Μια παχύρρευστη κρέμα είναι το ταχίνι, που γίνεται από την άλεση ωμού ή καβουρδισμένου σησαμιού (tahana στα Αραβικά σημαίνει «αλέθω»). Θρεπτικό, πλούσιο σε ασβέστιο, ω3 και ω6, με χαρακτηριστική, γεμάτη γεύση, είναι επίσης, διαχρονικά, μία από τις τροφές που πρωταγωνιστούν την περίοδο της νηστείας. Ειδικά όταν μιλάμε για νηστίσιμα γλυκά, το ταχίνι είναι βασιλιάς! Είναι το «μαγικό» υλικό που αντικαθιστά το βούτυρο, δίνει ωραία υφή, βάθος και χαρακτήρα τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε πιο δημιουργικές λιχουδιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 χαλβάδες χωρίς φοινικέλαιο από μικρούς παραγωγούς που ξεχωρίσαμε9 χαλβάδες χωρίς φοινικέλαιο από μικρούς παραγωγούς που ξεχωρίσαμε Έχετε δοκιμάσει αγιορείτικο ρυζόγαλο με νερό αντί για γάλα; Το μυστικό είναι στην προσθήκη ταχινιού, που δίνει απίστευτα κρεμώδη υφή στο αποτέλεσμα. Η κυπριακή ταχινόπιτα με την αφράτη αλλά στιβαρή ζύμη και γλυκιά γέμιση από ταχίνι, ζάχαρη και κανέλα είναι ένα από τα πιο νόστιμα πράγματα που μπορούμε να φανταστούμε για πρωινό ενώ το «λουκούμι» της Τήνου, ένα νηστίσιμο κέικ με πετιμέζι που μοσχοβολάει κανέλα, λεμόνι και γαρίφαλο, οφείλει και εκείνο μέρος της νοστιμιάς του στο ταχίνι. Η ίδια υπερτροφή γίνεται αφορμή για πρωτότυπες και εθιστικές μοντέρνες παρασκευές όπως οι γεμιστοί χουρμάδες ή τα scones με ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας. Εγγυόμαστε ότι αυτές τις νοστιμιές δεν θα θέλετε να τις περιορίσετε στις μέρες της νηστείας!

Μερικά διατροφικά στοιχεία για το ταχίνι

Το ταχίνι είναι αρκετά παχυντικό. Συγκεκριμένα, τα 100 γρ. δίνουν 595 θερμίδες! Περιέχουν επίσης 21 γρ. υδατάνθρακες, 17 γρ. πρωτεΐνη και 54 γρ. λίπος. Ωστόσο, τα λιπαρά του είναι κατά 90% ακόρεστα (από τα «καλά» δηλαδή) και επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για τα ευεργετικά λιπαρά οξέα ω3 και ω6, που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Διδυμότειχο φτιάχνουν ένα 100% ελληνικό ταχίνι από ντόπιο σπόροΣτο Διδυμότειχο φτιάχνουν ένα 100% ελληνικό ταχίνι από ντόπιο σπόρο Γενικώς, το ταχίνι θεωρείται πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε μικροστοιχεία απαραίτητα στον οργανισμό, όπως η βιταμίνη Α και όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, εκ των οποίων η Β1, γνωστή και ως θιαμίνη, έχει ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό, το μυϊκό και το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, τα 100 γρ. ταχίνι μάς «επιδοτούν» με 426 mg ασβέστιο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 43% της ημερήσιας επιθυμητής πρόσληψης, 8,95 mg σίδηρο (το 69% της ημερήσιας επιθυμητής πρόσληψης), 95 mg μαγνήσιο (27%), 1.456 mg μαγγάνιο (69%), 732 mg φώσφορο (105%), στοιχείο απαραίτητο για τα κόκαλα, τα δόντια και τα νεφρά, 15 mg νάτριo (8%) και 4,62 mg ψευδάργυρο (49%). Ακόμη, μία κουταλιά ταχίνι μάς προσφέρει όλη τη δόση χαλκού που χρειαζόμαστε καθημερινώς για την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την προστασία των οστών μας.

Δείτε εδώ 18 συνταγές για νηστίσιμα γλυκά με ταχίνι:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών