ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ μανιταριούΛαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ μανιταριού
20' προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το ραγού αγριογούρουνου

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Ραγού αγριογούρουνου

  1. Για να ετοιμάσουμε τα λαζάνια με ραγού αγριογούρουνου και μπεσαμέλ σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε πρώτα 30 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε μαζί το μπέικον με το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα καρότα και το σέλερι για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και να ροδίσει το μπέικον.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τα υλικά αυτά σε μια ευρύχωρη γάστρα ή σε βαθύ ταψί.
  3. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια κρέατος.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια σε δόσεις για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Ρίχνουμε ξανά όλα τα κομμάτια στην κατσαρόλα, τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  6. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρει βράση και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη σπάτουλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα και να διαλυθούν στο υγρό.
  7. Προσθέτουμε 200 ml νερό και τον πελτέ και αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο στη γάστρα.
  9. Σε ένα κομματάκι τουλπάνι δένουμε σε πακετάκι τα κεδροκούκουτσα, τη δάφνη, το θυμάρι και τις φλούδες πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στη γάστρα (ή το ταψί).
  10. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν τα υλικά βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  12. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο) και φουρνίζουμε.
  13. Ψήνουμε για 1 1⁄2 ώρα και ελέγχουμε μια-δυο φορές στη διάρκεια του ψησίματος ώστε να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
  14. Ξεφουρνίζουμε, πετάμε το πουγκί με τα μυρωδικά και αφήνουμε τη γάστρα κατά μέρος.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι μέχρι να ροδίσουν, για 6-7 λεπτά.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
  3. Ρίχνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
  4. Ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις, χτυπώντας έντονα και διαρκώς με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.
  5. Ρίχνουμε το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να δένει και να πάρει βράση.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, τα σοταρισμένα μανιτάρια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.

Τελικό ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψί 36 x 28 εκ. και απλώνουμε μία στρώση λαζάνια, σπάζοντας μερικά σε μικρότερα κομμάτια, αν χρειάζεται, ώστε να χωρέσουν ακριβώς.
  3. Απλώνουμε από πάνω 1/3 από το ραγού αγριογούρουνου, το 1/4 της μπεσαμέλ, που ισιώνουμε με σπάτουλα, και 1/4 από το νιώτικο κεφαλοτύρι.
  4. Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια.
  5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, τελειώνοντας με μπεσαμέλ και νιώτικο.
  6. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  7. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, ώστε να ροδίσει η επιφάνεια.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» και να σταθεί για 20 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.

Άρθρα και Συνταγές με Αγριογούρουνο

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT