Η τελευταία από τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής, η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, δεν έχει μαγειρικά «έθιμα» και συνήθειες, καθώς ο σκοπός δεν είναι να φάμε νόστιμα, αλλά απλώς να φάμε τόσο όσο να αντέξουμε και να φτάσουμε «πεινασμένοι» στην Ανάσταση. Τη Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη, το λάδι είναι επιτρεπτό. Έπειτα αρχίζουν τα «νερόβραστα», ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή δεν πρέπει καν να «μπει τσουκάλι στη φωτιά», είναι ημέρα ωμοφαγίας. Το Μεγάλο Σάββατο είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου που δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι. Έτσι προετοιμάζεται ο κόσμος σωματικά και ψυχικά για τη Θεία Κοινωνία και τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης με τη μαγειρίτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμο κέικ με κακάο, χωρίς μίξερΝηστίσιμα κέικ: 18 συνταγές για κάθε ώρα και διάθεση

Κάποιες μέρες ωστόσο είναι αφιερωμένες σε «ειδικές» δραστηριότητες. Τη Μεγάλη Τρίτη οι νοικοκυρές κάνουν γενική καθαριότητα στα σπίτια. Τη Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουν τα λαμπριάτικα κουλουράκια και βάφουν τα κόκκινα αυγά. Σε κάποια μέρη φτιάχνουν τα λαζαράκια (κουλουράκια με το σχήμα του Λαζάρου) και την κουλούρα του Πάσχα ,την οποία στολίζουν με κόκκινο αυγό. Τα τσουρέκια, νεότερη, εξ ανατολών παράδοση, πλέκονται πλεξίδες και στολίζονται επίσης με αυγά. Πλέον όλο και περισσότεροι βλέπουν τη νηστεία όχι μόνο ως θρησκευτική υποχρέωση, αλλά και ως «αποτοξίνωση» από την ετήσια υπερβολική κρεοφαγία. Οι συνταγές που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να νηστέψουμε νόστιμα.

Δείτε εδώ 20 συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών