ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε κολοκυθοανθούς στην Αθήνα

Ο κολοκυθοανθός, το πιο ντελικάτο καλοκαιρινό λαχανικό, κάνει την εμφάνισή του (επιτέλους) στα αθηναϊκά εστιατόρια.

03.08.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Vezenes
Πού τρώμε κολοκυθοανθούς στην Αθήνα

Οι κολοκυθοανθοί είναι από τα νοστιμότερα υλικά της ελληνικής κουζίνας. Μπαίνουν σε αναρίθμητα καλοκαιρινά πιάτα: σε τουρλού, στα γεμιστά, στα τσιγαριστά χόρτα και σε υπέροχες χορτόπιτες με βλίτα και άλλα εποχικά υλικά. Μόνοι τους οι ανθοί γίνονται γεμιστοί, κυρίως με ρύζι, στον φούρνο, στην κατσαρόλα ή ακόμη και πανέ στο τηγάνι. Είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο που συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας με λιγοστές παραλλαγές, από τα νησιά και τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι τα ορεινά χωριά. Τώρα τελευταία το ντελικάτο λαχανικό έχει αρχίσει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο τολμηρά, στα μενού εστιατορίων της Αθήνας σε παραδοσιακές αλλά και πιο εστιατορικές εκδοχές.

Tsiftis: Με σάλτσα κακαβιάς

Ψάρι ημέρας με λαχανικά από τον κήπο και κολοκυθοανθούς με σάλτσα κακαβιάς και κρόκο Κοζάνης σερβίρουν αυτές τις μέρες στον Tsiftis. Τα λαχανικά έρχονται από ένα κτήμα στη Δροσιά Χαλκίδας, φρεσκοκομμένα καθημερινά. Τα κάνουν αχνιστά. Tους κολοκυθοθοανθούς τους μαγειρεύουν ελάχιστα για να μην χάσουν τη φρεσκάδα και την ιδιαίτερη γεύση τους. Η σάλτσα από πετρόψαρα τους ταιριάζει γάντι. Μ.Π. 

Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, Ιλίσια T/ 210-77.54.246

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα ωμά των Αθηνών: Πού (δεν) τα μαγειρεύουν καλύτεραΤα ωμά των Αθηνών: Πού (δεν) τα μαγειρεύουν καλύτερα

Rakoumel: Κλασικοί γεμιστοί κρητικοί

Τo μεζεδοπωλείο της Εμμανουήλ Μπενάκη εκπροσωπεί την κρητική κουζίνα στα Εξάρχεια σερβίροντας τα απλά και κλασικά του νησιού. Στο καλοκαιρινό μενού βρίσκουμε την παραδοσιακή κρητική συνταγή, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι. Τους κάνουν νόστιμους στο Ρακουμέλ και δεν τους παιδεύουν, για να κρατάει η γεύση και το άρωμα του ανθού. Μ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 71, Εξάρχεια, Τ/ 210-38.00.506

Αλάργα: Γεμιστοί με γαρίδες

Στο νέο ρακάδικο του Υμηττού φτιάχνουν νόστιμα πιάτα με έμπνευση από την κρητική κουζίνα. Αυτές τις μέρες έχουν αχνιστούς κολοκυθοανθούς γεμιστούς με γαρίδες και μυρωδικά εποχής σε κόκκινη σάλτσα μπισκ. Φτιάχνουν τη γέμιση με γάμπαρες που τις σοτάρουν ελαφρώς μαζί με μυρώνια, μάραθο, άνηθο και lemongrass που δίνουν στο πιάτο μια υπέροχη φρεσκάδα. Μ.Π.

Αμισού 1, Υμηττός, Τ/210-76.22.392

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε σαν Μεξικάνοι στην ΑθήναΠού τρώμε σαν Μεξικάνοι στην Αθήνα

Βεζενές: Τηγανητοί ανθοί δίπλα σε ταρτάρ αρνιού!

ταρτάρ από καλαρρύτικο αρνί με τηγανητούς κολοκυθοανθούς

Από τα πιάτα που έχουμε αγαπήσει στον Βεζενέ, στανταράκι στην παραγγελία μας κάθε φορά, το ταρτάρ από καλαρρύτικο αρνί με κρίταμο. Την τελευταία φορά άλλαξαν το σκεύος σερβιρίσματος, αλλά κατά τα άλλα ήταν όπως το θυμόμουν. Εντυπωσιακό το ότι συνοδεύεται από κολοκυθοανθούς τηγανητούς, τραγανούς και αέρινους, έξοχους. Καθόλου λαδοπιωμένοι οι ανθοί και μζί με την υψηλού γευστικού βολτάζ νοστιμιά του ταρτάρ συνθέτουν ένα πιάτο νέο ελληνικό, μοναδικό. Χ.Τ.

Βρασίδα 11, Αθήνα, περιοχή Χίλτον, Τ/210-72.32.002

Στο καπηλειό του Ζάχου παρέα με ντολμαδάκια

Στην αγαπημένη ψαροταβέρνα των Καμινίων έχουν σταθερό μενού, αλλά τους αρέσει να χρησιμοποιούν τα εποχικά υλικά και να τα αναδεικνύουν. Αυτές τις μέρες φτιάχνουν μπουκίτσες από κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι, άνηθο και άλλα μυρωδικά και τους σερβίρουν μαζί με ντολμαδάκια. Μ.Π.

Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/210-48.13.325

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα

Εξάρχεια

Ιλίσια

Καμίνια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών