ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρόπιτα ξεσκέπαστη, με μυζήθρα και άνηθο  από τη ΜάνηΤυρόπιτα ξεσκέπαστη, με μυζήθρα και άνηθο από τη Μάνη

Η τυρόπιτα της Πάτμου μοιάζει με μεγάλο λυχναράκι ή τάρτα. Κάθε σπίτι αλλά και κάθε φούρνος στο νησί συναγωνίζεται ποιος φτιάχνει την πιο αφράτη, φουσκωτή και νόστιμη πατινιώτικη τυρόπιτα, την οποία αξίζει να πούμε ότι τη σερβίρουν είτε με καφέ είτε με τσίπουρο και ούζο, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Πρόκειται για μια ανοιχτή τυρόπιτα, ψηλή και τσουπωτή, με παχιά βουτυρένια ζύμη που μοσχοβολά και μπόλικη γέμιση που λέγεται μπατούδο, φτιαγμένη από τουλάχιστον τρία τοπικά τυριά: το καλαθωτό, που είναι σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, το τουλουμοτύρι, που είναι μαλακό, πιπεράτο κατσικίσιο τυρί με κόκκους, που ωριμάζει στο τουλούμι, δηλαδή σε ασκό από δέρμα γίδινο, και τη νωπή ντόπια ξινομυζήθρα. Η γέμιση αρωματίζεται με ανθόνερο και, πριν ψηθεί, την πασπαλίζουν με κανέλα. Η σεφ μας δίνει εναλλακτικές για τα τυριά, καθώς εκτός νησιού είναι δύσκολο να τα βρει κανείς. Την πίτα αυτή συνήθως τη φτιάχνουν σε σχετικά μεγάλο μέγεθος αλλά και σε μικρότερα, που θυμίζουν τα κλασικά λυχναράκια.

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί διαμέτρου 32 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τη ζύμη της πατινιώτικης ανοιχτής, τυρόπιτας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε με το χέρι ή με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ομοιογενή και λεία.
  2. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Γέμιση

  1. Για τη γέμιση της τυρόπιτας, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, εκτός από την κανέλα.

Πίτα

  1. Για την τυρόπιτα, σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, με πάχος 1/2 εκ.
  2. Το στρώνουμε σε ταψί (ή σε βαθιά ταρτιέρα), διαμέτρου 32 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  3. Αδειάζουμε εκεί τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  4. Ψήνουμε την τυρόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη και η γέμιση να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα.
  5. Σερβίρουμε τη τυρόπιτα ζεστή ή χλιαρή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών