Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνί σε δόσεις για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε γάστρα.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, να γλυκάνουν.
Ρίχνουμε το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, τη σκόνη τσίλι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αδειάζουμε στη γάστρα.
Επαναφέρουμε το σκεύος στη φωτιά χωρίς να το ξεπλύνουμε και ρίχνουμε 1 λίτρο νερό, το καρδάμωμο, το τζίντζερ, τη δάφνη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση, σουρώνουμε και ρίχνουμε το αρωματισμένο νερό στη γάστρα. Κλείνουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τους χουρμάδες και τα καρότα, κλείνουμε και φουρνίζουμε ξανά.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι το αρνί να είναι πολύ τρυφερό.
Βγάζουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε και τον δυόσμο, σείουμε τη γάστρα και σερβίρουμε με λευκό ρύζι με φιστίκι Αιγίνης και μάραθο.
Blanc de noir από Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.