ΕΞΟΔΟΣ

10 εστιατόρια που μας κάνουν να αγαπάμε το Αιγαίο ακόμα πιο πολύ

Η δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα μας προτείνει κάποια από τα πιο αγαπημένα της αιγαιοπελαγίτικα εστιατόρια.

12.08.2022| Updated: 14.08.2022
Νίκη Μηταρέα
Φωτογραφίες: Νίκη Μηταρέα, Νίκος Κόκκας, Άγγελος Γιωτόπουλος, Κατερίνα Καμπίτη
Αιγαίο: 10 νησιώτικα εστιατόρια που αγαπάει η Νίκη Μηταρέα

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Ακτή

Η Ακτή είναι ένα από τα πλέον προικισμένα εστιατόρια του Αιγαίου σε ότι αφορά τη θέση του. Τα μπαλκόνια της κρέμονται σαν γιρλάντες από τους ασημένιους βράχους της γοητευτικής Αστυπαλιάς, ενώ το κάστρο και η Χώρα λούζονται στο φως του φεγγαριού και καθρεπτίζονται στην θάλασσα δίνοντας μοναδική παράσταση. Ο Δημήτρης Πετρίδενας, ο φιλόξενος ιδιοκτήτης, διατηρεί το εστιατόριο του εδώ και 36 χρόνια και αναζητά με πάθος τη φρέσκια πρώτη ύλη. Ο οικογενειακός μπαξές δίνει ιδέες στην κουζίνα. Οι συνταγές πατούν στην παράδοση και ο σεφ Νίκος Ηλιάδης χαρίζει στα πιάτα ένα μοντέρνο άγγιγμα. Το μενού είναι εστιασμένο στα φρέσκα ψάρια και τους αστακούς από τα ντόπια καΐκια. Θα δοκιμάσεις γευστική ψαρόσουπα αλλά και χταπόδι που σοτάρεται με φρέσκα μυρωδικά, ελιές και ντοματίνια και σερβίρεται με το ντόπιο τυρί, την χλωρή. Ο αρωματικός κρόκος του νησιού απογειώνει το ριζότο θαλασσινών.

Πέρα Γυαλός, Αστυπάλαια, Τ/698-75.02.587

ΜΥΚΟΝΟΣ: M-eating

Αιγαίο: 10 νησιώτικα εστιατόρια που αγαπάει η Νίκη Μηταρέα

Το μενού του σεφ και ιδιοκτήτη Παναγιώτη Μενάρδου στο εστιατόριο M-eating, ευωδιάζει θυμάρι, μέλι, τυροβολιά, ρίγανη, είναι ένα ταξίδι στο κυκλαδίτικο καλοκαίρι. Ο σεφ επιλέγει τα παραδοσιακά υλικά που μαγειρεύει με τέχνη στις συνταγές του, γεύσεις που αγκαλιάζουν τον ουρανίσκο. Στα χέρια του η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα με φύλλο χωριάτικο παίρνει σχήμα σαλίγκαρου, πατάει πάνω σε κουλί κόκκινης πιπεριάς και γαρνίρεται παιχνιδιάρικα με ντελικάτο ζελέ πιπεριάς, που χαρίζει δροσιά στο πιάτο. Ο Μυκονιάτικος ήλιος –στο νησί των ανέμων, ήλιο λένε την στραπατσάδα– είναι γευστικό ποίημα. Σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με αυγό παντρεύονται με μους τυροβολιάς, χειροποίητο μπέικον αρνιού και ψωμάκια για… βούτες.

Αιγαίο: 10 νησιώτικα εστιατόρια που αγαπάει η Νίκη Μηταρέα Αιγαίο: 10 νησιώτικα εστιατόρια που αγαπάει η Νίκη Μηταρέα

Αιγαίο: 10 νησιώτικα εστιατόρια που αγαπάει η Νίκη Μηταρέα

Καλογερά 10, Χώρα Μυκόνου, Τ/22890-78.550

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Χώρα της Τήνου έχει κι άλλα να δεις εκτός από τη Μεγαλόχαρη!Η Χώρα της Τήνου έχει κι άλλα να δεις εκτός από τη Μεγαλόχαρη!

ΠΑΡΟΣ: Γλαύκος

Η ταβέρνα Γλαύκος πάνω στην παραλία του Αϊ Δημήτρη της Νάουσας είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά στέκια. Η κουζίνα ευωδιάζει θάλασσα. Ο Νικήτας Καλαφάτης, με την Πάρο και τη Σύρο στο DNA του, τιμά την παριανή κουζίνα αλλά προχωράει και παραπέρα, με ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις. Θα σβήσεις τη φλόγα της σούμας σε ένα ζουμερό ψητό χταπόδι, θα γευθείς άπληστα τη νησιώτικη σαλάτα με ντοματίνια, κάππαρη και ξινομυζήθρα Πάρου και θα νιώσεις βασιλιάς τρώγοντας τα θεσπέσια ντολμαδάκια που μοσχοβολούν δυόσμο. Θα εκτιμήσεις το καλό χέρι της κουζίνας με το παραδοσιακό πιάτο γούνα − το λιαστό ψάρι ψήνεται μαστόρικα. Θα απολαύσεις τη φιλοξενία και θα αφήσεις το κύμα να παρασύρει τις έγνοιες σου.

Νάουσα, Πάρος, Τ/22840-52.100

 

ΑΝΔΡΟΣ: Sea Satin Nino

Φωτογραφία: Nίκος Κόκκας

Αρχοντικό νησί η Άνδρος, που διατηρεί την αυθεντικότητά της. Για ποιοτικό φαγητό με ντόπια υλικά θα πας στο γραφικό Κόρθι στο εστιατόριο Sea Satin Nino. Στον τόπο τους επέλεξαν να μείνουν ο Δημήτρης Γιγίνης και η γυναίκα του Μαίρη Τηνιακού, που μαγειρεύουν με κέφι και τεχνική στην κουζίνα τους. Κάτω από την πλούσια φυλλωσιά που προσφέρουν οι μουριές θα γευθείς σούπα σκορπίνα που πατάει στην παραδοσιακή κακαβιά. Η ευωδιά της πλανιέται στον αέρα. Σουξέ έχει και ο μπακαλιάρος πλακί με κρεμμύδια, πατάτα, πελτέ και μυρωδικά. Ο καλοφαγάς θα εκτιμήσει το μπούτι από ντόπιο αρνάκι, ξεκοκαλισμένο και σιγομαγειρεμένο με δεντρολίβανο και σκόρδο, που σερβίρεται πάνω σε baby πατάτα και βλίτα. Το εξαιρετικό αυτό έδεσμα το αντιμετωπίζεις με τον σεβασμό που του αξίζει.

Φωτογραφία: Nίκος Κόκκας

Φωτογραφία: Nίκος Κόκκας
Φωτογραφία: Nίκος Κόκκας

Όρμος Κόρθι, Ανδρος, Τ/22820-61.196

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρακλειά ταβέρνα βραβεία Γαστρονόμος 2021Αρακλειά: Η βιωματική κουζίνα του Ηρακλειώτη Γιάννη Γαβαλά

ΗΡΑΚΛΕΙΑ: Araklia

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στη νοσταλγική Ηρακλειά ξεδιπλώνει την αγάπη του για την κυκλαδίτικη κουζίνα ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς στο εστιατόριό του Araklia, Authentic Aegean Cuisine. Το Araklia αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως το πάθος ενός ανθρώπου για τη δουλειά του και η βαθιά αγάπη του για το νησί του μπορούν να μετατρέψουν τις δύσκολες συνθήκες της άγονης γραμμής σε ευκαιρία γόνιμης δημιουργικότητας. Το καλό φαγητό δεν θέλει πολλά «φτιασίδια» για να σε μαγέψει. Την καλή πρώτη ύλη την ανακαλύπτεις στις προβάτσες φρικασέ με κεφτεδάκια ζυμωμένα από ντόπιο μοσχάρι και χοιρινό. Βαθιά νοστιμιά αποκαλύπτει το κοφτό μακαρονάκι από αλεύρι φάβας που συνοδεύεται από ντόπιο καλαμάρι και χταπόδι, κρέμα τυριού Σαν Μιχάλη Σύρου και αρωματικό άγριο μάραθο. Η διακριτική γλύκα της μους ξυνομυζήθρας με Αμοργιανό ρακόμελο και σύκο χαρίζει αυθεντική γεύση Κυκλάδων.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αιγαίο: 10 νησιώτικα εστιατόρια που αγαπάει η Νίκη Μηταρέα
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Άγιος Γεώργιος, Ηρακλειά, Τ/6944-86.26.03

 

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ: Kalokéri

Στον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας της Αντιπάρου θα συναντήσεις το καλόγουστο εστιατόριο Kalokéri, που σε υποδέχεται με συνταγές της κυκλαδίτικης παράδοσης, μαγειρεμένες με αιγαιοπελαγίτικα υλικά. Η Βάνα και ο Σωτήρης, φιλόξενοι οικοδεσπότες, αναλαμβάνουν να σας κάνουν μια γευστική βόλτα στο Αιγαίο.  Το ταρτάρ μπαρμπούνι μαριναρισμένο σε λεμόνι και μοσχολέμονο με βασιλικό, λουίζα και αφρίνα με φύκια κάνει την αρχή. Τη σκυτάλη παίρνουν οι σαρδέλες «ντυμένες» με αμπελόφυλλο, που ψήνονται στη σχάρα και συνοδεύονται από ελαφριά αγιολί. Δεν θέλεις να τελειώσουν. Υποκλίνεσαι στην βαθιά νοστιμιά που έχει η κατσικομακαρονάδα με αντιπαριώτικο κατσικάκι και σπαγγέτι βρασμένα στον πλούσιο ζωμό του.

Χώρα Αντιπάρου, Τ/22840-63.037

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Salty Bone

Στην παραλία της Βλυχάδας έριξε άγκυρα ο Βασίλης Ακρίβος με την προχωρημένη ψαροταβέρνα του, το Salty Bone. Εδώ θα βρεις πειραγμένους μεζέδες εστιασμένους σε ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα, αλλά και χειροποίητες λιαστές σαντορινιές ντομάτες και κάπαρη. Θα υποκλιθείς στην μαεστρία του Βασίλη μόλις δοκιμάσεις το τηγανητό χταπόδι που συνοδεύεται από μαγιονέζα σκόρδου και γαρνίρεται με φλοίδες αποξηραμένου χταποδιού. Οι γαρίδες μαγειρεμένες στο τηγάνι με κίμτσι και γκοργκοντζόλα προσφέρουν χαρά που κρατάει μέχρι και την τελευταία μπουκιά. Η φρεσκάδα από τους αχινούς και τα στρείδια συντονίζεται ιδανικά με το Ασύρτικο κρασί της Σαντορίνης. Στη γευστική περιήγηση συμβάλει και η ζεστή φιλοξενία.

Βλυχάδα, Σαντορίνη, Τ/22860-27.540

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣHygge: Στην Άνω Σύρο για καλοπέραση και σοβαρό φαγητόHygge: Στην Άνω Σύρο για καλοπέραση και σοβαρό φαγητό

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ: Η κυρά Ποθητή

Η ταβέρνα της κυρα Ποθητής στην Χώρα της Σχοινούσας έχει φανατικό κοινό. Η Ποθητή Κωβαίου έστησε το χώρο της πριν από 29 χρόνια με τραπεζάκια στο σοκάκι και σέρβιρε ότι φρέσκο έβγαζε ο μπαξές της και η θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια στην κουζίνα μαγειρεύει η νύφη της, η Φιλιώ, που πατάει στις παραδοσιακές κυκλαδίτικες συνταγές και στα τοπικά προϊόντα. Θα δοκιμάσεις την καταπληκτική φάβα από το κτήμα της οικογένειας που σερβίρεται πιο δημιουργικά σε τάρτα αλλά συνδυάζεται και με μελωμένο χταπόδι. Τα ντόπια τυριά απογειώνουν γευστικά την τυροκουλούρα. Τα φρέσκα ψάρια πρωταγωνιστούν στο νησιώτικο μενού, από ταρτάρ έως ψητά.

Χώρα, Σχοινούσα, Τ/22850-76.615

 

ΜΗΛΟΣ: Αλευρόμυλος

Στο εστιατόριο Αλευρόμυλος, που έχει παράδοση 21 χρόνια, ο μάγειρας και ιδιοκτήτης Βασίλης Παπικινός είναι παθιασμένος με τον πλούτο των προϊόντων του νησιού του. Στην χαλαρή αυλή με τις παλιές πέτρες που άλεθαν το στάρι και θυμίζουν την πρώτη χρήση του χώρου, κάτω από τις πορτοκαλιές θα δοκιμάσεις κορμό που συνδυάζει τα μηλέικα τυριά με πέστο πράσινης ελιάς και παξιμαδάκια χαρουπιού. Θα γλείφεις και τα δάχτυλα σου όταν γευθείς τα σκορδολάζανα, ένα τοπικό πιάτο που η συνταγή του κρατάει από τους Ενετούς. Πρόκειται για χειροποίητες ταλιατέλες που σμίγουν με τον περίφημο μηλέικο μπελτέ και την ντόπια σκορδαλιά που γίνεται από αλεύρι, σκόρδο, νερό, ξύδι και ελαιόλαδο. Ένας ύμνος στην ποιότητα και την παράδοση.


Αδάμας, Μήλος, Τ/22870-23.117

 

ΝΑΞΟΣ: Ματίνα

Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Στην αληθινή παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου θα σε μυήσει η μαγειρική της κυρίας Ματίνας. Αξίζει η διαδρομή μέχρι την Κόρωνο, από τα πιο όμορφα χωριά, για να ανακαλύψεις την αυθεντική αυλή της ταβέρνας πνιγμένη στα λουλούδια. Από το μποστάνι της οικογένειας θα απολαύσεις τα υπέροχα λαδερά και τα γεμιστά κολοκυθάκια. Δικά τους είναι και τα τυριά όπως το αρσενικό, το ξυνοτύρι και το ανθότυρο. Η Ματίνα, έξω καρδιά, πάντα με χαμόγελο, σερβίρει πίτα με σέσκουλα και ευωδιαστό μάραθο αλλά και ντόπιο κατσίκι κοκκινιστό με χρυσαφένιες τραγανές τηγανητές πατάτες που η νοστιμιά του καταγράφεται στην γευστική μνήμη. Ωδή στις αληθινές γεύσεις.

Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Κόρωνος, Τ/22850-51.243

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι Ρίζες είναι κάτι παραπάνω από ταβέρνα. Είναι η παλιά Μύκονος αυτοπροσώπωςΟι Ρίζες είναι κάτι παραπάνω από ταβέρνα. Είναι η παλιά Μύκονος αυτοπροσώπως

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Νάξος

Νησιά Αιγαίου

Πάρος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών