ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπριός red velvet με φιστίκι Αιγίνης, σταφίδες και γλάσο από ζαχαρούχο γάλα και λευκή σοκολάταΜπριός red velvet με φυστίκι Αιγίνης και γλάσο από ζαχαρούχο γάλα
1 ώρα προετοιμασία
20' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 16-18

Για τη ζύμη

Για την πραλίνα φυστικιού

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τα ατομικά μπριός γεμιστά με πραλίνα φυστικιού και επικάλυψη λευκής σοκολάτας ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε εκεί το γάλα, το αυγό και το ασπράδι και ζυμώνουμε καλά με τον γάντζο για αρκετά λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  3. Συνεχίζοντας το ζύμωμα προσθέτουμε το βούτυρο, κομμάτι κομμάτι, μέχρι να ενσωματωθεί όλο στη ζύμη.
  4. Χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι η ζύμη να γίνει ιδιαίτερα ελαστική.
  5. Σκεπάζουμε τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι σε μέρος σχετικά ζεστό για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  6. Πιέζουμε το ζυμάρι με τις παλάμες μας για να ξεφουσκώσει και το χωρίζουμε σε περίπου 16-18 κομμάτια με βάρος 50-60 γρ. το καθένα.
  7. Τα πλάθουμε στρογγυλά και τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σε απόσταση λίγων εκατοστών μεταξύ τους για να έχουν χώρο να φουσκώσουν.
  8. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  10. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και φουρνίζουμε.
  11. Ψήνουμε τα μπριός για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Πραλίνα φυστικιού

  1. Απλώνουμε τα φυστίκια σε ένα ταψάκι και τα ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά στον φούρνο.
  2. Δεν θέλουμε να καβουρδιστούν, απλώς να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα, για να μην την κρυώσουν.
  3. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει όλη και να πάρει χρώμα σκούρας καραμέλας.
  4. Προσθέτουμε τα ζεστά φυστίκια και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να καλυφθούν όλα από την καραμέλα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας.
  6. Τα απλώνουμε με την ελαστική σπάτουλα σε μονή στρώση και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να στερεοποιηθεί η καραμέλα.
  7. Σπάμε την καραμέλα με τα φυστίκια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το αλάτι.
  8. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός.
  9. Αρχικά το μείγμα θα μοιάζει με σκόνη, αλλά σταδιακά θα μετατραπεί σε λείο πολτό.

Σερβίρισμα

  1. Με ένα μαχαίρι για ψωμί κόβουμε οριζοντίως τα μπριός στη μέση.
  2. Αλείφουμε το κάτω κομμάτι με 1 γεμάτη κουτ. σούπας πραλίνα φυστικιού και σκεπάζουμε με το πάνω κομμάτι.
  3. Περιχύνουμε με τη ζεστή λευκή κουβερτούρα και πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια και βρώσιμα τριανταφυλλάκια.

Μυστικά

Η κουβερτούρα, ιδιαίτερα η λευκή, όταν τη λιώνουμε σκέτη, χάνει γρήγορα την ελαστικότητά της και μπορεί να κάνει ρωγμές όταν κρυώσει πάνω στο μπριός. Αν τη θέλουμε πιο ελαστική, μπορούμε να τη λιώσουμε μαζί με 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών