Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες, ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ανεβάζουμε την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που κάνουμε οι πιο πολλοί τα ψώνια μας. Ισορροπημένο, περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Ελπίζουμε να τα καταφέραμε και να γίνει ο εβδομαδιαίος οδηγός σας.
Δευτέρα: Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα λιχούδικο, κλασικό πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Xταπόδι σιγομαγειρεμένο με πελτέ ντομάτας, μπαχάρι και πάπρικα και το μακαρονάκι μπλουμ στη σάλτσα για να απορροφήσει όλη τη νοστιμιά.
Τρίτη: Κοτόσουπα με ρύζι, αυγολέμονο
Η σούπα βάλσαμο με κοτόπουλο, ρύζι και το πιο βελούδινο κρεμώδες αυγολέμονο. Ετοιμάστε την, γιατί οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κρύο για την Τρίτη.
Τετάρτη: «Πρασόρυζο» κοκκινιστό με τραχανά
Ξεφεύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα και ετοιμάζουμε, εύκολα και γρήγορα, ένα έξοχο λαδερό με πράσα, τραχανά αντί για ρύζι και μπόλικο μυρωδάτο άνηθο.
Πέμπτη: Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα
Ένα νόστιμο «φαγάκι», όπως το αποκαλούσε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά, με μπουτάκια κοτόπουλου, μελωμένες γλυκοπατάτες, καρυκευμένο με κανέλα, μοσχοκάρυδο και κακουλέ.
Παρασκευή: Φακές με μανιτάρια, πελτέ και πάπρικα
Μια αχνιστή σούπα φακής για την ημέρα που παραδοσιακά ετοιμάζουμε όσπρια – αλλά με το κατιτίς της. Μανιτάρια, δεντρολίβανο και πάπρικα για μοναδικό άρωμα και γεύση.
Σάββατο: Ψάρι μαγειρευτό με κουρκουμά, πάπρικα και σαφράν
Μα τι ψάρι είναι αυτό! Το προμηθευόμαστε σε φιλέτο, φρέσκο ή κατεψυγμένο και το μαγειρεύουμε σε κρασάτη, αρωματική σάλτσα με μπαχαρικά, μέσα σε μόνο 20 λεπτά. Μια τηγανιά πατάτες ή ένα αφράτο ρύζι το συνοδεύουν ιδανικά.
Κυριακή: Γιουβέτσι με σπαλομίτα και μπόλικα μπαχαρικά
Το κλασικό κυριακάτικο γιουβέτσι με το χοντρό κριθαράκι και το μοσχαράκι γίνεται ακόμα πιο περιποιημένο και γιορτινό με λίγο τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο και ελάχιστη φυσική βανίλια.