20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 4Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη (μπορούμε να τη φτιάξουμε από την προηγουμένη)
- Για τη ζύμη κουκουναριού, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το κουκουνάρι, το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τον γάντζο.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε την ανάδευση μέχρι να γίνει το μείγμα σαν τρίμματα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό συνεχίζοντας την ανάδευση, μέχρι να προκύψει μια ενιαία ζύμη.
- Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό.
- Δεν δουλεύουμε πολύ τη ζύμη.
- Πλάθουμε σε μπάλα, πιέζουμε να γίνει πλακέ σαν δίσκος, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με αλατοπίπερο για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με την κρέμα γάλακτος (ή το γιαούρτι), το ξύσμα και πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό δίσκο με διάμετρο περίπου 20 εκ. και μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Με μια κουτάλα μοιράζουμε το μείγμα με τη φέτα στις 4 τάρτες, αφήνοντας περίπου 3 εκ. από τις άκρες.
- Σκορπίζουμε το μυρωδικό, το πράσο και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Γυρίζουμε τις άκρες της κάθε τάρτας προς τα μέσα και αλείφουμε με το αυγό.
- Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 30-40 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, ραντίζουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και μπούκοβο και σερβίρουμε τις μικρές τάρτες με ζύμη κουκουναριού, με φέτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.