ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣAjo blanco: Η περίφημη κρύα σούπα με αμύγδαλα από την ΑνδαλουσίαAjo blanco: Η περίφημη κρύα σούπα με αμύγδαλα από την Ανδαλουσία

Αξίζει να ψάξετε τη μελάσα ροδιού, θα δώσει μια ιδιαίτερη γεύση σε διάφορα φαγητά. Το άρτυμα αυτό το χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στη σαλάτα του τσοπάνη και οι Λιβανέζοι στη σαλάτα φατούς.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το kisir

Για τη γιαουρτόσουπα

Διαδικασία

Kisir

  1. Για την κρύα σούπα γιαουρτιού , σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πλιγούρι, το ξινό και τον ανθό αλατιού.
  2. Προσθέτουμε το καυτό νερό, που μόλις θα τα σκεπάζει.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι.
  4. Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε το πλιγούρι για να μείνει σπυρωτό και αφράτο και προσθέτουμε τον πελτέ (τον οποίο προαιρετικά μπορούμε να τον τηγανίσουμε σε λίγο ελαιόλαδο για περισσότερη γευστική ένταση) και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και τη μελάσα ροδιού.
  5. Το ανακάτεμα σε αυτή τη συνταγή μοιάζει περισσότερο με ελαφροχέρικο ζύμωμα, γιατί θέλουμε τα υλικά να ενωθούν σε ένα σώμα, προκειμένου η κάθε μπουκιά να τα έχει όλα.
  6. Στο τέλος προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και τη μελάσα ροδιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  7. Η απίθανα νόστιμη πλιγουρόπαστα θα έχει ένα ήπιο κόκκινο χρώμα με μυρωδιαστές πράσινες πιτσιλιές.
  8. Αφού τελειώσουμε με το ελαφρύ ζύμωμα, καλύπτουμε ξανά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  9. Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αγουρέλαιο και χυμό λεμονιού.

Γιαουρτόσουπα

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό ανακατεύοντας.
  2. Θέλουμε ένα ρευστό, αλλά όχι πολύ υδαρές αποτέλεσμα.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αναμειγνύουμε με αυγοδάρτη πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
  4. Στο τέλος ρίχνουμε την αντράκλα και τον άνηθο.

Σερβίρισμα

  1. Με μια κουτάλα σερβιρίσματος σούπας γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με γιαουρτόσουπα.
  2. Αφήνουμε μέσα 3-4 κενέλ (οβάλ μπάλες που πλάθουμε με 2 κουτάλια) από την πλιγουροσαλάτα.
  3. Τελειώνουμε με λίγες σταγόνες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα δυόσμου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Πλιγούρι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών