ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρόπιτα ελαφριά με δυόσμοΤυρόπιτα ελαφριά με δυόσμο
40' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: Για ταψί 28 x 35 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη ζεματιστή τυρόπιτα, πρώτα κοσκινίζουµε το αλεύρι πάνω από µια λεκάνη.
  2. Προσθέτουµε το αλάτι και ρίχνουµε σταδιακά το νερό, «δουλεύοντας» παράλληλα το μείγμα με τα χέρια µας για περίπου 8 λεπτά, µέχρι να ετοιµάσουµε µια ζύµη µαλακή και ελαστική.
  3. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ζυµώνουµε δυνατά για άλλα 2 - 3 λεπτά.
  4. Τυλίγουµε τη ζύμη σε διάφανη µεµβράνη και την αφήνουµε κατά µέρος να «ξεκουραστεί» για 1½ ώρα, ώστε να µαλακώσει και να µπορεί να ανοίξει µε ευκολία.
  5. Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μπολ.
  6. Χωρίζουµε τη ζύµη σε 4 ίσα κοµµάτια και σε µια επίπεδη, καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα βουτύρου - ελαιολάδου και το απλώνουμε µε ένα πινέλο.
  7. Βάζουµε επάνω το 1 κοµμάτι ζύµης και το πιέζουµε µε τις παλάμες µας να πλατύνει.
  8. Βουτάμε τα χέρια μας στο μείγμα βουτύρου - λαδιού, αλείφουμε με αυτά τη ζύμη και με τα δάχτυλά μας την ανοίγουμε σε σχετικά στρογγυλό φύλλο µε διάµετρο περίπου 30 εκ.
  9. Χρειάζεται επιμονή, γιατί η ζύμη είναι αρκετά ελαστική και «μαζεύει».
  10. Πασπαλίζουµε το φύλλο µε το 1/4 της τριµμένης φέτας και το τυλίγουμε σε ρολό.
  11. Έπειτα πιάνουμε το ρολό από τις δυο του άκρες και το πιέζουμε στις παλάμες μας να κλείσει σαν φυσαρμόνικα και να γίνει ένα μπαλάκι ζύμης.
  12. Το πιέζουμε από πάνω για να γίνει σχετικά επίπεδο, αλλά όχι να λεπτύνει πολύ, και το μεταφέρουμε στο κέντρο ενός λαδωμένου ταψιού.
  13. Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και λάδι.
  14. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και κάθε φύλλο το βάζουμε πάνω από το προηγούμενο, σχηματίζοντας έναν πύργο στο κέντρο του ταψιού.
  15. Μετά, με τα χέρια, πιέζουμε τα φύλλα προς τα τοιχώματα του ταψιού, ώστε να απλώσουν, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  16. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
  17. Κόβουµε την ζεματιστή πίτα σε κοµµάτια και την ψήνουµε για 1 ώρα, µέχρι να ροδίσει.

Στο ποτήρι μας : Οι τυρόπιτες αγαπούν τα λευκά κρασιά. Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει ή μια ωραία μπίρα lager.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 47.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών