30'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: για 30 - 35 κεφτέδεςΔιαδικασία
- Για τους πρασοκεφτέδες φούρνου με γιαούρτι ξεκινάμε και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη βάζουμε τον κιμά, τον άνηθο, το ξίδι και τα αυγά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 1 - 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα σοταρισμένα πράσα, μαζί με το λάδι του τηγανιού, και ζυμώνουμε ξανά για 2 λεπτά, μέχρι τα νόστιμα υγρά να απλωθούν σε όλο το μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα, τις τριμμένες κριθαροκουλούρες, την πάπρικα (αν τη χρησιμοποιήσουμε), αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε για 2 - 3 λεπτά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί.
- Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 30 - 35 σχετικά μεγάλους κεφτέδες, βάρους περίπου 40 γρ. τον καθένα και τους βάζουμε στο ταψί.
- Τους ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, ενώ εσωτερικά θα είναι ψημένοι μεν, αλλά αφράτοι και ζουμεροί.
- Τους σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και πράσινη σαλάτα.
Στα ποτήρια μας: Ενα ροζέ κρασί µε σώµα και τανίνες από Ξινόµαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 59.