόκκινο αυγό δεν το βάζουν στο κέντρο του σταυρού, αλλά στην ορθή γωνία που σχηματίζεται, γιατί έτσι θεωρούν ότι δεν σταυρώνουν τον Χριστό με καρφιά. «Αυτό είναι ένα έθιμο που το είχαν και στη Σμύρνη», λέει ο αρτοποιός Νίκος Μάζης. Το ετοιμάζουν τη Μεγάλη Πέμπτη και το κόβουν ανήμερα το Πάσχα.

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'

Υλικά

Τεμάχια: 2

Διαδικασία

  1. Κοσκινίζουμε τα δύο άλευρα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το βούτυρο, τα αυγά, το γιαούρτι και το νερό.
  2. Ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  3. Προσθέτουμε πασπαλιστά τη θρυμματισμένη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
  4. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε υπομονετικά με τα χέρια μέχρι να προκύψει μια ζύμη λεία και μαλακή.
  5. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι (ή την αλείφουμε με λίγο λάδι), σκεπάζουμε καλά τον κάδο με πετσέτα και αφήνουμε σε μέρος χλιαρό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (οι χρόνοι αναμονής εξαρτώνται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
  7. Από το κάθε κομμάτι παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την πλάθουμε σε χοντρό κορδόνι, το οποίο τυλίγουμε σε κουλούρα με διάμετρο 20 εκ., αφήνοντας ένα μικρό κενό στο κέντρο (που θα καλυφθεί από τα λεπτότερα κορδόνια ζύμης στη συνέχεια).
  8. Με το υπόλοιπο 1/3 κάθε κομματιού πλάθουμε 2 λεπτά κορδόνια, τα οποία κολλάμε σε κάθε κουλούρα φτιάχνοντας σταυρό.
  9. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο ευρύχωρα ταψιά και βάζουμε από ένα ψωμί στο καθένα, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε στα τοιχώματα.
  10. Τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  12. Βρέχουμε ελαφρά τα πασχαλόψωμα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  13. Τα ψήνουμε (ένα ένα) για 20 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  14. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σε καθένα βάζουμε από ένα κόκκινο αυγό, σε μία από τις ορθές γωνίες που σχηματίζει ο σταυρός (πρώτα κάνουμε ένα βαθούλωμα στο σημείο με την ανάποδη ενός κουταλιού).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών