15'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνί σε δόσεις για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε γάστρα.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, να γλυκάνουν.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, τη σκόνη τσίλι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Αδειάζουμε στη γάστρα.
- Επαναφέρουμε το σκεύος στη φωτιά χωρίς να το ξεπλύνουμε και ρίχνουμε 1 λίτρο νερό, το καρδάμωμο, το τζίντζερ, τη δάφνη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση, σουρώνουμε και ρίχνουμε το αρωματισμένο νερό στη γάστρα. Κλείνουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τους χουρμάδες και τα καρότα, κλείνουμε και φουρνίζουμε ξανά.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι το αρνί να είναι πολύ τρυφερό.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε και τον δυόσμο, σείουμε τη γάστρα και σερβίρουμε με λευκό ρύζι με φιστίκι Αιγίνης και μάραθο.
Blanc de noir από Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.