Στην Καμπανία λατρεύουν τον συνδυασμό οσπρίων και ζυμαρικών, που σ’ εμάς μπορεί να ακούγεται παράταιρος. Στο συγκεκριμένο φαγητό συνδυάζουν επίσης και μύδια, το πιο δημοφιλές θαλασσινό τους, και είναι η έκπληξη του σεφ στο τραπέζι του γάμου, όπως μας λέει η κ. Maria Manzi, που μας έδωσε τη συνταγή. Οι Ναπολιτάνοι χρησιμοποιούν τα κανελίνι, τα μικρά λευκά ιταλικά φασόλια, τα οποία συνεισφέρουν με το άφθονο άμυλό τους στο δέσιμο της σάλτσας, η οποία στο τέλος αποκτά μια βελούδινη, πηχτή υφή.

Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια

Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια

Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια
Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια

Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια

Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια
Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια

Pasta fagioli e cozze-ζυμαρικά με φασόλια και μύδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυδοπίλαφο με πάπρικαΜυδοπίλαφο με πάπρικα
20' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ζυμαρικά με φασόλια και μύδια, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια με νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 4 - 5 εκ. και τα βράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό τους.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα μύδια, τα σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.
  4. Τα σουρώνουμε σε ένα τρυπητό και κρατάμε τον ζωμό τους.
  5. Κρατάμε την ψίχα τους και πετάμε τα κελύφη.
  6. Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα για μερικά δευτερόλεπτα, ίσα να αρωματίσουν το λάδι.
  7. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά.
  8. Ρίχνουμε τα μύδια και τον ζωμό τους και τα βράζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε τα φασόλια και όλο το νερό όπου έχουν βράσει και τα βάζουμε να πάρουν μία βράση όλα μαζί, ανακατεύοντας.
  10. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά.
  11. Το φαγητό αυτό είναι πολύ ζουμερό και μοιάζει με πηχτή σούπα, οπότε και τα ζυμαρικά δεν μένουν al dente για πολλή ώρα.

Αναζητήστε τα λευκά του κρητικού αμπελώνα, ανάμεσα σε Βηλάνα, Πλυτό, Θραψαθήρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 161.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών