ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέΝηστίσιμη καρυδόπιτα με χουρμάδες, σταφίδες και καφέ
30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 9

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καρυδόπιτα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, την άχνη και το τριμμένο καρύδι μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια αφράτη και υπόλευκη κρέμα.
  2. Ρίχνουμε έπειτα τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Μόλις ενσωματωθούν και γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 20 x 20 εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. (ή χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι αντίστοιχου μεγέθους κλεισμένο στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και σκορπάμε στην επιφάνειά του τα άσπαστα καρύδια.
  6. Τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 4-5 ώρες τουλάχιστον – η αναμονή αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να χάσει το μείγμα τον αέρα του και να μην φουσκώσει άτσαλα στο ψήσιμο ή ξεχειλίσει από τη φόρμα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50-60 λεπτά.
  8. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί η καρυδόπιτα τρυπώντας την στο κέντρο με ένα λεπτό μαχαίρι – αν βγει στεγνό και καθαρό, τότε η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.
  9. Βγάζουμε την καρυδόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών