ΕΞΟΔΟΣ

7 + 1 ινδικά εστιατόρια που αγαπάμε στην Αθήνα

Όρεξη για ινδικό; Εδώ χορταίνουμε με πλούσια κάρι, αρωματικά ρύζια, νταλ, ακόμα και ινδικές κρέπες!

19.10.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
7 + 1 ινδικά εστιατόρια που αγαπάμε στην Αθήνα

Κοτόπουλο tikka που τσιτσιρίζει στο καυτό μαντεμένιο σκεύος ή tikka masala με σάλτσες που δεν χορταίνεις να μαζεύεις με naan, ζεστό ζεστό από το ταντούρι; Αρνί μαγειρεμένο σε πικάντικη σάλτσα με τζίντζερ και κόλιανδρο ή βαθιάς νοστιμιάς νταλ με φακές; Momos ή dosas; Με όρεξη για ινδικό βγαίνουμε βόλτα στην Αθήνα.

Indian Chef: Ινδικό στη λεωφόρο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Πάνω στη Συγγρού, απέναντι από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ευρύχωρο, με λιτά έπιπλα και τα φωτιστικά και μια δόση φολκλόρ, έχει μεγάλη γκάμα γεύσεων. Και κάθε φορά να τρως κάτι διαφορετικό, τον κατάλογο θα αργήσεις να τον εξαντλήσεις. Το κλασικό κοκκινωπό κοτόπουλο tikka που το μαρινάρουν σε γιαούρτι και μπαχαρικά τσιτσιρίζει την ώρα που φτάνει στο μαντεμένιο σκεύος, πάνω σε πιπεριές, αξίζει όμως θα δοκιμάσετε τα χορτοφαγικά του, τα daal makhani και tadka, τις τραγανές μπάμιες masala και το -δικό μου αγαπημένο- ambarsariya kulche, που είναι μια πίτα με πατάτα, κόλιανδρο και κρεμμύδι, ψημένη σε φούρνο ταντούρι, που έρχεται σε ένα μεταλλικό δισκάκι με χωρίσματα, παρέα με πικάντικα, πολύ νόστιμα chana masala (ρεβύθια, μαγειρεμένα με μπαχαρικά), γιαούρτι, για να σβήνεις την κάψα, κρεμμύδι και τουρσάκια. Aνήκει στα thali, λέξη που σημαίνει «πιάτο» κι είναι στην ουσία ένα πλήρες γεύμα – στο εστιατόριο θα βρείτε κι άλλες εκδοχές. Α.Σ.

Λεωφόρος Συγγρού 55, Τ/210-92.36.336

 

Indian Haveli: Η Ινδία στην Ακρόπολη

Λίγα βήματα από το μετρό της Ακρόπολης, με θέα τους Στύλους του Ολυμπίου Διός τρώμε ινδικό στα τραπέζια του Indian Haveli. Κεντητές μαξιλάρες για έξτρα άνεση, μπακιρένια σκεύη και ζωγραφιές σε παραδοσιακό στυλ στους τοίχους συνθέτουν το σκηνικό. Ο κατάλογος έχει τα περισσότερα από τα κλασικά πιάτα ενός τυπικού ινδικού εστιατορίου εκτός Ινδίας. Εκτός από τα γευστικά κάρυ, το μυρωδάτο ρύζι pulao με σαφράν και βούτυρο και τα ποικίλα ψωμιά αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα χορτοφαγικά τους πιάτα. Δύο από τα αγαπημένα μου: το bindy masala με πικάντικες, καπνιστές μπάμιες μαγειρεμένες με ντομάτα και κρεμμύδια (αρέσει και σε όσους δεν τρώνε συχνά μπάμιες) και το dal makhni, ένα φαγητό με βάση τις σιγομαγειρεμένες μαύρες φακές, που δίνει στα όσπρια πολυτελή διάσταση. Γ.Π.

Συγγρού 12, Τ/694-79.50.019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚάρι ψαριού σε γάλα καρύδας, αλλιώς, meen molee από την ΚεράλαΚάρι ψαριού σε γάλα καρύδας, αλλιώς, meen molee από την Κεράλα

India Gate & Naan Stop: Όταν ο Shantos γνώρισε τη Sujana

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Στην κουζίνα του India Gate στο Μαρούσι όλα γίνονται υπό την επίβλεψη της σεφ Sujana Acharya και με τη βοήθεια του Shantos, του συζύγου της, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του μαγαζιού. Το νεαρό ζευγάρι άνοιξε το ινδικό εστιατόριο το 2021. Ο Shantos είναι μισός Έλληνας μισός Νεπαλέζος και μεγάλωσε στην Ινδία. Όταν γνώρισε τη Sujana, ζούσε στην Ελλάδα, όπου είχε έρθει για σπουδές, και αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα για να φτιάξουν τη ζωή τους εδώ. Η Sujana μαγειρεύει πολύ καλά και της αρέσει να μοιράζεται τις συνταγές της με όσους ψάχνουν αυθεντικές γεύσεις από την Ινδία και το Νεπάλ. Το 2018 άνοιξαν με τη Sujana το δικό τους εστιατόριο, το Naan Stop, στους Αμπελοκήπους και το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα. Το Naan Stop είναι πιο μικρό από το India Gate αλλά το μενού παραμένει ίδιο. Στο τραπέζι μας, πρώτο έρχεται το chicken tikka σε καυτό πήλινο σκεύος, με το κρέας να αχνίζει και να τσιτσιρίζει. Ακολουθεί μια σαλάτα με ρόκα και μάνγκο, που είναι πολύ φρέσκια, πλούσια και γευστική. Εντύπωση μας κάνουν τα momos – ινδικά ντάμπλινγκ που σερβίρονται με μια πεντανόστιμη καυτερή σάλτσα και, από ό,τι με ενημερώνει ο Shantos, στην Ινδία τα βρίσκεις σε όλα τα εστιατόρια. Στην Αθήνα είναι οι μόνοι που έχουν momos. Στο μενού βρίσκουμε και το δημοφιλές ινδικό chicken makhni, που προέρχεται από το Νέο Δελχί, ένα πιάτο βουτυράτο και κάπως γλυκό, πολύ ιδιαίτερο και νόστιμο. Έχουν και το saa paneer, ένα χορτοφαγικό πιάτο με σπανάκι και τυρί, που το φτιάχνουν ακριβώς όπως το κάνουν στο σπίτι τους. Κάθε γεύμα συνοδεύεται από ρύζι αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης, νάαν και παπαντόμ. Προσφέρουν και ένα πιάτο από τα μακρινά Ιμαλάια, το Everest khasi gravy, με κρέας αρνιού μαγειρεμένο σε ελαφρώς πικάντικη σάλτσα με τζίντζερ, κόλιανδρο και κόκκινα μπαχαρικά και φυσικά πεντανόστιμο chicken tikka που το φτιάχνουν σε παραδοσιακό φούρνο tandoor (προς το παρόν το έχουν μόνο στο India Gate). Το γεύμα στα δύο εστιατόρια κλείνει ιδανικά με το ιδιαίτερο και πολύ δροσιστικό ποτό τους, λάσι (εμείς το ήπιαμε με μάνγκο), και σπάνιες ινδικές μπίρες. Μ.Π.

India Gate, Δημητρίου Ράλλη 18, Μαρούσι, Τ/210-61.21.888
Naan Stop, Λ. Αλεξάνδρας 223, Αμπελόκηποι, Τ/211-18.29.303

 

Οm Namaste: Ινδία μέσω Νεπάλ

Om Namaste: από το Νεπάλ στην Ακρόπολη
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Tο περίφημο επιδόρπιο gulab jamun

Το Οm Namaste στον καλοφτιαγμένο, φωτεινό και πολύχρωμο χώρο του Νεπαλέζου Kris (Krisna) Pokharel εδώ και λίγα χρόνια πέτυχε να μας αλλάξει μυαλά ότι η ινδική κουζίνα είναι βαριά. Ήταν απλώς κακοποιημένη. Ο Kris με την ομάδα των Ινδών και Νεπαλέζων μαγείρων του φτιάχνει εξόχως αρωματικά πιάτα, πικάντικα διαφόρων διαβαθμίσεων, με ωραίους, ασυνήθιστους συνδυασμούς και καθόλου βαριά στο στομάχι. Με πυκνές, θαυμάσιες σάλτσες με καρύδα και μάνγκο, κάρι με μείγματα μπαχαρικών που ετοιμάζονται στο μαγαζί και αλέθονται σε ειδικό μύλο φερμένο από την Ινδία, ζουμερά ταντούρι στο ομώνυμο σκεύος, αγαλιάζει και ο πιο δύσπιστος ουρανίσκος. Το τίκα μασάλα στο Om Namaste είναι από τα πλουσιότερα και γευστικότερα, τα πιτάκια κάθε λογής ανοίγονται και ψήνονται με την παραγγελία, τα λάσι με εξωτικά φρούτα είναι ολόδροσα και αρωματικά. Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε και το περίφημο επιδόρπιο gulab jamun με τις τηγανητές μπαλίτσες πηγμένου γάλατος σιροπιασμένες σε σιρόπι ροδόνερου. Ο Kris ετοιμάζει και κάτι νέο στην εστίαση, αυθεντικά νεπαλέζικο αυτή τη φορά, και υπόσχεται να μας εκπλήξει. Β.Κ.

Λεμπέση 12, Ακρόπολη, Τ/210-92.33.999

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο διάσημο ινδικό butter chicken (Μurgh makhani, αλλιώς, κοτόπουλο με βούτυρο)Το διάσημο ινδικό butter chicken (Μurgh makhani, αλλιώς, κοτόπουλο με βούτυρο)

To Dosa House μας μαθαίνει τις ινδικές κρέπες

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μικρούλι και λιτό, με λίγα τραπέζια στο πεζοδρόμιο και μια τόση δα, ανοιχτή κουζίνα που μοσχοβολάει μπαχαρικά το Dosa είναι το ινδικό της Πλατείας Θεάτρου. Θα συναντήσετε ένα μεγάλο μενού με μια κλίση προς τα φαγητά της Νότιας Ινδίας παρόλα αυτά το signature πιάτο και εκείνο το οποίο συστήνουμε είναι η dosa, ένα ξεχωριστό είδος κρέπας. Τραγανή, θρεπτική και άνευ γλουτένης, η dosa φτιάχνεται με μια χρονοβόρα διαδικασία που ξεκινά από την προηγούμενη μέρα. Σε μεγάλες γαβάθες μουλιάζουν ένα είδος ανοιχτοκίτρινης φακής μαζί με ρύζι και λίγο μοσχοσίταρο. Όταν το μείγμα μαλακώσει, θα αλεστεί καλά και στη συνέχεια θα μείνει καλυμμένο για ώρες ώστε να περάσει από ζύμωση. Η τελευταία είναι που δίνει στη dosa αυτή την υπόξινη, «προζυμένια» γεύση. Μπορείτε να παραγγείλετε την λεπτή, κριτσανιστή κρέπα γεμιστή με διάφορα υλικά. Η πιο δημοφιλής επιλογή τυγχάνει να είναι και χορτοφαγική: ένας χοντροαλεσμένος, ελαφρώς πικάντικος πουρές από πατάτες, αρακά, τσίλι και μπαχαρικά. Πάει τέλεια με το mango lassi που σερβίρουν. Γ.Π.

Θεάτρου 3, Αθήνα, Τ/210-33.16.850

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΙνδικό κοτόπουλο «μπιριγιάνι» με κόκκινες φακέςΙνδικό κοτόπουλο «μπιριγιάνι» με κόκκινες φακές

Little India: Η Μικρή Ινδία των βορείων προαστίων

Ένα γλυκούτσικο ινδικό εστιατόριο με φλοράλ διακόσμηση και έναν μικρό ελέφαντα σήμα κατατεθέν. Εδώ δοκιμάζεις όλες τις ινδικές παραδοσιακές πίτες, που ψήνονται στον φούρνο ταντούρ, τα λεγόμενα νάαν, που υπάρχουν σε καμιά δεκαριά γευστικές παραλλαγές. Το αγαπημένο μου είναι το νάαν σκόρδου, που ταιριάζει με όλα τα κυρίως, που συνήθως παίρνουμε στη μέση. Από τα hit του καταλόγου είναι το κοτόπουλο με μια από τις παραδοσιακές σάλτσες, όπως κάρι (φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχαρικά), μασάλα (κρέμα γάλακτος, αμύγδαλα, σάλτσα ντομάτας, σαφράν) ή η πολύ καυτερή τσίλι (πράσινο τσίλι και φρέσκα μυρωδικά). Πολύ πέραση έχει και το κοτόπουλο ταντούρι, τουτέστιν μπούτι κοτόπουλου μαριναρισμένο σε γιαούρτι, τζίντζερ, σκόρδο, χυμό λεμονιού και ινδικά μπαχαρικά. Στα ροφήματα ξεχωρίζει το παραδοσιακό ινδικό ρόφημα λάσι από γιαούρτι σε αλμυρή αλλά και γλυκιά εκδοχή. Για τους χορτοφάγους υπάρχουν πολλά, εγώ θα επέλεγα όμως σίγουρα το Νταλ Τσάνα, τις ινδικές κίτρινες φακές με μπαχαρικά, ενώ όλες οι σάλτσες πάνε και με λαχανικά ή με κάποιο από τα ωραιότατα ρύζια, όπως το εξωτικό γλυκό τηγανητό μπασμάτι με σαφράν, κάσιους, σταφίδες και αρωματικά μπαχαρικά. Το ΣΚ λειτουργεί και μεσημέρι, ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστό. Ν.Λ.

Π. Ιωακείμ & Κρήνης 2, Νέα Ερυθραία, Τ/213-03.28.876

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠέρα από το chicken tikka masalaH ινδική κουζίνα πέρα από το chicken tikka masala
Η μαγική κουζίνα της Ινδίας – 4 ινδοί μαγειρεύουν για εμάς
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Mumbai: Αξίζει η διαδρομή μέχρι τον Μαραθώνα

To Mumbai είναι ένα ινδικό εστιατόριο σαν εξοχική ταβέρνα. Ισως γιατί λειτουργεί όντως σε χώρο παλιάς εξοχικής ψησταριάς, στον Μαραθώνα, σε μεγάλη αυλή κάτω από πεύκα και με ψιλό χαλικάκι. Εδώ έρχονται και τρώνε οι Ινδοί, Πακιστανοί και Αφγανοι εργάτες γης των μαραθωνίτικων περιβολιών και φυτωρίων τις καθημερινές και τις σκόλες, μεσημέρι και βράδυ, μόνοι, σε παρέες ή με τις φαμιλιες τους αλλά κάνουν και για τα γαμήλια γλέντια τους. Στην κουζίνα ο Paren Deta ζυμώνει από νάαν μέχρι γεμιστές paratha και σαμόσα με τις κλασικές γεμίσεις και με κιμά, μαγειρεύει σαλτσάτα όσπρια και dahl κάθε λογής, αλλά και μελάτα πιάτα με λαχανικά ολόφρεσκα από τα γύρω μποστάνια και βέβαια ψήνει κοτόπουλο και αρνάκι στο μαντεμένιο ταντούρι. Αν δεν αντέχετε τα καυτερά διευκρινίστε το από την αρχή γιατί ακόμα και τα πιο mild πιάτα του μενού είναι εξόχως φλογερά. Τιμές πολύ πολύ χαμηλές. Κάνει και ντελίβερι στις γύρω περιοχές.

Λ. Μαραθώνος 227, Μαραθώνας Τ/22940-55.263

Εστιατόρια

Αθήνα

Αμπελόκηποι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών