Τον φούρνο του Σταυρόπουλου τον μνημονεύω κυρίως για το φημισμένο αλμυρό αρμένικο τσουρέκι. Κι όταν τον επισκεφτώ, αγοράζω επί τη ευκαιρία και την έξοχη εκδοχή τους σε ημίγλυκο τσουρέκι με αληθινή μαστίχα Χίου, παίρνω γαλέτες γλυκάνισου με ρεβιθομαγιά για το πρωινό, μπατόν σαλέ και πικάντικα τσέστερ – αλμυρά μπισκότα– με τα οποία συνοδεύω το τσάι.
Ο φούρνος λειτουργεί από το 1969, από τον Λάζαρο Σταυρόπουλο, τη γυναίκα του Μαρίνα και την αδελφή του Αγγελική. Οι συνταγές είναι κληρονομιά του πατέρα του κυρίου Λάζαρου, του Πολίτη Γιάννη Σταυρόπουλου, πάλαι ποτέ ιδιοκτήτη μεζετζίδικου και φούρνου στο Καράκιοϊ. Οι Πολίτες πελάτες τους έρχονται για να ψωνίσουν τσατάλια και σεκέρ παρέ αρωματισμένα με βούτυρο Νάξου, αλλά και ατσμά – το τουρκικό κρουασάν, όπως το περιγράφουν οι ίδιοι–, σμυρναίικα κουλούρια, κίφελ, κιμαδόπιτες και λαχματζούν.
Δύσκολα βρίσκεις αλλού τόσα πολίτικα καμώματα συγκεντρωμένα σε ένα μαγαζί. Έχουν αυτό το je ne sais quoi και, παρόλο που δεν είναι όλα τους εξίσου νόστιμα, έχουν μια ευχάριστα νοσταλγική γεύση. Τα πάντα φτιάχνονται εντός του καταστήματος, στο εργαστήρι τους και με πολύ μεράκι, με την επιμέλεια του υιού Γιάννη, ο οποίος κληρονόμησε τεχνογνωσία, εμπειρίες και συνταγές από μπαμπά και παππού.