ΕΞΟΔΟΣ

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει: 11 μπαρ για να βγούμε με τους Γιάννηδες της παρέας

Για του Αγιαννιού μεθαύριο –μπόλικοι οι εορτάζοντες και εορτάζουσες εκεί έξω– και για κάθε άλλη μέρα που θέλουμε καλοφτιαγμένα ποτά και ατμόσφαιρα.

05.01.2024
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Galaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας

Μια γιορτή, μια σχόλη, ένα Σάββατο βράδυ μια Κυριακή, μια improptu έξοδος μετά το γραφείο, νωρίς, αργά, κάπου στο ενδιάμεσο… Πολλές οι αφορμές να βγει κανείς για ένα ωραίο ποτό. Το χαιρόμαστε σε κλασικά, ατμοσφαιρικά στέκια της πόλης όπου έπιναν και οι γονείς μας και αγαπήσαμε στην πορεία και εμείς αλλά και σε μπαρ νέας κοπής, με σοβαρές κάβες και ευφάνταστες λίστες κοκτέιλ.

Jazz in Jazz: To εκλεκτικό παλιομοδίτικο

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ενώ βγάζει την αίσθηση ενός dive μπαρ για λίγους και μυημένους, είναι κάθε βράδυ γεμάτο. Φοιτητές, νέοι, ηλικιωμένοι, κουλτουριάρηδες, χίπστερ, ροκάδες, τουρίστες – δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος άνω των 18 στην Αθήνα που να μην έχει έρθει στο Jazz in Jazz έστω και μία φορά. Το ετερόκλητο κοινό συνυπάρχει αρμονικά και διασκεδάζει. Αυτό οφείλε- ται στον ιδρυτή του. Το μαγαζί άνοιξε το 1978 στην Κρήτη ο Κώστας Σπανός. Ήταν ναυτικός και έκανε πολλά ταξίδια στην Αμερική. Εκεί, στη Νέα Ορλεάνη, πρωτοάκουσε τζαζ μουσική, την ερωτεύτηκε κι έτσι αποφάσισε να ανοίξει το Jazz in Jazz. To 1994 μετέφερε το μπαρ στο Κολωνάκι, όπου εσκεμμένα επέλεξε ένα κρυφό στενάκι, για να χρειάζεται να ψάξει κάποιος να το βρει. Ο Βαγγέλης Σπανός, ο ανιψιός του, σχεδόν μεγάλωσε εδώ μέσα. Από πι- τσιρικάς βοηθούσε τον θείο του στο μαγαζί κι όταν εκείνος κάποια στιγμή τού πρότεινε να το αναλάβει, δέχτηκε με χαρά. Τα τελευταία 13 χρόνια το «τρέχει» αυτός με μεγάλη επιτυχία. Στο Jazz in Jazz παίζει σχεδόν αποκλειστικά τζαζ μουσική, σπανιότερα θα ακούσεις μπλουζ και κλασική, ενώ κάποιες ιδιαίτερες βραδιές βάζουν και γραμμόφωνο. Εδώ ερχόμαστε, εκτός από την ατμόσφαιρα, και για τη μουσική και την εντυπωσιακή ποικιλία τους σε ουίσκι. Στην κάβα τους βρίσκουμε γύρω στις 150 ετικέτες από όλο τον κόσμο. Εκτός από τη Σκωτία και την Ιρλανδία, φέρνουν ουίσκι από την Ελβετία, τη Σουηδία, ακόμη και από την Ταϊβάν και την Ινδία. Το μπαρ ανοίγει μετά τις 7 το απόγευμα και σχεδόν κάθε βράδυ γεμίζει. Μ.Π.

Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, Τ/210-72.25.246

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτοά Μπολάνη: Βόλτα σε μια μικρή σκεπαστή γειτονιά ντυμένη γιορτινάΣτοά Μπολάνη: Βόλτα σε μια μικρή σκεπαστή γειτονιά ντυμένη γιορτινά

Barreldier: Ραντεβού στη στοά

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αν δεν το ξέρεις, μπορεί και να το προσπεράσεις, αλλά θα έχεις χάσει: το Barreldier, που έχει πιάσει από το 2014 πόστο στην άκρη της Στοάς Μπολάνη, είναι ένα σοβαρό μπαρ που δεν λειτουργεί με λογικές εντυπωσιασμού. Ο Mario Basso –έμπειρος μπαρτέντερ, με αγάπη για τα κλασικά– και η ομάδα του φτιάχνουν κοκτέιλ που αντέχουν στον χρόνο κι άλλα πιο σύγχρονα, με δικό τους βερμούτ, χειροποίητα σιρόπια και bitters. Εδώ, καθισμένος στην ξύλινη μπάρα στο μακρόστενο εσωτερικό ή στα τραπέζια του πεζοδρομίου ή της στοάς θα το βρεις το ποτό σου. Για μένα, είναι εκείνο το παλαιωμένο negroni που βγαίνει από τα βαρελάκια του, στιβαρό, με τις γλυκόπικρες γεύσεις και τα αρώματά του δεμένα. Το γαρνίρουν με ένα κουμκουάτ, που του πάει πολύ. Α.Σ.

Line: Κοκτέιλ και κρασί χωρίς σταφύλι

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Ο βιομηχανικός χώρος με το φωτεινό αίθριο μας εντυπωσίασε από την αρχή, όπως επίσης οι μπίρες-προϊόντα νομαδικών μικροζυθοποιήσεων, το απροσδόκητα νόστιμο ψωμί που σερβίρουν, το οποίο φτιάχνει η ταλαντούχα Φαίδρα Μαυροειδή-Σβανά, και φυσικά το ανοιχτό εργαστήριο, στο οποίο παράγεται «κρασί» χωρίς σταφύλι, με βάση κάθε λογής φρούτα – σύκα, ρόδια κ.ά. Ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης –το ντουέτο πίσω από το μπαρ The Clumsies– έστησαν μαζί με τον Δημήτρη Νταφόπουλο – συνδημιουργό των artisanal αναψυκτικών Three Cents– έναν μοναδικό για την Αθήνα all-day χώρο. Στα κοκτέιλ τους το αλκοόλ και άλλα συστατικά, όπως σιρόπια και cordial, παράγονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Μ.Π.

Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, Τ/211-75.07.185

CV Distiller: Μια σχεδόν μυθική λίστα

Στον ναό των αποσταγμάτων και των premium ποτών τα ράφια έχουν λυγίσει από τα βαριά ονόματα και τις σπάνιες ετικέτες. Η Αθήνα είναι αφάνταστα τυχερή που μπορεί να έχει πρόσβα- ση στη συλλογή του ιδιοκτήτη, Στέφανου Ψυλλάκη. Μεγάλες συγκινήσεις προσφέρουν κάμποσα εξαιρετικά δυσεύρετα αποστάγματα, όπως τα single malts Bowmore 21, απόσταξης του 1974, το Ben nevis 15 1998 sherry cask, αλλά και το Berry Bros & Rudd Berrys’ Own Selection Reserve 30 year old, Port Morant, ένα ρούμι ασύλληπτα γοητευτικό. Επίσης, άψογα εκτελεσμένα κλασικά κοκτέιλ με σύγχρονη προσέγγιση από την ομάδα των μπαρτέντερ Ηλία Τσιαβλή και Νίκου Σωτηρόπουλου. Στο κελάρι με τις 1.500 ετικέτες της συλλογής τους λειτουργεί και ένα speakeasy μπαρ με στόφα αληθινού θησαυροφυλακίου. Ν.Μ.

Χατζηγιάννη Μέξη 7, περιοχή Χίλτον, Τ/210-72.31.767.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαίαΦαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία

Baba au rum: Εδώ πρωτοήπιαμε κοκτέιλ-εμπειρία

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Baba Au Rum, Athens (@baba_au_rum)

Με έμπειρα κοκτέιλ και σταθερή παρουσία στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ παγκοσμίως, το αγαπημένο μας Baba ανήκει στο πάνθεον με τα κλασικά μπαρ της πόλης. Ο ιδιοκτήτης, μπαρτέντερ Θάνος Προυναρούς, μαζί με την ομάδα του έχουν δημιουργήσει τη δική τους σχολή στο ποτό. Από την πρόσφατη λίστα ξεχωρίζουμε το περίπλοκο gimlet Glass tears με φύλλα νεραντζιάς, το κομψό Basquiat’s Daisy με Lillet Rouge και τζιν Fords και το μαξιμαλιστικό, ρουμάτο Optophone. Τελευταία προσθήκη ο κατάλογος με bar food που υπογράφει ο σεφ Γιάννης Παπαδήμας, συμπληρωματικά στα εξαιρετικά επιδόρπια που ετοιμάζει το αδερφάκι του Baba au Rum, το In love again, στην απέναντι πλευρά του πεζόδρομου. Ν.Μ.

Κλειτίου 6, Αθήνα, Τ/211-71.09.140. In love again, Κλειτίου 3, Αθήνα, Τ/210-32.42.627

Galaxy: Πόσες γενιές Αθηναίων κάθισαν στην μπάρα του;

 

Galaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Galaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας Galaxy, μπαρ από το 1972: Κλασικά κοκτέιλ από την πιο σοφιστικέ μπάρα της Αθήνας

Κρυμμένο στη στοά της Σταδίου, ήταν και παραμένει το καταφύγιό μας. Και πολύ πριν από εμάς, ήταν το καταφύγιο των γονιών μας. Ίσως. Το μπαρ πάντως άνοιξε το 1972. Γιατί μας ασκεί αυτή τη μαγνητική γοητεία; Δεν το έχουμε αποκρυπτογραφήσει ακόμα. Ίσως γιατί μας κάνει να νιώθουμε σαν να μπαίνουμε στον κόσμο των μεγάλων. Κι ας μεγαλώσαμε κι εμείς, αυτό ανήκει σε μια γενιά παλαιότερη από εμάς, σε μια εποχή της Αθήνας που μοιάζει βγαλμένη από polaroid. Τρυπώνουμε λοιπόν κάθε τόσο, με την ελπίδα να βρούμε εκείνο το μοναχικό τραπέζι στο βάθος και να πιούμε ένα κρυστάλλινο dry martini. Για να δούμε, θα μας φέρουν σήμερα εκείνα τα περιποιημένα συνοδευτικά; Φρυγανισμένο ψωμί, τυράκι, ελιές, μουστάρδα, αγγουράκι, καρότο. X.T.

Σταδίου 10, Αθήνα, Τ/210-32.27.733

Αu revoir: Το μπαρ των νοσταλγών

Λύσσανδρος Παπαθεωδόρου, ο βετεράνος των μπαρ
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Το παλαιότερο εν λειτουργία μπαρ της Αθήνας άνοιξε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και έμαθε τους Αθηναίους να πίνουν ουίσκι. Τη σοφιστικέ διακόσμηση έχει επιμεληθεί ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες που άφησαν το αποτύπωμά τους σε αυτή την πόλη, ο Αριστομένης Προβελέγγιος, και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές κι ενδιαφέρουσες ιστορίες που αφορούν το ιστορικό μπαρ. Μία ακόμα είναι ότι στα σκαμπό του έχει καθίσει για ένα malt ουίσκι και ο Φρανκ Σινάτρα αυτοπροσώπως. Τούτο το μπαρ των νοσταλγών, ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης, ετοιμάζει old fashioned και negroni κλασικότερα των κλασικών κι εξακολουθεί αδιαλείπτως να σερβίρει στη μικρή, στριμωχτή μπάρα του και στους δερμάτινους καναπέδες πλάι στις ψάθινες ταπισερί και στους πίνακες του Σιούντα, τα παλιομοδίτικα ποτά και κοκτέιλ που μεσουράνησαν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Ν.Μ.

28ης Οκτωβρίου 136, Αθήνα, Τ/210-82.30.474

Βarro Negro: Ένα μπαρ που αγαπάει την αγαύη

Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Νικητάκη

Το μπαρ του Στέλιου Παπαδόπουλου και του Γιώργου Καβακλή έχει στα ράφια του πάνω από εκατό είκοσι τεκίλες, γνωστές, άγνωστες ή πραγματικά δυσεύρετες, και μαζί τους καμιά εξηνταριά και βάλε μεσκάλ. Και εξαιρετική Margarita πίνεις εδώ, με το δικό τους λικέρ πορτοκαλιού, το Med Liquer, φτιαγμένο με πορτοκάλια Λακωνίας, γκρέιπφρουτ Κρήτης και μαστίχα Χίου, που το έχουν βγάλει στην αγορά, και πολλά ακόμη κοκτέιλ με πρωταγωνιστές τα αποστάγματα της αγαύης, όπως το νόστιμο Oaxaca Negroni, που αντί για τζιν έχει μεσκάλ, ή το πολύπλοκο, βοτανικό, με πικρόγλυκες νότες και ωραία οξύτητα Μezcal Last Word, κι αυτό με μεσκάλ, πράσινη Chartreuse, λικέρ από κεράσι μαρασκίνο, φρέσκο χυμό λάιμ κι ένα χειροποίητο shrub από Campari σε ζύμωση και ρόδι. A.Σ.

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Σύνταγμα, Τ/210- 01.07.618

Bar in Front of The Bar και Rumble in The Jungle: Στην Πετράκη, σε διπλό ταμπλό

Η μπάρα του Bar in Front of the Bar/ Φωτογραφίa: Μαργαρίτα Νικητάκη

To Rumble in The Jungle/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Όλα διαδραματίζονται έξω, χειμώνα-καλοκαίρι. Το σενάριο  του Bar in Front of the Bar, που εδώ και λίγο καιρό φιγουράρει στη λίστα με τα 100 καλύτερα μπαρ του κόσμου έχει διάχυτο το πνεύμα του δρόμου: στα σταντ στην παράλληλη με την Ερμού οδό Πετράκη, δίπλα στις αναμένες όταν χρειάζεται σόμπες, πίνεις το ποτό σου –κάθε φορά που θα πας ο κατάλογος θα είναι διαφορετικός δένοντας με άλλο τρόπο φρέσκα υλικά και σύγχρονες τεχνικές– την ώρα που διάφορες ατακαδόρικες φράσεις να περνάνε πίσω από τους bartendersς στη μπάρα-«παράθυρο». Έξτρα ατού: μια που πίσω του ακριβώς κρύβεται το The Rumble in the Jungle, κάνεις bar-hopping σε δυο βήματα. Στην καινούργια λίστα του δεύτερου μπαρ της ίδιας ομάδας, θα ανακαλύψεις μεταξύ άλλων το After Dinner, ένα ιδιαίτερο κοκτέιλ εμπευσμένο από ένα επιδόρπιο του Jordi Rocca που παίζει με την ιδέα του παγωτού και του πούρου, με γλυκές νότες βανίλιας και μπέρμπον, ελαφρά καπνιστό, καθώς επίσεις και το Kαφενείο, με βάση το τζιν αυτό, και λίγο sherry, το οποίο εμπνεέται από τις γεύσεις και τα αρώματα των μεζέδων των παλιών ελληνικών καφενείων κι είναι ωραία ιδέα. Α.Σ.

Πετράκη 1, Τ/ 698-0635896

Teras: Στο νεοκλασικό του Νέου Κόσμου

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Από τότε που, πριν λίγα χρόνια, βρήκε στέγη σε μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 στον Νέο Κόσμο, το Τέρας έχει καταφέρει να διατηρήσει αυτή την ωραία ατμόσφαιρα ανοιχτού σπιτιού. Το μπαρ με τα νόστιμα κοκτέιλ στο κέντρο του ισογείου, τα μικρά δωμάτια δεξιά και αριστερά που δημιουργούν ζεστές γωνίτσες για άραγμα, ο πάνω όροφος που φιλοξενεί ετερόκλητες εκδηλώσεις και, φυσικά, η γοητευτική αυλή με τα φυτά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό – ένα φιλόξενο μέρος που σε υποδέχεται από το πρωί για brunch μέχρι το αργά το βράδι για ποτά, όπως το Pistachio Mai Tai (με blend από παλαιωμένα ρούμια, λικέρ πορτοκάλι, σπιτική κρέμα από φιστίκι Αιγίνης και λάιμ) ή κάτι πιο στιβαρό από την αρκετά εκτενή συλλογή του με τζιν, ρούμια και ουίσκι. Γ.Π.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/ 211-41.80.653

Low Profile Whisky Bar: Ένα καθαρόαιμο ποτάδικο με μεγάλη ιστορία

Η μακρά του ιστορία το καθιστά ένα από τα παλαιότερα μπαρ αυτής της πόλης, με έτος ίδρυσης το 1966. Ωστόσο, το διαχρονικό Low Profile, 58 χρόνια μετά, έχει καταφέρει να ανανεώσει εμφανώς την πελατεία του ενώ κρατάει τους θαμώνες πάντα κοντά του. Δώστε ραντεβού εντός της Στοάς Μπολάνη. Το μαγαζί διαθέτει άνετο εξωτερικό χώρο για τους καπνίζοντες αλλά και όσους προτιμούν να κουβεντιάζουν και να πίνουν καθιστοί το ουισκάκι τους. Είναι μια ωραία περίπτωση για μάζωξη γιορτής με φίλους που δεν έχετε δει καιρό κι έχετε πολλά να πείτε. Εντός, ντυμένο στα κόκκινα, με ζεστή ατμόσφαιρα, παραμένει ένα καθαρόαιμο ποτάδικο που παίζει επιλεγμένη μουσική σε ιδανική ένταση. Θα βρείτε ετικέτες από τις καθιερωμένες περιοχές που παράγουν ουίσκι, όπως βέβαια και πολλές κλασικές συνταγές κοκτέιλ τα οποία είναι καλοφτιαγμένα – αξίζει να δοκιμάσετε ένα Dry Martini ας πούμε, πριν περάσετε σε ένα σπέσιαλ blended, όπως το Blanton’s Single Barrel. Πολλά είναι και τα διαθέσιμα σνακ που μπαίνουν στη μέση: πίτσες, μπρουσκέτες, club sandwich, τραβάνε το αλκοόλ. Ν.Δ. 

Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, Τ/ 213-03.52.114

Μπαρ

Αθήνα

Ιλίσια

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών