Θυμάστε το πρόσφατο κύμα παγωνιάς που μας έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς»; Οι τυχεροί που είχαν ρεύμα τις ημέρες του χιονιά το έριξαν στις καυτές κοτόσουπες κάθε λογής, στους πυκνούς τραχανάδες και γενικώς σε φαγάκια που ζεσταίνουν το μέσα μας.
Βέβαια, το λέει και το τραγούδι, δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα. Κι αν κάνει, διαρκεί για λίγο. Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματικό κρύο, θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στην κεντρική, τη βόρεια και τη βορειοανατολική Ευρώπη, εκεί που οι χειμώνες δεν αστειεύονται και οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν για παρατεταμένα διαστήματα. Λογικό λοιπόν οι κάτοικοι στις χώρες αυτές να προετοιμάζουν όχι μόνο τα σπίτια τους αλλά και τα στομάχια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ διάσημη Σαχερτόρτε από την ΑυστρίαΗ διάσημη Σαχερτόρτε από την Αυστρία

Τα φαγητά τους δεν είναι απαραίτητα πιο βαριά από τα δικά μας -τι να συγκριθεί άλλωστε με έναν περιποιημένο μουσακά. Είναι όπως πιάτα θερμιδικώς πλούσια, που προκαλούν το σώμα να κάνει καύσεις και έτσι να παράξει την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρηθεί ζεστό και προστατευμένο. Φαγητά της αγροτικής κυρίως κουζίνας, των παγωμένων εξοχών και της μακραίωνης παράδοσης σε δριμύ ψύχος, ατέλειωτες νύχτες και κάμποσα μέτρα χιόνι.
Ασφαλώς, κάθε περιοχή χρησμοποιεί για τα φαγητά αυτά τα τοπικά διαθέσιμα προϊόντα: κυνήγια, παχιά πουλερικά όπως πάπιες, κότες και χήνες, τροφαντά κρεατικά όπως βοδινό (παλιότερα κυρίως) που έχει αποκτήσει άφθονο λίπος, μπόλικα γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρέμες και βούτυρο που μπαίνουν σχεδόν σε όλα τα χειμωνιάτικα φαγητά, θρεπτικούς ζωμούς κρεατικών και πουλιών στους οποίους ρίχνουν και γενναιόδωρες δόσεις ψωμιού ή ζυμαρικών, πλούσιες, πυκνές σάλτσες, ακόμη και ολόκληρα κρεατικά τυλιγμένα σε σφολιάτα όπως το περίφημο μοσχάρι στρογγανόφ αλλά και η πίτα kulebyaka που είναι σολομός και μανιτάρια τυλιγμένα σε σφολιάτα.
Το λίπος της πάπιας, ας πούμε, είναι βασικό συστατικό, άλωστε και η πάπιες γι’ αυτό έχουν άφθονο στο σώμα τους, για να αντέχουν στο κρύο. Οι κρεατόσουπες και οι πλούσιες σάλτσες με κρέμα βοηθούν εξίσου να ξεκινήσει ο οργανισμός να κάνει καύσεις και να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίστοιχα οι σφολιάτες και οι παρόμοιες ζύμες που κλείνουν μέσα τους από ψάρια και κρεατικά μέχρι πυκνά μείγματα με λαχανικά, τον ίδιο ρόλο παίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεβύθια: Οδηγίες για πετυχημένο μαγείρεμα και μπόνους 18 συνταγέςΡεβύθια: Οδηγίες για πετυχημένο μαγείρεμα και μπόνους 18 συνταγές

Ολες αυτές οι συνταγές είναι παλιές και συνήθως συνδυάζονταν με βαριές αγροτικές εργασίες στο παγωμένο ύπαιθρο κι έτσι δεν γίνονταν αισθητές ως ανυπόφορα βαριές. Αντίστοιχες άλλωστε και οι ελληνικές συνταγές στη Βόρεια Ελλάδα λόγου χάρη που το κρύο επίσης δεν αστειεύεται.
Μέχρι λοιπόν να βγει ο χειμώνας και να έρθει ξανά η άνοιξη με τις πρώτες ζεστές, χαμογελαστές της ημέρες, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικές από τις πιο γνωστές και αποτελεσματικές στο κρύο συνταγές από χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Αυστρία, η Ουγγαρία. Καθημερινές αλλά και κυριακάτικες, ρουστίκ αλλά και πιο φίνες, σίγουρα θερμαντικές, νοστιμότατες και άκρως αποτελεσματικές σε κάθε νέο κύμα κακοκαιρίας.

Δείτε 20 νόστιμες και πλούσιες συνταγές:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών