10'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
10'
αναμονή
Σύνολο: 40'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε στραπατσάδα με ολόκληρους μελάτους κρόκους, αρχικά βάζουμε ένα ψιλό σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ και αδειάζουμε τις τριμμένες ντομάτες.
- Αφήνουμε να στραγγίξουν για 1/2 λεπτό και τις αδειάζουμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
- Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη, το τσίλι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε.
- Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Σε μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα αδειάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα με την ντομάτα, χωρίς να ανακατέψουμε.
- Μόλις τα ασπράδια αρχίσουν να σφίγγουν και να ασπρίζουν, αλατίζουμε και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, με προσοχή ώστε να μη σπάσουμε τους κρόκους (τους θέλουμε ολόκληρους).
- Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δούμε ότι οι κρόκοι έγιναν μελάτοι, δηλαδή παραμένουν ρευστοί, αλλά χωρίς ωμό ασπράδι γύρω και πάνω τους.
- Τότε σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε, τη στραπατσάδα σε πιάτα, με προσοχή για να μη σπάσουν οι κρόκοι, και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και οπωσδήποτε μπόλικο ψωμί.
Τοπικά συριανά κρασιά: Λευκά από Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Σεριφιώτικο και λευκή Κουντούρα, όπως επίσης και Μανδηλαριά (ερυθρό) και τσίπουρα από τις ίδιες ποικιλίες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.