30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αστακό με σάλτσα ντομάτας, αρχικά βάζουµε τους φρέσκους αστακούς στην κατάψυξη 1 ώρα πριν τους µαγειρέψουµε. Αν είναι ήδη κατεψυγµένοι, παραλείπουµε αυτήν τη διαδικασία.
- Στη συνέχεια, κόβουµε τα κεφάλια και χωρίζουµε τις δαγκάνες τους.
- Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουµε τα κεφάλια των αστακών, τις ουρές και τις δαγκάνες τους, λίγες-λίγες, σε µέτρια φωτιά, µέχρι ο αστακός να πάρει λαµπερό κόκκινο χρώµα και η ψίχα να αρχίσει να βγαίνει από το κέλυφος.
- Αποσύρουµε για λίγο από τη φωτιά και βγάζουµε τις ουρές σε ένα ξύλο κοπής.
- Κόβουµε κάθε πλευρά του κάτω µέρους της ουράς, αφαιρούµε το κεντρικό κοµµάτι από το κέλυφος και βγάζουµε προσεκτικά όλη τη σάρκα από την ουρά. Την αφήνουµε στην άκρη.
- Προσθέτουµε στην κατσαρόλα µε τον υπόλοιπο αστακό, το κρεµµύδι, το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.
- Ρίχνουµε τις ντοµάτες, τον ζωµό ή το νερό, το κρασί, το µπράντι, τον πελτέ, τη δάφνη και αφήνουµε το µείγµα να πάρει βράση.
- Προσθέτουµε τη σάρκα από τις ουρές των αστακών, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτεί ο αστακός.
- Βγάζουµε τη σάρκα από τις ουρές, τα κεφάλια και τις δαγκάνες από τη σάλτσα σε ένα σκεύος, τα σκεπάζουµε και τα κρατάµε ζεστά.
- Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για άλλα 7-8 λεπτά ή µέχρι η σάλτσα να µειωθεί στο µισό.
- Ρίχνουµε το βούτυρο και τον µαϊντανό, ανακατεύουµε και αλατοπιπερώνουµε.
- Αφαιρούµε τη δάφνη.
- Κόβουµε τη σάρκα από τις ουρές σε λεπτές στρογγυλές φέτες (µενταγιόν) και τις µοιράζουµε σε τέσσερα πιάτα.
- Περιχύνουµε τα µενταγιόν µε τη σάλτσα και διακοσµούµε µε τις δαγκάνες και σερβίρουμε τον αστακό με σάλτσα ντομάτας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.