ΕΞΟΔΟΣ

7 cosy καφέ για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Εδώ μας αρέσει να περνάμε τις χειμωνιάτικες μέρες με ζεστά ροφήματα και καλή παρέα.

26.11.2021| Updated: 30.11.2022
7 cosy καφέ για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Αναπαυτικά καθίσματα, φυτά, ζεστές γωνιές και φιλόξενο χαρακτήρα συνδυάζουν τα ακόλουθα αθηναϊκά καφέ. Εκεί μας αρέσει να περνάμε τις χειμωνιάτικες μέρες με ζεστά ροφήματα και καλή παρέα.

 

The Naxos Apothecary: Στο πατάρι για τσάι

Κρυμμένο πάνω από το πιο όμορφο φαρμακείο της Αθήνας, το πατάρι του Naxos Apothecary είναι ένα ήσυχο σημείο συνάντησης με ελληνικά βότανα, ποτό και φαγητό. Τα πρώτα προσφέρονται αυτούσια ή σε ενδιαφέρουσες μείξεις όπως το φλισκούνι με φασκόμηλο, εστραγκόν, χαμομήλι και δεντρολίβανο. Βασισμένα επίσης σε βότανα και -αποκλειστικά- σε ελληνικά αποστάγματα είναι τα κοκτέιλ του καταλόγου που έχει επιμεληθεί η Πόπη Σεβαστού (Nolan, Proveleggios).  Όταν πεινάσουμε παραγγέλνουμε από παταταύγουλα με ξινομυζήθρα ή «χωριανά αυγά» με πελτέ ντομάτας και αρσενικό Νάξου για μέχρι σάντουιτς «Προσφάι Σανούδο». Το τελευταίο συνδυάζει καπνιστό μοσχάρι με αρσενικό Νάξου, μαγιονέζα σύκου και μαριναρισμένο λάχανο σε προζυμένιο ψωμί. Τα Σάββατα μαγειρεύουν εκεί και μια εκδοχή του ναξιώτικου πάτουδου: κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και διάφορα χορταρικά όπως άγριο μάραθο. Τα κρασιά (ελληνικές ποικιλίες μόνο) συνοδεύονται ιδανικά με τυριά από το ναξιώτικο Τυροκομείο Μπαμπούνη, μαζί με μαρμελάδες, ξερά σύκα και προζυμένιο ψωμί.

Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής, Τ/ 210-72.22.774, Καθημερινές & Σάββατο: 09:00-20:30, Κυριακές κλειστά.

 

Little Tree Books & Coffee: Το στέκι των βιβλιοφίλων

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Το καλόγουστο μαγαζί δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια, όταν μια ομάδα γονιών που γνωρίστηκαν στο σχολείο των παιδιών τους αποφάσισαν να φτιάξουν ένα στέκι για βιβλιόφιλους. Η μικρή αυλή του, ήσυχη παρά το ότι βρίσκεται δύο βήματα από το μουσείο της Ακρόπολης, με όμορφα κτίρια να την περιτριγυρίζουν, θυμίζει Παρίσι ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στο εσωτερικό με τις cosy γωνιές, το βιβλιοπωλείο συνυπάρχει αρμονικά με τον προσεγμένο καφέ, ενώ σερβίρουν ακόμα από τσάι και smoothies μέχρι απλά πρωινά, όπως ζυμωτό ψωμί με βούτυρο και μέλι, σπιτικά κέικ, σάντουιτς και σούπες ημέρας. Συνοδεύστε κάποιο από τα ελληνικά κρασιά ή τις craft μπίρες του καταλόγου με μια πιατέλα τυριών και αλλαντικών ή με ένα περιποιημένο σαντουιτσάκι με μοσχαρίσιο προσούτο και χειροποίητο πέστο.

Καβαλλότι 2, Κουκάκι, T/210-92.43.762

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο μενού έχει τραχανά – στο εστιατόριο, όχι στο σπίτιΤο μενού έχει τραχανά – στο εστιατόριο, όχι στο σπίτι

Minū και κάνεις και καμιά design αγορά

Θα μπεις και θα χαζέψεις πρώτα τα φυτά και τα αντικείμενα design. Τα τελευταία μάλιστα μπορείς και τα αγοράσεις. Προχωρώντας βαθύτερα μέσα στο Minū θα συναντήσεις αναπαυτικές πολυθρόνες, σεζλόνγκ και καναπέδες σε διαφορετικές cosy γωνιές- άλλες φανερές και άλλες πιο «ιδιωτικές» και κρυμμένες. Το μενού του φαγητού με τα φρέσκα, ελαφριά γεύματα έχει επιμεληθεί ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος.

Minū, Σαρρή 50, Ψυρρή, T/ 210-32.32.022

 

Anäna: Μας αρέσει για διάβασμα

Ανάμεσα στα σφραγιδάδικα και τα μαγαζιά με είδη ζωγραφικής και σχεδίου που απομένουν στη βάση της Πραξιτέλους βρίσκεται το Anana, ένα από τα αγαπημένα μας καφέ στο κέντρο. Οι καναπέδες στο ντιζαϊνάτο εσωτερικό είναι το σημείο συνάντησης, όταν ο καιρός δεν επιτρέπει πια να κάτσουμε στην όμορφη στοά. Εδώ βρίσκουμε καλό καφέ -διαλεγμένα blend και single origin επιλογές που εναλλάσσονται συχνά, πρωινό, brunch και νόστιμα vegan γλυκά. Βολικό και για δουλειά στο laptop ή για διάβασμα.

Πραξιτέλους 33, Αθήνα, 211-1151788

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο Χατίρι: Ένα καλά κρυμμένο γαλλικό μπιστρό στο ΠαγκράτιΤο Χατίρι: Ένα καλά κρυμμένο γαλλικό μπιστρό στο Παγκράτι

Joshua Tree Cafe: Έχει και vegan

Πιάνουμε θέση στους μεγάλους κόκκινους καναπέδες και παραγγέλνουμε καφέ, φωτογενή acai bowls και άλλες vegan και χορτοφαγικές λιχουδιές. Ανάλογα τη μέρα μπορεί κανείς να πετύχει στις προθήκες: από χειροποίητες μπάλες ενέργειας με κάσιους και ινδοκάρυδο μέχρι πλούσια brownies με βάση τη γλυκοπατάτα ή μπισκότα με μια ιδέα αλμύρας από την προσθήκη πάστας miso.  Ο κατάλογος έχει ακόμη πολύχρωμα latte και βιολογικό τσάι ενώ για όσους φτάνουν εκεί πεινασμένοι και έτοιμοι για κανονικό γεύμα υπάρχουν μπόλικες επιλογές. Μερικές από τις αγαπημένες μας είναι το T.L.T. (μια εναλλακτική εκδοχή του κλασικού BLT με τόφου παναρισμένο σε πάνκο) και οι τραγανές, τηγανητές γλυκοπατάτες με τσίλι, σος αβοκάντο και φρέσκο κόλιανδρο, οι οποίες «φουλάρονται» και με ένα σωρό ακόμα υλικά, για όποιον το επιθυμεί.
Αναπαύσεως 13, Μετς, Τ/ 210-9239747

 

Zatopek book cafe, το βιβλιοπωλείο – καφέ

Ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως καφέ και μπαρ έχει γίνει αγαπημένο μας στέκι για χαλαρή έξοδο και, από μόνο του, λόγος που θέλουμε να πηγαίνουμε στη Καλλιθέα. Ο Δημήτρης Ανανιάδης, αφού εργάστηκε για χρόνια σε εκδοτικούς οίκους ως επιμελητής και μεταφραστής, αποφάσισε μαζί με τη σύντροφό του Εύη Γεροκώστα να στήσουν στη γειτονιά τους έναν ζεστό χώρο όπου όλοι θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο. Ιδανικό για όσους θέλουν να φέρουν το λάπτοπ τους και να δουλέψουν, να μελετήσουν ή να χαζέψουν κλασικές και νέες εκδόσεις, το Zatopek, προσφέρει επίσης προσεγμένα ροφήματα και σνακ: από βιολογικό τσάι και ελληνικά κρασιά μέχρι σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί, μορταδέλα Δράμας και γαλλικό κατσικίσιο τυρί. Ανάμεσα στα βιβλία, τα φυτά και τα mix and match έπιπλα θα βρείτε σίγουρα τη γωνιά σας.

Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα. Τ/ 211-73.51.013

 

Petite Fleur: Με αέρα εποχής και για τη σοκολάτα Noir

Μία από τις παλαιότερες σοκολατερί της πόλης, το Petite Fleur, κλείνει πια σχεδόν είκοσι χρόνια. Στο κατάστημα του Κολωνακίου, όπως και στα υπόλοιπα του franchise, η μουσική συνεχίζει να παίζει από βινύλια στο πικάπ. Μας αρέσει να ακούμε τζαζ και μπλουζ μέσα στο παραμυθένιο σκηνικό και να απολαμβάνουμε τη ζεστή σοκολάτα που παρασκευάζεται από βιολογική Valrhona και συνοδεύεται από χειροποίητα γλυκά. Από τις πιο δημοφιλείς εκδοχές του καταλόγου είναι η πραλίνα (με πραλίνα Valrhona) και το σοκολατένιο ρόφημα με πραγματική βανίλια Μαδαγασκάρης. H δε Noir δεν περιλαμβάνει καθόλου γάλα, παρά μόνο μαύρη σοκολάτα και ζεστό κρασί.

Ομήρου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.13.169, Αμύντα 1, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/215-55.19.685 και αλλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάσαμε το νέο ελληνογαλλικό μπιστρό του Κρίτωνα ΠουλήΔοκιμάσαμε το νέο ελληνογαλλικό μπιστρό του Κρίτωνα Πουλή

Καφέ

Αθήνα

Κολωνάκι

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών