Όταν πέφτει η θερμοκρασία εννοείται ότι το ρίχνουμε στις καυτές κοτόσουπες κάθε λογής, στους πυκνούς τραχανάδες και γενικώς σε φαγάκια που ζεσταίνουν το μέσα μας. Αλλά το λέει και το τραγούδι, δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα. Κι όταν κάνει, συνήθως διαρκεί για λίγο. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματικό κρύο, θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στην κεντρική, τη βόρεια και τη βορειοανατολική Ευρώπη, εκεί που οι χειμώνες δεν αστειεύονται και οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν για παρατεταμένα διαστήματα. Λογικό λοιπόν οι κάτοικοι στις χώρες αυτές να προετοιμάζουν όχι μόνο τα σπίτια τους αλλά και τα στομάχια τους.

Τα φαγητά τους δεν είναι απαραίτητα πιο βαριά από τα δικά μας – τι να συγκριθεί άλλωστε με έναν περιποιημένο μουσακά. Είναι όμως πιάτα θερμιδικώς πλούσια, που προκαλούν το σώμα να κάνει καύσεις και έτσι να παράξει την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρηθεί ζεστό και προστατευμένο. Φαγητά της αγροτικής κυρίως κουζίνας, των παγωμένων εξοχών και της μακραίωνης παράδοσης σε δριμύ ψύχος, ατέλειωτες νύχτες και κάμποσα μέτρα χιόνι.

Τη διάσημη κρεατόσουπα από την Ουγγαρία μπορούμε να τη σερβίρουμε ως κύριο γεύμα αλλά και ως πρώτο πιάτο σε ένα χειμωνιάτικο τραπέζι στο σπίτι / φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης/3 PIXELS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεβύθια σούπα: 16 χορταστικές, θερμαντικές συνταγέςΡεβύθια σούπα: 16 χορταστικές, θερμαντικές συνταγέςΑσφαλώς, κάθε περιοχή χρησιμοποιεί για τα φαγητά αυτά τα τοπικά διαθέσιμα προϊόντα: κυνήγια, παχιά πουλερικά όπως πάπιες, κότες και χήνες, τροφαντά κρεατικά όπως βοδινό που έχει αποκτήσει άφθονο λίπος, μπόλικα γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρέμες και βούτυρο που μπαίνουν σχεδόν σε όλα τα χειμωνιάτικα φαγητά, θρεπτικούς ζωμούς κρεατικών και πουλιών στους οποίους ρίχνουν και γενναιόδωρες δόσεις ψωμιού ή ζυμαρικών, πλούσιες, πυκνές σάλτσες, ακόμη και ολόκληρα κρεατικά τυλιγμένα σε σφολιάτα όπως το περίφημο μοσχάρι στρογγανόφ αλλά και η πίτα kulebyaka που είναι σολομός και μανιτάρια τυλιγμένα σε σφολιάτα. Το λίπος της πάπιας, ας πούμε, είναι βασικό συστατικό, άλλωστε και οι πάπιες γι’ αυτό έχουν άφθονο στο σώμα τους, για να αντέχουν στο κρύο. Οι κρεατόσουπες και οι πλούσιες σάλτσες με κρέμα βοηθούν εξίσου να ξεκινήσει ο οργανισμός να κάνει καύσεις και να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίστοιχα οι σφολιάτες και οι παρόμοιες ζύμες που κλείνουν μέσα τους από ψάρια και κρεατικά μέχρι πυκνά μείγματα με λαχανικά, τον ίδιο ρόλο παίζουν.

Άπειρες οι παραλλαγές της σούπας borscht μόνο στην Ουκρανία, όπου θεωρείται το εθνικό της φαγητό, άλλες τόσες στις υπόλοιπες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες / φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανάς: 21 συνταγές για την παραδοσιακή σούπα που μας μεγάλωσεΤραχανάς: 21 συνταγές για την παραδοσιακή σούπα που μας μεγάλωσεΌλες αυτές οι συνταγές είναι παλιές και συνήθως συνδυάζονταν με βαριές αγροτικές εργασίες στο παγωμένο ύπαιθρο κι έτσι δεν γίνονταν αισθητές ως ανυπόφορα βαριές. Αντίστοιχες άλλωστε και οι ελληνικές συνταγές στη Βόρεια Ελλάδα λόγου χάρη που το κρύο επίσης δεν αστειεύεται. Μέχρι λοιπόν να βγει ο χειμώνας και να έρθει ξανά η άνοιξη με τις πρώτες ζεστές, χαμογελαστές της ημέρες, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικές από τις πιο γνωστές και αποτελεσματικές στο κρύο συνταγές από χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία, η Ρωσία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία – με την Γαλλία, που σε κάποιες περιοχές της νιώθει γερά τον χειμώνα, και τη Μεγάλη Βρετανία να βάζουν κι αυτές την πινελιά τους. Καθημερινές αλλά και κυριακάτικες, ρουστίκ αλλά και πιο φίνες, σίγουρα θερμαντικές, είναι νοστιμότατες και άκρως αποτελεσματικές σε κάθε κύμα κακοκαιρίας.

Δείτε 24 πλούσιες συνταγές από χώρες που ξέρουν από κρύο:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών