ΕΞΟΔΟΣ

Σε αυτά τα ασιατικά εστιατόρια πάμε και ξαναπάμε

Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ ή Ινδία; Με κλασικό ή πιο μοντέρνο στιλ, οι ασιατικές κουζίνες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην πόλη κι εμείς τις τιμάμε δεόντως.

13.05.2022| Updated: 20.05.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Σε αυτά τα ασιατικά εστιατόρια πάμε και ξαναπάμε

Kitschen: Dumplings, κοκτέιλ κι αισθητική

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Ελληνο-Ινδονήσιος σεφ Δημήτρης Liem (Kona Kai, Matsuhisa) και ο Ελληνο-Κορεάτης mixologist Σπύρος Μινέτος (9Βήτα) δουλεύουν ο ένας πλάι στον άλλο προσφέροντας μια φρέσκια, πανασιατική εμπειρία σε ένα δρομάκι του Πειραιά. Η γιαπωνέζικη φιλοσοφία εδώ πάει παρέα με την ποπ αισθητική αλλά και αρκετά ελληνικά υλικά στα πιάτα. Μη χάσετε εκείνο με το λευκό ψάρι ημέρας σε αναζωογονητική σάλτσα από πράσινο τσίλι, τα dumplings αλλά και το κουνουπίδι tempura με σκορδάτη μαγιονέζα. Από τα rolls μέχρι το τραγανό, τηγανητό κοτόπουλο και από καυτερό ταρτάρ καβουριού μέχρι το ψητό χοιρινό με σπιτικό κίμτσι, όλα είναι ένα κι ένα. Για το τέλος μότσι και πάλι μότσι. Γ.Π.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, T/ 211-73.51.205, Δευτέρα-Παρασκευή: 13:30-00:00, Σάββατο: 19:00:00:30, Κόστος: 25 ευρώ/άτομο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού βγαίνουμε τώρα στον ΠειραιάΠού βγαίνουμε τώρα στον Πειραιά

Sushimou: Οne man (sushi) show

φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Κάθεσαι στη μικρή ξύλινη μπάρα και καθώς επιλογές à la carte δεν υπάρχουν, παίρνεις το δρόμο του ιαπωνικού omakase (ένα set menu που διαμορφώνει ο σεφ) και αφήνεις τον Αντώνη Δρακουλαράκο να κάνει τα μαγικά του με ό,τι θαλασσινό έχει βρει στην αγορά. Μια που το Sushimou έχει σπαρταριστές πρώτες ύλες, καλά… ακονισμένη τεχνική και μια ωραία διαδραστικότητα και τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστό, δεν είναι περίεργο που χρειάζεται να κλείσεις τραπέζι (εντάξει, ψηλή καρέκλα, αν καθίσεις μέσα) πολλές μέρες, μπορεί και εβδομάδες πριν περάσεις το κατώφλι του – οι θέσεις είναι μετρημένες κι οι ενδιαφερόμενοι πολλοί. Α.Σ.

Σκούφου 6, Σύνταγμα, Τ/211-40.78.457.  Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 18.30-00 (με time slots). Κόστος οmakase: 49 ευρώ/άτομο.

Tuk Tuk: Το μίνι ταϊλανδέζικο που χωράει πολλά

Στριμωγμένος στον πάγκο του Tuk Tuk θα νιώσεις ότι βρέθηκες για λίγο σε κάποιο δρομάκι της Μπανγκόκ. Το ντεκόρ έχει απ’ όλα, από φαναράκια και βούδες μέχρι πλαστικά φυτά και αφίσες από τον ταϊλανδέζικο κινηματογράφο των 60s- ένα πολύχρωμο, κιτς, αξιολάτρευτο σύμπαν. Τα ντάλμπλινγκς ατμού, τα «καλαμάκια» κοτόπουλου με σάλτσα φιστικοβούτυρου και καυτερές πικλαρισμένες πιπερίτσες, το pad thai και η λευκή σούπα tom ka khai δεν λείπουν ποτέ απ’ την παραγγελία μας. Τα curry είναι απολαυστικά ενώ ιδιαίτερη αδυναμία εχουμε και στο pad grapao muu, ένα πολύ αρωματικό και πολύ καυτερό πιάτο με χοιρινό κιμά, τηγανητό αυγό και ρύζι γιασεμιού. Γ.Π.

Βεΐκου 40, Kουκάκι, Τ/211-40.51.947, Τρίτη- Κυριακή: 17:00-00:00, Δευτέρα: κλειστά, Κόστος: 15-20 ευρώ. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτα ασιατικά μίνι μάρκετ των Αμπελοκήπων για μότσι, σότζου και άλλες νοστιμιέςΣτα ασιατικά μίνι μάρκετ των Αμπελοκήπων για μότσι, σότζου και άλλες νοστιμιές

Indian Chef: Ινδία στη λεωφόρο

Είναι πάνω στη Συγγρού, απέναντι από το ΕΜΣΤ. Ψηλοτάβανο, φωτεινό, με μια σάλα που συνδυάζει ινδικό φολκλόρ και σύγχρονα στοιχεία και μια… τεχνητή «αυλή» πάνω πεζοδρόμιο, μισάνοικτη από πάνω αυτό τον καιρό, γεμάτη γλαστράκια. Ντόπιοι, Ινδοί και τουρίστες διαφόρων προελεύσεων βρίσκουν γεύσεις του γούστου τους στον ομολογουμένως ατελείωτο κατάλογό του. Τα τραγανά papadum της αρχής είναι εθιστικά, μετά έρχονται μπαχαράτα dal με φακές ή με ρεβύθια και πολύ ωραίες μπάμιες massala − έχουν πολλές χορτοφαγικές επιλογές, που αξίζει να δοκιμάσεις ακόμη κι αν δεν είσαι vegetarian ή vegan. Το πικάντικο κοτόπουλο tikka massala, που ψήνεται στο tandoor και εμφανίζεται τσιτσιρίζοντας στο μαντέμι δεν μπορείς να μην το αγαπήσεις, υπάρχουν όμως και μαγειρευτά με διάφορες εντάσεις: από ήπιο korma μέχρι καυτερό vindaloo. Η μπίρα είναι κατάλληλη συνοδεία, μπορείς όμως να πάρεις και lassi, ένα γιαουρτοποτό αλμυρό ή πιο γλυκό που είναι ό,τι πρέπει αν θέλεις να σβήσεις την κάψα. Αν επιλέξεις πιάτο σηματοδοτημένο με πολλές πιπερίτσες μπορεί να χρειαστεί. Α.Σ.

Λεωφ. Συγγρού 55, Τ. 210-92.36.336. Ωράριο: Δευτέρα-Πέμπτη12.00-00.00, Παρασκευή-Κυριακή 12.00-1.00. Κόστος: 18-22 ευρώ/άτομο.

 

Hanoi: Μια βιετναμέζικη νότα στην οδό Πετράκη

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Κόκαλα, μπαχαρικά, τζίντζερ και καψαλισμένα κρεμμύδια σιγοβράζουν για τουλάχιστον δώδεκα ώρες ώστε να φτιαχτεί ο ζωμός του pho που σερβίρουν στο Hanoi της οδού Πετράκη. Η σούπα φτάνει αχνιστή στο τραπέζι μαζί με ρυζομακάρονα, λεπτοκομμένο κρέας, φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και μπόλικο κόλιανδρο. Αυτό είναι το highlight, ωστόσο αξίζει να δοκιμάσεις το bánh cuốn, που είναι μια ημιδιάφανη «κρέπα» ρυζιού γεμιστή με ψητό, καραμελωμένο σχεδόν χοιρινό, κομμένη σε τετράγωνα και πασπαλισμένη τηγανητό κρεμμύδι, τις χορταστικές σαλάτες που ξεχειλίζουν από φρούτα και ξηρούς καρπούς αλλά και τα συμπαθέστατα bao buns. Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου είναι η Νικολέτα, Βιετναμέζα τρίτης γενιάς στην Αθήνα. Γ.Π.

Πετράκη 12, Σύνταγμα, T/213-04.51.379, Καθημερινά: 12:00-00:00, Κόστος: 20 ευρώ (με μπίρα)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10+1 στάσεις για φαγητό και ποτό στα Πετράλωνα10+1 στάσεις για φαγητό και ποτό στα Πετράλωνα

 

Μadame Fu Man Chu: Μια βιετναμέζικη γωνιά γεμάτη χρώμα

Το μικρό βιετναμέζικο στη γωνία του πεζόδρομου της Σκουλενίου με την Πραξιτέλους με τους ξύλινους πάγκους έξω στον πεζόδρομο, ένα δράκο να κρέμεται από το ταβάνι μέσα και μια πορσελάνινη προτομή του Χο Τσι Μιν να επιβλέπει από το ράφι στα δεξιάς της ανοικτής κουζίνας, έχει ωραίο στιλ και συμπαθητικό φαγητό. Μπορείς να κάνεις μια στάση μετά τη δουλειά, να πάρεις τα ρολάκια από φύλλο ρυζιού που γεμίζονται με γαρίδες, πίκλες, vermicelli και καραμελωμένα κρεμμύδια που τα βουτάς σε σάλτσα φυστικιού, το κοτόπουλο, με lemongrass, τσίλι και σκόρδο κι ό,τι άλλο σου γυαλίσει από το μενού. Και μια μπύρα Chang δεν είναι κακή ιδέα. Είναι από αυτές τις ελαφριές, ευκολόπιοτες ασιατικές lagers που άμα πιάσεις την κουβέντα χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις γίνονται δυο και τρεις. Α.Σ.

Σκουλενίου 4 & Πραξιτέλους. Τ/210-32.31.366. Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο: 13.00-11.30. Κυριακή κλειστά. Κόστος: 20-24 ευρώ/άτομο.

 

Birdman: Μια εκλεκτική γιαπωνέζικη παμπ

Γιαπωνέζικη πάμπ και ψησταριά ή μπαρ με εστιατορικό bar food; Μόνο ο προσανατολισμός του φαγητού δικαιολογεί την θέση του Birdman σε μια λίστα με ασιατικά εστιατόρια. Μια εξαιρετική ramen soup, yakitori και kushiyaki (σουβλάκια στην ψησταριά από βιολογικό κοτόπουλο ή μοσχάρι), grass fed μοσχάρι σε τατάκι ή nigiri, μάλλον το καλύτερο smash burger της Αθήνας, ένα πεντανόστιμο Donburi μεταξύ άλλων. Κατά τα άλλα, εδώ σερβίρουν και premium ποτά με εξαιρετικό πάγο, κρασιά ήπιας παρέμβασης και παίζουν πολύ μελετημένη μουσική− κάποιες μέρες της εβδομάδας μόνο βινύλια. Ένας στενός διάδρομος, μια φαρδιά μπάρα και μερικά σκαμπό χωράνε όλα τα καλά που μπορούν να σας συμβούν σε μια έξοδο. Δημοφιλές και χιπ, γαστρονομικά ανεβασμένο και ταυτόχρονα υπέρκομψο και μπιτάτο μπαρ. Ν.Δ.

Βουλής 35, Τ/ 210-32.12.800. Ωράριο: Καθημερινά 13.00-00.30. Κόστος: 40-45 ευρώ/άτομο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10+1 αυθεντικά έθνικ εστιατόρια της Αθήνας10+1 αυθεντικά έθνικ εστιατόρια της Αθήνας

 

Rouan Thai: Tαϊλάνδη στην Τρούμπα

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η ιστορία του μαγαζιού ξεκινάει όταν, κύριος Παύλος, ναυτικός, γνωρίζει τη Noi στην Μπανγκόκ. Οι δυο τους παντρεύονται και έρχονται να ζήσουν στην Ελλάδα. Ουζερί σχεδίαζαν να ανοίξουν στην αρχή αλλά, ευτυχώς για όλους μας, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή και το ζευγάρι αποφάσισε τελικά να στήσει σε μια γωνιά του Πειραιά αυτό που έμελλε να γίνει το πιο φημισμένο ταϊλανδέζικο εστιατόριο της πόλης. Οι επιλογές του καταλόγου ξεπερνούν τις εκατό αλλά το κόκκινο, και ακόμη περισσότερο το πράσινο κάρυ είναι εγγυημένες επιλογές για τους λάτρεις των καυτερών. Το pad thai είναι εμπειρία, ενώ η σαλάτα με την παπάγια και το φυστίκι ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα δροσιάς. Γ.Π.

Νοταρά 131, Πειραιάς, T/ 210-42.94.494,Τρίτη – Παρασκευή: 12:30-23:30, Σάββατο & Κυριακή: 14:00-23:30, Κόστος: 20 ευρώ

 

Dao: Pho και πάλι pho

φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Πρώτα άνοιξαν στην Αγίων Αναργύρων, μετά η αναζήτηση πιο μεγάλου χώρου τους έφερε σε ένα άλλο σημείο του Ψυρρή, μερικά βήματα παραπέρα. Το delivery του απλού αυτού, τίμιου βιετναμέζικου είναι δημοφιλές, αλλά αν κάτσεις σε ένα από τραπέζια που στήνει πάνω στη Σαρρή, η pho, η μυρωδάτη, χορταστική σούπα σήμα-κατεθέν της κουζίνας της πατρίδας τους, χωρίς την ενδιάμεση διαδρομή έρχεται αχνιστή και τα κομμάτια του μοσχαριού (υπάρχει και με κοτόπουλο ή χορτοφαγική) που μπαίνουν στο μπολ ωμά και ψήνονται με τον καυτό ζωμό είναι πιο τρυφερά. Δοκιμάστε και τα δροσερά ανοιξιάτικα ρολά με λαχανικά, γαρίδες και λεπτοκομμένο χοιρινό και τις κρέπες από ρυζάλευρο στον ατμό, που ιδίως στην γλυκοπικάντικη εκδοχή με τις γαρίδες και τα μανιτάρια είναι πολύ καλές. Α.Σ.

Σαρρή 36, Ψυρρή, Τ/: 210-32.22.641. Ωράριο : Τρίτη έως Πέμπτη 13:00-23:30, Παρασκευή έως Κυριακή 13:00-23.45. Δευτέρα κλειστά. Κόστος: 18-20 ευρώ/άτομο.

 

 

 

 

Εστιατόρια

Αθήνα

Κουκάκι

Νέος Κόσμος

Πειραιάς

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών