ΕΞΟΔΟΣ

15 αγαπημένα wine bars στην Αθήνα

Στάσεις για κρασί στα wine bars της πρωτεύουσας, από το Κουκάκι έως τον Πειραιά και από το Σύνταγμα έως τη Βούλα.

24.03.2022| Updated: 11.04.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
15 αγαπημένα wine bars στην Αθήνα

Πού θα βρούμε ετικέτες μικρών Ελλήνων παραγωγών, ποιά μαγαζιά σερβίρουν natural wines ή ενδιαφέρουσες, πιο δυσεύρετες ελληνικές ποικιλίες και πού θα πιούμε value for money κρασιά συνοδεία πίτσας αλλά και ολοκληρωμένων γαστρονομικών προτάσεων; Ποιοί έχουν την μεγαλύτερη συλλογή από αφρώδεις οίνους στην πόλη και ποιοί σπάνιες χρονιές; Τα wine bar της πόλης, με ενημερωμένους καταλόγους, ζεστή ατμόσφαιρα και όρεξη να καθοδηγήσουν ακόμα και τους πιο αμύητους στον κόσμο του κρασιού έχουν γίνει τα αγαπημένα μας στέκια. Από το Κουκάκι ως τον Πειραιά και από το Σύνταγμα μέχρι τη Βούλα, αυτές είναι μερικές οινικές στάσεις που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

Heteroclito

Φωτο: Περικλής Μεράκος

Φωτο: Περικλής Μεράκος

Φωτο: Περικλής Μεράκος

Βρίσκεται απέναντι από την πλατεία της Μητρόπολης, στη συμβολή των οδών Πετράκη και Φωκίωνος, η γωνία που έχει γίνει spot για ραντεβού από τότε που άνοιξε το wine bar. Με στυλ γαλλικό και κρασί ελληνικό, σερβίρει γηγενείς και σπάνιες ντόπιες ποικιλίες, πιο μικρά και λιγότερο γνωστά οινοποιεία, αρκετά βιοδυναμικά κρασιά και συστήνει στους οινόφιλους νέους παραγωγούς που εφαρμόζουν ήπιες τεχνικές οινοποίησης. Εδώ ήπιαμε για πρώτη φορά Κοντοζήση, Τάτση, Βαϊμάκη, οινοποιούς που σήμερα έχουν καθιερωθεί. Πλατό με τυριά και αλλαντικά για να συνοδεύσετε το κρασί στην υπέροχη πιάτσα με την περατζάδα. Το καλοκαίρι δύσκολα θα βρείτε θέση σε κάποιο από τα τραπέζια του. Ν.Δ.

Φωκίωνος 2 και Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406

Oinoscent

Φωτο: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Φωτο: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Φωτο: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το wine bar που έμαθε στους Αθηναίους να πίνουν κρασί. Έχει ενδιαφέρουσα βαβούρα από τους πιστούς θαμώνες που γεμίζουν τα εξωτερικά τραπέζια του όλο το χρόνο, βρέξει χιονίσει. Το Oinoscent διαθέτει ένα κελάρι με ανεξάντλητες επιλογές που λειτουργεί και ως κάβα. Πρόσφατα απέκτησε νέο σεφ, τον Γιάννη Τσικουδάκη ο οποίος αναβάθμισε την εμπειρία του φαγητού, έτσι αν καθίσετε στη μικρή σάλα στα αριστερά, αντί στο μπαρ, θα απολαύσετε ένα δείπνο ισάξιο ενός wine restaurant και όχι ενός wine bar. Φυσικά, το φαγητό εν είδη τσιμπολογήματος, παραμένει το ίδιο αξιόλογο και στη μπάρα. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα, ο συνιδιοκτήτης και ταλαντούχος σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης, που ξέρει τον παγκόσμιο αμπελώνα σαν την παλάμη του, μπορεί να σας κατευθύνει κατάλληλα προς κάθε συνδυασμό, ασυνήθιστο ή μη. Το προσωπικό είναι πολύ καλά καταρτισμένο και οι γευστικές εκπλήξεις που προκύπτουν από την καθοδήγησή τους είναι κάτι σύνηθες. Στη λίστα με τις φιάλες δίνεται έμφαση στον διεθνή αμπελώνα – εδώ θα βρείτε κρασιά που συζητούνται στο εξωτερικό– χωρίς όμως να μειονεκτεί στην εκπροσώπηση σημαντικών Ελλήνων παραγωγών. Ν.Δ.

Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣOinoscent: το wine bar με το πιο γκουρμέ φαγητό στην ΑθήναOinoscent: το wine bar με το πιο γκουρμέ φαγητό στην Αθήνα

Τανίνη Αγάπη μου


Μπεγκλέρι, Γαϊδουριά, Μαυράθηρο, Βολίτσα, Μπεκιάρι, Κακοτρύγης. Δεν θα χρειαστείτε λεξικό αλλά τους σομελιέ της Τανίνης να σας εξηγήσουν τα χαρακτηριστικά κάθε γηγενούς ποικιλίας που φιλοξενεί η μακριά λίστα τους. Εδώ, σε αυτό το χαλαρό μπαρ για κρασί τιμούν τις ντόπιες ποικιλίες και περιλαμβάνουν στο μενού τους ετικέτες από βιοδυναμικά, natural, βιολογικά, terroir driven και ήπιας οινοποίησης κρασιά. Σερβίρουν εκατό επιλογές σε ποτήρι και σε φιάλη. Το φαγητό έχει αναλάβει η ταλαντούχα Μαρία Κοφίτσα (την γνωρίσαμε στην Cookoovaya) και προσφέρεται για αρμονικά ή και εξτρίμ ταιριάσματα με το κρασί. Ta αρτοποιήματα τα προμηθεύονται από τον εξαιρετικό φούρνο των Ιλισίων, Τρομερό Παιδί, και η Μαρία τα συνδυάζει επιτυχημένα με επιλεγμένα προϊόντα, όπως στο πιάτο με ψητό προζυμένιο ψωμί και το καπνιστό χέλι ή το μπριός με χειροποίητο χούμους, πιπεριά, καρύδια και φρέσκια ρίγανη, μια από τις vegan επιλογές. Αυτό που οι τακτικοί απολαμβάνουμε εδώ είναι η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και η ευγενική καθοδήγηση στην προτίμησή μας, ένα ενδιαφέρον κουβεντολόι με το κρασί στο επίκεντρο. Πλέον δυο φορές το μήνα, κάθε δεύτερη Τετάρτη απόγευμα γίνονται σεμινάρια γευσιγνωσίας, με διαφορετικές θεματικές τις οποίες ανακοινώνουν στα social media. Ο Απρίλιος είναι αφιερωμένος στα ΠΟΠ κρασιά. Από το Μάιο θα καθιερώσουν «τα δεκατιανά», ένα νέο μενού που θα σερβίρεται εν είδη brunch και θα σερβίρεται υπό τους ήχους πιάνου ζωντανά, κάθε Σαββατοκύριακο 12.00- 16.00. Ν.Δ.

Ιπποκράτους 91, Αθήνα, Τ/211-11.50.145

Materia Prima

Φωτο: Despi Naka

Το σοφιστικέ wine bar λίγα βήματα από το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Κουκάκι προσφέρεται για ήσυχα βράδια οινοποσίας. Αντίθετα, στο «αδερφάκι» του στο Παγκράτι, με τραπεζάκια στην πλατεία Μεσολογγίου είναι το πιο hot μέρος για κρασί στο κέντρο από τη στιγμή που ανοίγει λίγο ο καιρός. Το Materia Prima προτείνεται τόσο για μυημένους όσο και για αρχάριους του «σπορ». Ο ιδιοκτήτης Μιχάλης Παπατσίμπας, γεωπόνος με σπουδές στη γεωγραφία οίνου, είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κρασί που αναζητάτε. Το ίδιο και οι ομάδες των σομελιέ που εξυπηρετούν στα δυο καταστήματα. Λευκά και κόκκινα από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, κρασιά που εκφράζουν terroir, άλλα με ήπιες οινοποιήσεις, όλα μπαίνουν στο τραπέζι. Περισσότερες από 20 επιλογές σε ποτήρι κι ένα ενδιαφέρον μενού με μετρημένες επιλογές, σπάνια τυριά και καλομαγειρεμένα πιάτα για νόστιμο τσιμπολόγημα. Ν.Δ.

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, Τ/ 210. 72.55.171 & Φαλήρου 68, Κουκάκι, Τ/ 210.92.45.935

Vintage


Ζεστό, ατμοσφαιρικό, διακοσμημένο σε γήινα χρώματα, το wine bar του Πάνου Κυριαζή στη Μητροπόλεως, που εδώ και λίγο καιρό έχει κι ένα «αδελφάκι» στη Λευκωσία, είναι από τα πιο κλασικά ραντεβού των Αθηναίων οινόφιλων. Έχει μια εντυπωσιακή συλλογή που φτάνει τις 1200 ετικέτες, 800 από τις οποίες σερβίρονται και σε ποτήρι, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να δοκιμάσετε και μεγάλα κρασιά. Κατόπιν συνεννόησης μάλιστα διοργανώνουν κάθετες δοκιμές και flights με ειδικές θεματικές. Βρείτε τη γωνιά σας και χαρείτε ένα ωραίο ποτήρι κρασί μετά το γραφείο συνοδεύοντάς το με ένα πλατό καλοδιαλεγμένων τυριών και αλλαντικών ή δοκιμάστε κάποια από όσα φτιάχνει στην κουζίνα η Ερασμία Μπαλάσκα. Στο μενού σας περιμένουν τηγανητές αγκινάρες με χαμόν, ελληνικά τάκος με σουτζουκάκι, κοκορέτσι ή γαριδάκι, χόρτα με τσαλαφούτι, πολλές επιλογές για όσους αγαπούν τα κρεατικά. Α.Σ.

Μητροπόλεως 66-68, Μοναστηράκι, Τ/ 213-02.96.570

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 13 νόστιμα στέκια γύρω από τη ΔράκουΚουκάκι: 13 νόστιμα στέκια γύρω από τη Δράκου

Manouka

Εδώ το κρασί βλέπει Ακρόπολη. Το μικρό wine bar που «φύτρωσε» την άνοιξη που μας πέρασε στην ταράτσα του ξενοδοχείου Utopia, σκεπασμένη τώρα το χειμώνα, η θέα είναι μεγάλο ατού. Τα τραπέζια, βλέπουν στον ιερό βράχο κι η λίστα με 100+1 ετικέτες που έχει συνθέσει ο σομελιέ Βασίλης Παπαδόπουλος στις γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, γνωστές και πιο άγνωστες – από Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά και Αγιωργίτικο μέχρι Σκλάβα και Πετρουλιανό. Η Ελένη Αλειφέρη που έχει αναλάβει την κουζίνα συμπληρώνει το σενάριο με μια σειρά από πιάτα με ελληνικά χρώματα, ξεκινώντας με ψαρόσουπα και χταποδοκεφτέδες με μους ταραμά, και συνεχίζοντας με σουτζουκάκια, ένα νόστιμο τραχανότο με μανιτάρια και τρούφα Ευβοίας, χοιρινό φρικασέ με άγρια χόρτα και όχι μόνο. Α.Σ.

Ξενοδοχείο Utopia, Ερμού 46, Αθήνα, Τ/ 210-32.41.814

Mouton

Μπορείτε να πιείτε το κρασί σας στο μπαρ απέναντι από την είσοδο, στο κεντρικό δωμάτιο του κολωνακιώτικου νεοκλασικού, με τα ζωγραφιστά ταβάνια, να αποτραβηχτείτε στο πιο μακρόστενο παραμέσα κομμάτι ή, όταν ο καιρός είναι καλός, να καθίσετε στα τραπέζια έξω στην Ξενοκράτους. Διαλέγετε οινική πορεία – με μια πλούσια συλλογή που αριθμεί πάνω από 280 ετικέτες του Παλιού και του Νέου Κόσμου και πάνω από 25 κρασιά να προτείνονται και σε ποτήρι, οι δρόμοι είναι πολλοί. Στο μικρό μενού θα βρείτε διάφορα μικρά ή πιο μεγάλα πιάτα για συνοδεία, από μπρουσκέτες με γαρίδες μέχρι όρθια κανελόνια, γεμιστά με μοσχαρίσια μάγουλα και μια ιδέα ντομάτας, που παραπέμπουν σε παστίτσιο και πάπια με σάλτσα από πόρτο, μανιτάρια σιτάκε και baby καροτάκια. Α.Σ.

Ξενοκράτους 21, Κολωνάκι, T/210-72.99.597

Warehouse CO2

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Warehouse CO2 (@warehouseco2)

Σαμπάνιες, ελληνικά και μεσογειακά αφρώδη, αρκετά κρασιά από την Ελλάδα και τον κόσμο, συνοδεία νόστιμων πιάτων, δημιουργούν ιδανικούς συνδυασμούς ειδικά για την ώρα του aperitivo. Στο μενού υπάρχουν ακόμα κάποια ιδιαίτερα (βραβευμένα, vintage, magnum) ήσυχα κρασιά, αποστάγματα κρασιού, αλλά και άλλες φυσαλίδες, όπως μπίρες και premium αναψυκτικά. Λίγα τραπέζια και πάγκοι κάτω από έναν πλάτανο στις παρυφές της Πλάκας, για να απολαύσετε το κρασί σας. Ν.Δ.

Υπερείδου 1 και Νίκης, Σύνταγμα, T/210-32.47.048

By the Glass

Στη Στοά Ράλλη, το καθωσπρέπει By The Glass έχει γίνει στέκι για επιχειρηματίες, για επαγγελματικές συναντήσεις, για όλες τις περιστάσεις που χρειάζονται δείπνο με καλό κρασί. Η λίστα του περιλαμβάνει περισσότερες από 500 ετικέτες, ωστόσο, πέρα από τον μεγάλο αριθμό, εδώ θα βρείτε και ειδικές εμφιαλώσεις, φιάλες αριθμημένες, σπάνιες χρονιές και αρκετές magnum. Εκτός από τις επιλογές της λίστας σε ποτήρι, μπορείτε να ζητήσετε να σας ανοίξουν και πιο «ακριβοθώρητες» ετικέτες. Νόστιμη μαγειρική από την ταλαντούχα Κυριακή Φωτοπούλου θα συνοδεύσει ισότιμα τα εξαιρετικά κρασιά του. Ν.Δ.

Σουρή 3 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα, Τ/210-32.32.560

Faidon

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος
Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Ένας συμπαγής «πολυχώρος» νοστιμιάς, μια πληρέστατη κάβα που έγινε deli και wine bar. Προσεγμένη αισθητική και καλό σέρβις σε ένα μπαρ στα νότια προάστια που σερβίρει περί τις 20 επιλογές σε ποτήρι, κυρίως ελληνικές ετικέτες. Μαζί μπορείτε να απολαύσετε ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά αλλαντικά και τυριά σε πλατό ή ωραία πίτσα, καθισμένοι στο μοναστηριακό τραπέζι ή γύρω από τα δρύινα βαρέλια. Στα συν και οι μεγάλη ποικιλία σε μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Ν.Δ.

Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα, Τ/215-51.09.975

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒράδυ στο Χαλάνδρι: 9 στάσεις για κοκτέιλ, bar food και craft μπίρεςΒράδυ στο Χαλάνδρι: 9 στάσεις για κοκτέιλ, bar food και craft μπίρες

Zinfandel

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zinfandel (@zinfandel_athens)


Φρέσκο στη πιάτσα του Χαλανδρίου το Zinfandel, με την εντυπωσιακή μαρμάρινη μπάρα και τo art deco στυλ, συστήνεται ως vineria- prosciutteria. Στη λίστα που έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Βλάσης Θεοδωρακόπουλος οι ετικέτες πλησιάζουν διακόσιες ενώ περίπου πενήντα από αυτές είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι. Κεντρικό ρόλο έχουν τα ιταλικά κρασιά που ταιριάζουν με εκλεκτά αλλαντικά και τυριά της γειτονικής χώρας αλλά και αρκετά συνοδευτικά πιάτα. Γ.Π.

Ομήρου 18, Χαλάνδρι, T/210-68.36.924

Boheme Bourgois ή Bobo

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τέσσερις φίλοι μετέτρεψαν ένα από τα πολλά συνεργεία αυτοκινήτων του Κουκακίου σε ένα στιλάτο wine bar με μπόλικα 70s στοιχεία και χωρίς ίχνος σνομπισμού. Η έμφαση έχει δοθεί στον ελληνικό αμπελώνα και τα κρασιά μικρών παραγωγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βρίσκουμε και αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη διεθνή οινική σκηνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ετικέτες είναι διαθέσιμες για αγορά. Αρκετές επιλογές σε βιοδυναμικά και βιολογικά κρασιά, όπως και ​περίπου 25 επιλογές σε ποτήρι. Στα πιάτα: καρπάτσιο με ξύσμα μοσχολέμονου, φρέσκα μανιτάρια με κρέμα τρούφας, μοσχαρίσιο φιλέτο ωρίμανσης με ψητά λαχανικά εποχής και λαχταριστή pinsa με κατσικίσιο τυρί. Μ.Π.

Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι, Τ/210-92.44.244

Wine with Eleni

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wine with Eleni (@winewitheleni)


H Ελένη Κεφαλοπούλου άνοιξε το wine bar «Wine with Eleni», το καλοκαίρι του 2020 σε ένα μικρούλη παρκάκι στο Κουκάκι, με λίγα τραπέζια έξω κάτω από δέντρα και την πιο χαλαρή ατμόσφαιρα. Το ανεπιτήδευτο wine bar Πολύ γρήγορα έγινε για πολλούς στέκι και η καθιερωμένη έξοδος μετά από τις παραστάσεις στο Ηρώδειο. Στον κατάλογο βρίσκουμε επιλογές της Ελένης από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ η ίδια βρίσκεται πάντα εκεί για να συζητήσει μαζί μας για κρασί και για ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω από αυτό και πάντα με μία πρόταση όταν δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τι θέλουμε να πιούμε. Παρότι επίσημα θα ανοίξει τον Μάιο, όταν φτιάξει ξανά ο καιρός (έχει τραπεζάκια μόνο έξω) λειτουργεί και τους χειμερινούς μήνες κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την Ελένη, για παρέες έως εννέα ατόμων στον εσωτερικό χώρο και για αγορά φιαλών. Στον χώρο διοργανώνονται wine tastings. Μ.Π.

Μισαραλιώτου 20, Κουκάκι, Τ/ 693-412.58.39

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔραπετσώνα: πέντε νόστιμες στάσεις στην προσφυγική γειτονιά του ΠειραιάΔραπετσώνα: πέντε νόστιμες στάσεις στην προσφυγική γειτονιά του Πειραιά

Paleo

 

Ο ιδιοκτήτης και σομελιέ Γιάννης Καϋμενάκης έχει συνδέσει το όνομά του με το κρασί πολλά χρόνια πριν τα μπαρ κρασιού ανοίξουν στην Αθήνα. Έχει βαθιά γνώση και στιβαρή άποψη για το κρασί, ανακαίνισε μια παλιά αποθήκη κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και τη διακόσμησε με άδειες φιάλες και σχολικές καρέκλες που φέρουν ονομασίες περιοχών οινοπαραγωγής. Ένα από τα πιο ανεπιτήδευτα –και απροσδόκητα– μέρη στην πόλη για να πιεις κρασί. Το πρωί στη γειτονιά λειτουργούν συνεργεία αυτοκινήτων, ενώ το βράδυ στο στενό ακούγονται τα διακριτικά τσουγκρίσματα των ποτηριών. Κρασιά από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη σε μια λίστα-κέντημα. Μεσογειακές γεύσεις σε άρτια μαγειρέματα με ελληνικά προϊόντα. Ν.Δ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204

Karolos

Χρειάζονται κανά δυο βόλτες πάνω κάτω στην Ομήρου για να το εντοπίσει κανείς, αλλά αυτό είναι και το αβαντάζ του. Κρυμμένο στο πράσινο αίθριο ενός εμπορικού κέντρου, χαμηλών τόνων και με διακοσμητικές αναφορές στα 60s, προτείνει ετικέτες από όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες και ενδιαφέρουσες ποικιλίες από μικρούς παραγωγούς. Θα απολαύσεις από ένα Chardonnay βαρελάτο ή κάποιο Ασύρτικο Σαντορίνης μέχρι μια Κυδωνίτσα ή ένα Λαγόρθι. Από τον κατάλογο των συνοδευτικών δοκιμάσαμε σκιουφιχτά με μανιτάρια, κυκλαδίτικα τυριά και αλλαντικά από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και νόστιμη pinsa, την ρωμέικη, ελαφριά εκδοχή της πίτσας. Γ.Π.

Ομήρου 41-43, Νέα Σμύρνη, Τ/ 212-10.65.556

Wine Bar

Αθήνα

Βούλα

Κολωνάκι

Κουκάκι

Νέα Σμύρνη

Παγκράτι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών