Υλικά
Μερίδες: 8
Για τα αχλάδια στο κρασί
Για τη σάλτσα λευκής σοκολάτας
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αχλάδια σε γλυκό κρασί και σάλτσα λευκής σοκολάτας, ξεκινάμε καθαρίζοντας προσεκτικά τα αχλάδια με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά, αφήνοντας άθικτο το κοτσανάκι.
- Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς, όρθια, και προσθέτουμε τα δύο κρασιά, τα σποράκια της βανίλιας (μαζί με τον λοβό) ή την υγρή βανίλια και το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
- Βγάζουμε τα αχλάδια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα.
- Σουρώνουμε το υγρό, το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ξανά τα αχλάδια. Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει το υγρό σε ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα κατά μέρος.
Σάλτσα λευκής σοκολάτας
- Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος μαζί με το ξύσμα και, μόλις πάρει μία βράση, τη ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το τσίπουρο και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σερβίρουμε τα αχλάδια όρθια σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και σκορπίζουμε πάνω τους τα φουντούκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.