ΕΞΟΔΟΣ

10+1 στάσεις για φαγητό και ποτό στα Πετράλωνα

Νεο-καφενεία και μπαρ, κλασικά μαγειρεία, fine dining εστιατόρια και παντοπωλεία - η γειτονιά των Πετραλώνων έχει κάτι για όλους.

08.04.2022| Updated: 10.04.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
10+1 στάσεις για φαγητό και ποτό στα Πετράλωνα

Οικονόμου

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Φωτο: Διονύσης Κουρής
Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Κλασικότερος των κλασικών ο Οικονόμου, που βρίσκεται από το 1930 στη γειτονιά. Δεν είναι όμως μόνο η παλαιότητα που κάνει αυτή τη γωνιά των Πετραλώνων ξεχωριστή, αλλά που κάθε, μα κάθε μέρα, οι άνθρωποι του μαγαζιού διαλέγουν ζαρζαβατικά από την αγορά για να μαγειρέψουν και να στρώσουν τραπέζι με περισσότερη φροντίδα απ’ ότι θα το έκαναν στο σπίτι τους. Τα ίδια φαγητά που είχε πάντα περιλαμβάνει το μενού, όμως δεν σταματάμε ποτέ να λαχταράμε το αρνάκι στον φούρνο με τις μελωμένες πατάτες, τους υποδειγματικούς λαχανοντολμάδες, τις πίτες με το χοντρό φύλλο και, φυσικά, όταν έρχεται η ώρα και η εποχή τους, τα τρομερά λαδερά-μέλι. Οι βούτες με καλό ψωμί σε μελιτζάνες, μπάμιες και φασολάκια είναι μια όαση τα καλοκαίρια, κάτω από τις ελιές του πεζοδρομίου. Γ.Π.

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.67.555

 

Hervé

Το εστιατόριο που έφτιαξε στη γειτονιά ο Ερβέ Προνζάτο έχει μια διακριτική ταμπέλα, μια πόρτα που λειτουργεί με pin κι έναν χαρακτήρα speakeasy. Μια βαριά κουρτίνα στην είσοδο, τα κλειστά στόρια και ο χαμηλός φωτισμός εντός το κάνουν μια αόρατη στον έξω κόσμο γαστρονομική εστία, με πρωταγωνιστή το εκλεπτυσμένο φαγητό – αληθινό fine dining. Πρόκειται για μια «κυψέλη» με πολλούς νεαρούς μάγειρες σε ρόλο μελισσών, οι οποίοι εργάζονται με στόχο και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι θέσεις στο chef’s table γύρω από την ανοιχτή κουζίνα προσφέρονται για θέαση των μαγειρικών διεργασιών, εξυπηρετούν τις συνευρέσεις και τις συζητήσεις για μικρές παρέες 2-3 ή και 4 ατόμων και παράλληλα μας μεταφέρουν πιο κοντά στο φαγητό. Το μενού γευσιγνωσίας 16 σταδίων + mignardises είναι δομημένο έτσι ώστε να περνάμε από ένα φάσμα εντάσεων και υφέσεων. Ο σεφ σερβίρει στο ίδιο πιάτο ένα ψωμάκι εν είδη air baguette, τυλιγμένο με πάπια και γεμιστό με ηπειρώτικο Μετσοβόνε, αλλά κι ένα τραγανό pani puri -ινδικό ψωμάκι- με foie gras, χέλι Άρτας και πράσινο μήλο, δημιουργώντας κλίμακες, γευστικά ματζόρε και μινόρε. Με κάποιο τρόπο το θέμα του είναι οι αντιθέσεις και μάλιστα οι επιτυχημένες. Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο τρέχον μενού είναι σίγουρα τα πικάντικα μύδια με κίτρινο κάρι -πιάτο που φωνάζει street food αλλά ταυτόχρονα είναι κομψό-, όπως και αυτό με παντζάρι, τυρί Comté, αγριοράπανο και εστραγκόν, με ουράνιους συνδυασμούς που αποθεώνουν τη χορτοφαγία. Η πρότασή τους για wine pairing με ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα -6 κρασιά για 50 ευρώ- είναι παραπάνω από συμφέρουσα, εκτός από πολύ ενδιαφέρουσα. Εδώ πίνουμε αφρώδη ρετσίνα, Λακουδίτσα, Κυδωνίτσα και Ζακυνθινό, μεταξύ άλλων. Στα πλεονεκτήματα και το φιλικό αλλά συνεπές σέρβις, που δείχνει ειλικρινή φροντίδα στους συνδαιτημόνες. Ν.Δ.

Τριών Ιεραρχών 107, Τ/210-34.71.332, 95 ευρώ/άτομο χωρίς τα ποτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣLe Pavillon: ο Métayer παραδίδει μαθήματα φινέτσαςLe Pavillon: ο Métayer παραδίδει μαθήματα φινέτσας

 

Κλουβί

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Στη γωνία Κυδαντιδών και Δημοφώντος βρίσκεται αυτό το μικρό και στιλάτο μαγαζί που άνοιξε το 2009, τότε που τα Πετράλωνα μόλις ξεκινούσαν να γίνονται προορισμός για τους ψαγμένους. Έκτοτε είναι ένα από τα πιο αγαπητά meeting points, από το πρωί για καλό καφέ, φρέσκους χυμούς και σπιτικά φρέσκα αναψυκτικά, μέχρι το βράδυ για signature κοκτέιλ με φρέσκες πρώτες ύλες υπό τους ήχους ωραίας μουσικής jazz, funky και soul. Το μενού περιλαμβάνει και ασιατικά snacks από το Blue Bamboo. Μ.Π.

Δημοφώντος 57, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.79.998

 

Upupa Epops

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η θεατράλε, μπαρόκ διακόσμηση τράβηξε αρχικά την προσοχή. Τα προσεγμένα ποτά τη διατήρησαν. Τρία παλιά σπίτια που ενώθηκαν και ανακαινίστηκαν φιλοξενούν το δημοφιλές κοκτέιλ μπαρ, όπου η Μάρφη Μπαλή και η ομάδα της προτείνουν κλασικά ποτά, αλλά και ενδιαφέρουσες παραλλαγές διάσημων κοκτέιλ, βασισμένες σε σπιτικά σιρόπια και ιδιαίτερα αποστάγματα. Θα βρείτε και εξελιγμένα κοκτέιλ άνευ αλκοόλ, όπως «αθώα» gin n’ tonic σε διαφορετικές εκδοχές. Γ.Π.

Αλκμήνης 7, Κάτω Πετράλωνα, Τ/212-10.55.214 

 

Line

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Πώς μοιάζει το κρασί χωρίς σταφύλι; Ζυμώσεις, δοκιμές και γευστικά πειράματα βρήκαν πρόσφατα στέγη σε έναν εντυπωσιακό βιομηχανικό χώρο στα Κάτω Πετράλωνα. Πίσω από το Line βρίσκονται ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης –το ντουέτο του The Clumsies, 4ου στη λίστα World’s 50 Best Bars– και ο Δημήτρης Νταφόπουλος – συνδημιουργός των artisanal αναψυκτικών Three Cents. Στα άφθονα τετραγωνικά του all day χώρου με το τσιμέντο, τα ελαιόδεντρα και τα πέτρινα τραπέζια, κεντρική θέση έχει το ορατό εργαστήριο, στο οποίο παράγεται «κρασί» από φρούτα, όπως μήλα, σύκα και ρόδια, αλλά και από βαμβακόμελο. Με τα ίδια «κρασιά» φτιάχνουν επίσης ξηρά και γλυκά βερμούτ, που με τη σειρά τους αξιοποιούνται στην παρασκευή γνωστών κοκτέιλ, όπως το Negroni με το δικό τους Symposium Vermouth. Οι μπίρες, όπως η ελαφριά line lager ή η πικρούτσικη line west coast i.p.a. είναι προϊόντα νομαδικών μικροζυθοποιήσεων, ενώ τα κλασικά κοκτέιλ έρχονται με ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Στη Margarita, για παράδειγμα, έχουν βρει θέση ο χυμός λεμονιού και ένα ντοματίνι κονφί. Υπάρχει κι ένα μικρό μενού που υπογράφει ο Παύλος Κυριάκης, αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι με το ποτό σας, ενώ στο καλάθι με τα ψωμιά -που ζυμώνει και ψήνει η Φαίδρα Σβανά- θα βρείτε από μωβ ψωμί παντζαριού μέχρι πυκνό και κρεμώδες με ξινόγαλο, παρέα με μια ποικιλία συνοδευτικών. Προτείνουμε να πάτε πρωί, να πιάσετε θέση στο φωτεινό αίθριο και να δοκιμάσετε το «bread experience» με τον καφέ σας. Γ.Π.

Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, T/210-34.21.311

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την ΟλυμπίουΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

 

Ραντεβού

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Κατερίνα Καμπίτη

Φωτο: Κατερίνα Καμπίτη

Φωτο: Κατερίνα Καμπίτη

Ένα μοντέρνο καφενείο με σταθερή πελατεία και ωραία μεζεδάκια, κλασικό πια σημείο συνάντησης για τις παρέες στα Πετράλωνα. Στο μενού φιγουράρουν πολλές ανατολίτικες γεύσεις -από φαλάφελ, χούμους και λιβανέζικη τυροσαλάτα μέχρι πικάντικο κοτόπουλο biryani ή ψητό καυτερό σουτζούκι-, αλλά και πιο οικείες – θράψαλο γιουβέτσι, ψητή πατάτα με γιαούρτι, αυγά με στάκα. Αν περνάτε από τη Μερκούρη, πιάστε τραπεζάκι και για ένα τσίπουρο, ένα ουζάκι ή μια μπίρα. Γ.Π.

Καλλισθένους 85, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.77.961

 

Συνοικία το όνειρο

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Ένα ονειρεμένο παντοπωλείο που έχει εξελιχθεί σε στέκι για τους κατοίκους της περιοχής. Ειδικά κατά την περίοδο της καραντίνας μας «έσωσε», αφού αγοράζαμε από εδώ ποτά, αναψυκτικά και σνακ και ανηφορίζαμε στου Φιλοπάππου για πικνίκ – συνήθεια που συνεχίζουμε. Τα ράφια του είναι γεμάτα με κάθε λογής καλούδια, ενώ η Θεοδώρα Σπυριδωνίδου μας υποδέχεται με χαμόγελο και μας βοηθά, όταν δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Βιολογικά φρούτα και λαχανικά, χύμα αλλά και συσκευασμένα, γευστικές βρασμένες και καθαρισμένες βιολογικές πατάτες από την εταιρεία Βιοαγρός, ρυζόγαλο από τους αδελφούς Ανδρέα, vegan προϊόντα από την εταιρεία Κoko που παράγονται με ζωντανή, μη γαλακτοκομική καλλιέργεια, σπάνια ελληνικά τυριά, όπως το κρεμώδες Ανωτύρι ή αυτά με μαύρο σκόρδο, ισπανικά πατατάκια με ντιζαϊνάτες συσκευασίες και φανταστική γεύση, φουρνιστές λιχουδιές «Απλά» και Betty’s Bakery, ελαιόλαδο και βότανα Yiayia and friends με σχέδια των Beetroot – τα θέλουμε όλα! Έχουν επίσης μεγάλη ποικιλία από ελληνικές craft μπίρες, κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες και παλαιωμένα τσίπουρα. Μ.Π.

Δημοχάρους 8, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα Τ/211-18.28.398

Άστερ

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Στη γωνία Τρώων και Ιώνων μας αρέσει να μαζεύουμε ήλιο στα τραπεζάκια έξω. Η ραχοκοκαλιά του μενού είναι κρητικοί μεζέδες. Ξεκινάμε από τον κλασικό και ωραία φτιαγμένο ντάκο με κρίθινο παξιμάδι και πηχτόγαλο και συνεχίζουμε με τηγανητά αυγά με στάκα, ξιδάτο κρητικό λουκάνικο ή το δικό τους χειροποίητο χοιρινό λουκάνικο με βότανα, πιπεριά Φλωρίνης και ξύσμα λεμονιού. Σας συμβουλεύουμε να ταιριάξετε τις ριγανάτες, χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες με «ντιπ» από ξύγαλο. Στα πιάτα ημέρας βρήκαμε πρόσφατα μια «κρητική καρμπονάρα» με σκιουφιχτά, πηχτόγαλο, γραβιέρα, καπνιστό χοιρινό και μελάτο αυγό -ωραία ιδέα, αν και της έλειπε λίγη αλμύρα-, αλλά και διεθνείς προτάσεις, σαν τα τάκος με συκωτάκια πουλιών, κόκκινα φασόλια και πικάντικη σάλτσα. Γ.Π.

Τρώων 48, Τ/210-34.16.668

 

Κύριος Χου

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Μια από τις πιο ωραίες αυλές των Πετραλώνων, όπου θα θέλαμε να καθόμαστε με τις ώρες. Τώρα ειδικά, που ανοίγει ο καιρός, είναι ό,τι πρέπει για έξοδο. Ένα all day cafe-bar με απλά πιάτα, κάποιες επιλογές σε brunch, ωραίο καφέ και οικονομικά κοκτέιλ, σε μια αυλή γεμάτη γλάστρες με ρίγανη, δυόσμο, λεβάντα και κρεμαστές λάμπες. Ο Κύριος Χου δίνει τη αίσθηση πως μέσα σε αυτή την αυλή είναι όλοι φίλοι, από παλιά. Μ.Π.

Δημοφώντος & Υπερίωνος 1, Τ/210-34.23.972

 

Flat White

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Πριν από έξι χρόνια, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ένας λογιστής αποφάσισε να αλλάξει δουλειά. Αντί για κλασική καφετέρια, έστησε ένα μέρος αφιερωμένο στον καλό καφέ στο χέρι. Πλέον το Flat White, ευθυγραμμισμένο με την τάση της εποχής, αποτελεί σταθερό σημείο ανεφοδιασμού για τους πεζοπόρους της οδού Θεσσαλονίκης. Ο καφές του είναι καλοκαβουρδισμένος, με ισορροπημένη γεύση. Αν θέλετε, έχει και δύο-τρία τραπεζάκια για να ξαποστάσετε ή να χαζέψετε τους πεζούς, τους ποδηλάτες και ενίοτε τους roller skaters που ανεβοκατεβαίνουν την περατζάδα. Θα βρείτε και φρεσκοκομμένο ελληνικό καφέ, αλλά και μέλι από μικρούς παραγωγούς. Γ.Π.

Θεσσαλονίκης 142, Τ/210-34.51.801

 

Το Kοπερτί

Το wine bar άνοιξε τον περασμένο Ιανουάριο και ήδη έχει γίνει στέκι για τους οινόφιλους της γειτονιάς και όχι μόνο. Το δημιούργησε η Βούλα Δασακλή, η οποία διατηρούσε για χρόνια κάβα στα Κάτω Πετράλωνα, και σερβίρει εδώ και το δικό της κρασί, από τα κτήματά της στη Νεμέα. Η λίστα του είναι αρκετά ενημερωμένη, με ποικιλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Ξινόμαυρο Κελεσίδη από τη Νάουσα, κρασιά από το κτήμα Σκλάβου και αρκετές «Σαντορίνες», μεταξύ άλλων. Ενδιαφέρον έχει και το μενού, καθώς ο σεφ ετοιμάζει κάθε μέρα σχεδόν κάτι διαφορετικό. Από μπρουσκέτες με καπνιστή ρέγγα και ντοματίνια μέχρι συκώτι μαριναρισμένο με εφτά λαχανικά, σαλάτες με φρέσκα λαχανικά εποχής, ακόμη και pinsa. Το πλατό τυριών και αλλαντικών είναι ιδανικό, αν θέλετε απλά κάτι να τσιμπάτε με το κρασί σας. Μ.Π.

Τριών Ιεραρχών 188, Άνω Πετράλωνα, Τ 211-75.03.084

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15 αγαπημένα wine bars στην Αθήνα15 αγαπημένα wine bars στην Αθήνα

All day

Low budget

Wine Bar

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Παντοπωλεία

Αθήνα

Πετράλωνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών