Κρεατόπιτα στις γιορτές φτιάχνουν σε πολλά σπίτια στην Αροανία, πατρίδα του σεφ Γιώργου Φελεμέγκα. Οι σταφίδες είναι μια γοητευτική προσθήκη που κάνει ωραία γευστική αντίθεση με το κρέας. «Όσοι κατέβαιναν στα πεδινά για να δουλέψουν στα χωράφια, για το μάζεμα της σταφίδας λόγου χάρη, πληρώνονταν σε είδος. Έτσι υπήρχαν άφθονες και έμπαιναν σε διάφορα μαγειρέματα», εξηγεί. Η βρώμη είναι μια δική του ιδέα που αντικαθιστά τον συνήθη τραχανά για να απορροφήσει τα περιττά υγρά της γέμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚροθόπιτα, η ηπειρώτικη κρεατόπιτα με ρύζιΚροθόπιτα, η ηπειρώτικη κρεατόπιτα με ρύζι
30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Φύλλα

  1. Για να φτιάξουμε κρεατόπιτα με σουλτανίνα και βρώμη, αρχικά βάζουμε, στον κάδο του μίξερ, όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 6 λεπτά ή μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
  2. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τον κιμά για 6-8 λεπτά, κομματιάζοντάς τον με ξύλινη κουτάλα για να σπάσουν οι κόκκοι του. Προσθέτουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 6 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε τα κουκουνάρια, τα φιστίκια και τη σταφίδα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Προσθέτουμε τη βρώμη, τα μπαχαρικά και το μήλο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι τον πάγκο εργασίας. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 ίσα μέρη. Με πλάστη-βέργα ανοίγουμε δύο από τα κομμάτια ζύμης σε λεπτά φύλλα με διάμετρο 40-50 εκ. Πασπαλίζουμε συχνά με σιμιγδάλι όσο τα ανοίγουμε, για να μην κολλήσουν στον πλάστη και σχιστούν.
  3. Λαδώνουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ταψιού 25 x 35 εκ. και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο, το οποίο επίσης αλείφουμε με λάδι. Αφήνουμε τις άκρες του να εξέχουν από το ταψί. Στρώνουμε πάνω του και το δεύτερο φύλλο και το λαδώνουμε και αυτό. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω του τη γέμιση, πιέζοντάς την καλά με ένα κουτάλι για να γίνει μια συμπαγής μάζα.
  4. Ανοίγουμε τα άλλα 2 κομμάτια ζύμης σε ισάριθμα λεπτά φύλλα με την ίδια διάμετρο με τα πρώτα, πασπαλίζοντας και αυτά τακτικά με σιμιγδάλι. Καλύπτουμε τη γέμιση με το ένα από αυτά τα φύλλα, το λαδώνουμε καλά και στρώνουμε πάνω του το τελευταίο φύλλο, λαδωμένο και αυτό καλά, για να αποκτήσει ωραίο ρόδινο χρώμα στο ψήσιμο.
  5. Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και διπλώνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, για να σφραγίσουμε τη γέμιση. Χαράσσουμε την πίτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και φουρνίζουμε.
  6. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  7. Σερβίρουμε, την κρεατόπιτα με σουλτανίνα και βρώμη, χλιαρή.

Ώριμες, πλούσιες Νεμέες, αλλά και κομψές Λημνιώνες, χαρμάνια κρητικά με Κοτσιφάλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών