Κουζίνα αγροτική, της ένδειας, πλούσια όμως σε αρώματα και γεύσεις. Πικάντικα, καυτερά, δροσερά, όξινα στοιχεία συνυπάρχουν στο ίδιο φαγητό ή διαδέχονται το ένα το άλλο σε ένα τραπέζι μεξικανικό. Κουζίνα της παρέας και της μοιρασιάς, με θερινή πνοή. Εξωτική, αλλά και κάπως οικεία. Ντομάτες, πιπεριές γλυκές και καυτερές, καλαμπόκι είναι μερικά από τα βασικά υλικά της μεξικανικής μαγειρικής, υλικά που βρίσκουμε σε αφθονία στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Πληθωρική κουζίνα, αλλά ελαφριά. Mη σας μπερδεύουν τα μπουρίτο και τα φαχίτας, οι βαριές σάλτσες κιμά και τα λιωμένα τυριά. Άλλωστε, το τυρί είναι παλαιοκοσμίτικο τρόφιμο, έφτασε στο Μεξικό με τους Ισπανούς κονκισταδόρες στα τέλη του 15ου αιώνα. Αναπτύχθηκε βέβαια η τυροκομία στη χώρα, αλλά δεν καθόρισε τη μαγειρική. Οι αυθεντικές συνταγές είναι ελαφρύτερες από τις δημοφιλείς tex-mex εκδοχές τους.

Οι Μεξικανοί αγαπούν το φιλέτο κοτόπουλου, τα ψάρια και τα θαλασσινά, χρησιμοποιούν ποικιλία λαχανικών, έντονα μυρωδικά, όπως ο φρέσκος κόλιανδρος, χυμούς εσπεριδοειδών. Το λάιμ είναι το λεμόνι τους, γλυκόξινο και με θεσπέσιο άρωμα. Δυστυχώς η ελληνική παραγωγή λάιμ είναι εξαιρετικά μικρή. Κρίμα γιατί είναι ένα εσπεριδοειδές ιδιαίτερα δημοφιλές. Λατρεύουν επίσης το αβοκάντο. Στην αγορά θα βρούμε και ελληνικά, από την Κρήτη, που είναι πολύ γευστικά. Αυτή την εποχή κυκλοφορούν τα Long Hass, με την τραχιά φλούδα, μικρή παραγωγή που αξίζει να στηρίξουμε. Αν τα πάρουμε άγουρα, θα πρέπει να τα αφήσουμε εκτός ψυγείου να ωριμάσουν, να μαλακώσουν. Προσοχή, όμως, διότι πολύ γρήγορα μαυρίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεξικανικά ποτά7 καταπληκτικά ποτά με διαβατήριο Μεξικού Οι τορτίγιες, άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι το λειψανάβατο «ψωμί» των Μεξικανών, λεπτές πίτες από άζυμο ζυμάρι φτιαγμένες με αλεύρι καλαμποκιού ή σταρένιο, που ψήνονται στο comal, ένα πλατύ, επίπεδο τηγάνι από μαντέμι ή πηλό. Σε αυτό το σκεύος ολοκληρώνεται και το ψήσιμο της quesadilla, της εύκολης μεξικανικής τυρόπιτας: η tortilla μπαίνει στο τηγάνι, γεμίζεται, διπλώνεται σε μισοφέγγαρο ή φάκελο και ψήνεται μέχρι να χρυσίσει και από τις δύο πλευρές, να γίνει τραγανή και να λιώσει το τυρί της γέμισης.

Στις συνταγές που ακολουθούν, ήδη προσαρμοσμένες από τους σεφ μας στα ελληνικά δεδομένα, μη διστάσετε να επέμβετε κατά το γούστο σας: αν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος, βάλτε μαϊντανό, τις καυτερές πιπεριές μειώστε τες αν δεν σας αρέσουν τα πικάντικα, αντί για ξινόκρεμα χρησιμοποιήστε ελληνικό γιαούρτι. Και οι Μεξικανοί, αν το είχαν, αυτό θα χρησιμοποιούσαν. – Άγγελος Ρέντουλας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε σαν Μεξικάνοι στην ΑθήναΠού τρώμε σαν Μεξικάνοι στην Αθήνα

Δείτε εδώ 14 συνταγές για μεξικάνικη φιέστα στο σπίτι:

Άρθρα και Συνταγές με Αβοκάντο

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών