15' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
30' αναμονή
Σύνολο: 55'

Υλικά

Τεμάχια: 4

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το σύρμα.
  2. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το αλεύρι και τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ετοιμάσουμε έναν λείο χυλό.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά.
  4. Ζεσταίνουμε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι (με διάμετρο περίπου 24 εκ.) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  5. Με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε στο τηγάνι μια μικρή ποσότητα από το χυλό που ετοιμάσαμε (που μόλις να καλύψει τον πυθμένα) και τον ψήνουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς από την κάτω πλευρά.
  6. Με μια ξύλινη σπάτουλα γυρίζουμε την κρέπα από την άλλη και την ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά το πολύ.
  7. Τη βγάζουμε από το τηγάνι και την αφήνουμε σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο.
  8. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα, μέχρι να τελειώσει, και βάζουμε τις κρέπες τη μία πάνω στην άλλη στο πιάτο.
  9. Σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι (ή σε μια ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε τα 300 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει και να αρχίσει να αχνίζει.
  10. Με τα δάχτυλά μας πιάνουμε μια κρέπα από την άκρη της, την απλώνουμε μέσα στο καυτό λάδι και την τηγανίζουμε για 3 - 4 δευτερόλεπτα, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να γίνει τραγανή.
  11. Τη βγάζουμε με τρυπητή σπάτουλα και τη βάζουμε να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  12. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, τηγανίζοντας τις κρέπες (σπέτουλες) μία-μία με τον ίδιο τρόπο.
  13. Τις σερβίρουμε ζεστές και πασπαλισμένες με την τριμμένη μυζήθρα.

Ενα λευκό ντόπιο κρασί, Αγριλιά Δερέσκου θα απογειώσει τις τηγανίτες μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών