ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάστα φλώρα λεμόνιΠάστα φλώρα λεμόνι

πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο

Αυτή την εξαιρετική συνταγή μας την είχε ετοιμάσει ο σεφ Αστέριος Κουστούδης για ένα αφιέρωμα στον «Γαστρονόμο». Το θέμα είχε τίτλο «Γεύμα στην παλιά Αθήνα» και όλο ήταν βασισμένο σε συνταγές της Καλλιρόης Παρρέν (1859-1940), της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου, φεμινίστριας και εκδότριας της «Εφημερίδας των Κυριών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια μάς στρώνει το γιορτινό τραπέζιΗ πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια μάς στρώνει το γιορτινό τραπέζι
15' προετοιμασία
40' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Τεμάχια: Για ταρτιέρα 26-28 εκ

Διαδικασία

  1. Για την πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο, στο μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, συνεχίζοντας το χτύπημα, και τα αυγά σταδιακά.
  2. Ρίχνουμε σιγά σιγά 120 γρ. από το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία λεία ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα. Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος μέτριου μανταρινιού, και την υπόλοιπη τη βάζουμε στην ταρτιέρα.
  4. Απλώνουμε, πιέζοντας με τα χέρια μας τη ζύμη ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους ισόπαχα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα.
  5. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή.

Θα κλείσουμε το δείπνο με μια Demi sec σαμπάνια, που θα συνοδεύσει τα επιδόρπια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών