ΕΞΟΔΟΣ

11 στάσεις για φαγητό μετά τα χριστουγεννιάτικα ψώνια στην Ερμού

Μαγαζιά γύρω από τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, ανοιχτά από το μεσημέρι, ιδανικά για να καθίσουμε και να ξαποστάσουμε μετά τα πολύωρα ψώνια των γιορτών ή στο ενδιάμεσο.

15.12.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλλος
11 στάσεις για φαγητό μετά τα χριστουγεννιάτικα ψώνια στην Ερμού

Χριστούγεννα χωρίς ψώνια δε γίνεται, κάπως όμως πρέπει να τα ρυθμίσουμε για να μην μετατραπούν σε κουραστική και εκνευριστική αγγαρεία. Μια ιδέα είναι να πάρουμε δυνάμεις κάνοντας στάση σε στρατηγικά σημεία, σε μαγαζιά που σερβίρουν νόστιμα πιάτα, καλομαγειρεμένα, και βρίσκονται κοντά στην πιο δημοφιλή εμπορική πιάτσα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να περπατάμε για ώρα φορτωμένοι. Πιάνουμε θέση στα τραπέζια και χορτάτοι, με γεμάτες μπαταρίες, συνεχίζουμε τη βόλτα στη στολισμένη Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα κοκτέιλ που αξίζει να βγεις για να δοκιμάσεις τώρα στην ΑθήναΤα κοκτέιλ που αξίζει να βγεις για να δοκιμάσεις τώρα στην Αθήνα

 

Ekiben: Για ράμεν ή για μπέργκερ;

Δύο βήματα από την Ερμού, το παντοπωλείο με τα premium ιαπωνικά προϊόντα που έχει στήσει στο κέντρο ο Άρης Βεζενές είναι καλή στάση και για λιχούδικο φαγητό. Λειτουργεί κυρίως με ντελίβερι και take away αλλά, αν κάνετε την κράτησή σας εγκαίρως, θα μπορέσετε να το απολαύσετε και εντός του μαγαζιού, με φόντο τα μπουκαλάκια με τις παλαιωμένες soy sauce, τα πρωτότυπα αρωματικά ξίδια, τα χειροποίητα κεραμικά και την κάβα με τις δυσεύρετες ετικέτες ιαπωνικών ουίσκι. Μερικά απ’ όσα απολαμβάνουμε εκεί: το δημοφιλές smash burger, το σάντουιτς Iberico Katsu με παναρισμένο χοιρινό iberico και κόκκινο λάχανο, ράμεν σε διάφορες εκδοχές (από «γουβαρλάκια» wagyu μέχρι ράμεν με κόκορα ελευθέρας βοσκής ή με wagyu brisket που καπνίζεται για ένα ολόκληρο βράδυ) και gyoza να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Γ.Π.

Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.50.535

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη για μεζέδες

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Φάνης Θεοδωρόπουλος είναι ένας σχετικά νέος επιχειρηματίας στην εστίαση, με πείρα παλιού μπακάλη, αφού ανδρώθηκε πλάι στον πατέρα του στο μικρό παντοπωλείο Αραπιάν της Ευριπίδου, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Τα Καραμανλίδικα, πρώτα στην Ευριπίδου και αργότερα στην Ερμού, ήταν το επόμενο εγχείρημά του. Μεζετζίδικα σε στιλ μπακαλοταβέρνας, πουλάνε προϊόντα και σερβίρουν μεζέδες, όπως τα έξοχα χουνκιάρ μπεγιεντί, τα μαντί, τα ζουμερά κεμπαπάκια και τα μυρωδάτα προσφούρνια που ξεφουρνίζει ο πετρόχτιστος φούρνος της Ερμού, με παστουρμά, με σουτζούκι και αυγά, αλλά και με κιμά. Ειδική μνεία αξίζει το μαστιχωτό και ζουμερό κιουνεφέ τους. Ν.Μ.

Ερμού 119, Θησείο, Τ/210-32.19.119

Gaku: Σούσι στην Απόλλωνος

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GAKU Sushi – Izakaya (@gakuizakaya)

Εδώ χορταίνουμε με ποικιλία από σούσι –inside out rolls, hosomaki, nigiri, sashimi– αλλά και γιαπωνέζικους μεζέδες, όπως το ζουμερό κοτόπουλο yakitori ή οι γαρίδες tempura με μαγιονέζα miso. Στη μακρόστενη αίθουσα με τη μεγάλη τζαμαρία που κοιτάζει προς την Απόλλωνος τρώμε Japanese fusion που κρατάει καλές ισορροπίες, όπως τα ρολά με γαρίδα tempura και σος κάρι, τα rikyu roll με μαριναρισμένο λαβράκι, αγγούρι, μαγιονέζα matcha, wasabi και καβουρδισμένα αμύγδαλα ή τα πικάντικα «εξτρίμ» ρολ με τόνο στο εσωτερικό, σασίμι τόνου στην κορυφή και καυτερή σάλτσα. Ωραίο πιάτο και η σούπα με κάρι και θαλασσινά: ευχάριστα καυτερή, με χορταστικά κομμάτια θαλασσινών, γαρίδες και δακτυλιδάκια καλαμαριού. Η κάβα έχει μπίρες, ουίσκι, τζιν και βότκα από την Ιαπωνία και περισσότερα από δέκα διαφορετικά σάκε. Γ.Π.

Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, Τ/210-32.30.970

Granello: Η ναπολιτάνικη πίτσα του κέντρου

Χαλαρό, οικονομικό και πάνω απ’ όλα νόστιμο, το Granello είναι σταθερή στάση για κάζουαλ γεύμα στο κέντρο. Στη μικρή πιτσαρία της Περικλέους ζυμώνουν με φυσικό προζύμι και ξεφουρνίζουν πίτσες καλοφτιαγμένες, στα ναπολιτάνικα πρότυπα, με λεπτό, μαλακό ζυμάρι, φουσκωτό στεφάνι και καψαλισμένα «σκασίματα» από τον ξυλόφουρνο. Καθίστε στα τραπέζια του πεζόδρομου και βάλτε στη μέση του τραπεζιού μια κλασική Μαργαρίτα ή μια Piccante με πικάντικο σαλάμι και μέλι με τσίλι. Ή ανακαλύψτε την αίθουσα που κρύβεται στο κάτω επίπεδο του μαγαζιού. Γ.Π.

Περικλέους 18, Σύνταγμα, Τ/210-32.26.542

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨώνια και τσιμπολόγημα: 7 διευθύνσεις για καλό street food στο κέντρο της ΑθήναςΨώνια και τσιμπολόγημα: 7 διευθύνσεις για καλό street food στο κέντρο της Αθήνας

Ella: Για τα πιο νόστιμα μαγειρευτά

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Τι θα λέγατε για μια δεντρολιβανάτη ρεβιθάδα, σιγοψημένη για δώδεκα ώρες σε γάστρα, μελωμένους γίγαντες πάνω σε κρέμα κόκκινης φακής και μυρωδάτη φάβα με ροβίτσα; Όλα αυτά θα τα βρείτε στο Ella, μια ανάσα από την Ερμού. Έχουν και υπέροχα χειροποίητα ντολμαδάκια με άφθονα μυρωδικά και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Τα λαχανικά τους είναι πάντα στην εποχή τους, τα ψήνουν και τα σερβίρουν με χούμους. Αν θέλετε κάτι πιο χορταστικό, μπορείτε να παραγγείλετε το φρικασέ, τα κάστανα στιφάδο με δαμάσκηνα τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο ή τα χοιρινά μάγουλα. Μ.Π.

Μητροπόλεως 26, Αθήνα, Τ/210-33.15.547

Sushi Lunchi: Μεσημεριανό αλά ιαπωνικά

«Chirashi» (προφέρεται «τσιράσι») σημαίνει «διασκορπισμένο» και είναι το απλό σούσι που θα φτιάξει ένα ιαπωνικό νοικοκυριό για καθημερινή κατανάλωση. Συνήθως το ρύζι απλώνεται σε ένα ταψί και από πάνω τοποθετούνται κομμάτια από ωμά ψάρια, αγγουράκια, ομελέτα κ.ο.κ. Σε αυτό το είδος σούσι ειδικεύεται το Sushi Lunchi, το μικρό, κάζουαλ μαγαζί του «κυρίου Soushimou», Αντώνη Δρακουλαράκου, το οποίο προσφέρεται για μια γρήγορη στάση για «ανασυγκρότηση» μετά τα ψώνια. Πιάνουμε θέση στον πάγκο και παραγγέλνουμε ένα μπολ με ξιδάτο ρύζι και κύβους φρέσκου, ωμού ψαριού. Πολύ καλός και ο τηγανητός, μπακαλιάρος με ιαπωνικό πανάρισμα και ταραμοσαλάτα για συνοδεία. Γ.Π.

Βουλής 45, Σύνταγμα, Τ/210-32.55.356

Τριαντάφυλλος: Στη στοά για ψαρικά

Αν βρεθείτε στην Ερμού το μεσημέρι για ψώνια ή για δουλειές και ψάχνετε κάπου να ξαποστάσετε, ο Τριαντάφυλλος είναι ο άνθρωπός σας. Στη στοά της Λέκκα το αγαπημένο μεζεδοπωλείο του κέντρου σερβίρει πιατέλες με ψάρια και θαλασσινά – τηγανητά καλαμαράκια, ωραία ψημένη σαρδέλα «μπατερφλάι», ζουμερή κουτσομούρα, μπαρμπουνάκια στο τηγάνι και περιποιημένες σαλάτες όπως εκείνη με τα ανάμεικτα βραστά λαχανικά, τα χόρτα και τα μαυρομάτικα φασόλια. Μ.Π.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/ 210-32.27.298

Hanoi: το βιετναμέζικο της Πετράκη

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μια δυναμωτική σούπα με άρωμα Βιετνάμ είναι ό,τι πρέπει μετά τις βόλτες στην χειμωνιάτικη Ερμού. Για το pho που ετοιμάζουν στο Hanoi της οδού Πετράκη, σιγοβράζουν κόκαλα, μπαχαρικά, τζίντζερ και καψαλισμένα κρεμμύδια για τουλάχιστον δώδεκα ώρες. Η σούπα φτάνει αχνιστή στο τραπέζι, μαζί με ρυζομακάρονα, λεπτοκομμένο κρέας, φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και μπόλικο κόλιανδρο. Αυτό είναι το highlight, ωστόσο αξίζει να δοκιμάσεις το bánh cuốn – μια ημιδιάφανη «κρέπα» ρυζιού γεμιστή με ψητό, καραμελωμένο σχεδόν χοιρινό, κομμένη σε τετράγωνα και πασπαλισμένη τηγανητό κρεμμύδι, τις χορταστικές σαλάτες που ξεχειλίζουν από φρούτα και ξηρούς καρπούς αλλά και τα συμπαθέστατα bao buns. Γ.Π.

Πετράκη 12, Σύνταγμα, T/213-04.51.379

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαίαΦαγητό μετά το θέατρο: 8 κουζίνες στην Αθήνα που κλείνουν αργά την αυλαία

Ήπειρος: Για αχνιστές σουπίτσες

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Το θρυλικό οινομαγειρείο της Δημοτικής Αγοράς (Βαρβάκειος), έχοντας αλλάξει τρεις ιδιοκτήτες στη διάρκεια της ζωής του που ξεκίνησε το 1898 (φέτος το ανέλαβε ο Βασίλης Ακρίβος), σερβίρει φαγάκια της χόρτασης και της θαλπωρής. Τεντζερέδια καυτά βγαίνουν στις βιτρίνες του αξημέρωτα, για να ταΐσουν κόσμο και κοσμάκη με καταπραϋντικές σούπες και μαγειρευτά, από μαγειρίτσα και γίδα βραστή μέχρι σουτ μακάλο και αρνίσιο κεφαλάκι. Ν.Μ.

Φιλοποίμενος 4, Δημοτική Αγορά, Ομόνοια, Τ/210-32.40.773

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΏρα για απεριτίβο: 4 προτάσεις για απογευματινά ποτάΏρα για απεριτίβο: 4 προτάσεις για απογευματινά ποτά

Tanpopo: Για μεσημεριανό ράμεν

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο Tanpopo, το ραμενάδικο του Σωτήρη Κοντιζά στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, ζεματιστά νουντλς βγαίνουν από το νερό, υδρατμοί καλύπτουν τα πρόσωπα που δουλεύουν στην κουζίνα, πιάτα με διάφορα γιαπωνέζικα υλικά στήνονται πυρετωδώς. Στα ηχεία ακούγεται old school ραπ και δίνει ρυθμό στο όλο σκηνικό. Πηγαίνουμε για τα ράμεν που φτιάχνονται με ζωμούς πολύ γευστικούς, με πλούσια γεύση, ελαφριά επιγεύση και ισορροπημένη λιπαρότητα και νουντλς που φτιάχνουν οι ίδιοι στο εργαστήριό τους. Παραγγέλνουμε επίσης gyoza (γιαπωνέζικα ντάμπλινγκς) που έρχονται ωραία ψημένα, ελαφρώς καψαλισμένα, λιγάκι τραγανά και ντελικάτα, με υπέροχη ζουμερή γέμιση από χοιρινό κιμά και πίνουμε crisp dry martini που γαρνίρεται με ένα πικλαρισμένο μανιτάρι σιτάκε αντί για ελίτσα. Μ.Π.

Αριστείδου 1, Αθήνα, Τ/210-70.00.252

Bless me father: Για cacio pepe και τραγανό κοτόπουλο

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Το Bless me Father, που δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε στην πλατεία Καρύτση, είναι ένα all day στέκι που σερβίρει από το πρωί speciality καφέ και brunch. Το μεσημέρι και το βράδυ προσφέρει πιάτα στη φιλοσοφία του μοιράσματος, λίγα ωμά, κάποια τηγανητά, φρέσκες σαλάτες, sando burgers αλλά και μια λαχταριστή cacio pepe, όπως και τραγανό κοτόπουλο. Το μενού έχει επιμεληθεί ο καταξιωμένος σεφ Ασημάκης Χανιώτης. Η wine list έχει επιλογές κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα και τη λίστα με τα κοκτέιλ έχει αναλάβει ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος. Μ.Π.

Πλατεία Καρύτση 2, Αθήνα, Τ/698-8011.323

All day

Low budget

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών