ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεατόπιτα, η σπεσιαλιτέ της ΚεφαλονιάςΚρεατόπιτα, η σπεσιαλιτέ της Κεφαλονιάς
1 ώρα προετοιμασία
45' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45'

Υλικά

Τεμάχια: περίπου 40

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τον κιμά με το κρασί και αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί για 2 ώρες.
  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά με το κρασί.
  4. Σοτάρουμε πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σωθεί το υγρό.
  5. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει τελείως.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι, μέχρι να ενωθούν.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και χτυπάμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.

Πουρέκια

  1. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε και με σχήμα παραλληλόγραμμο.
  2. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε τετράγωνα κομμάτια φύλλου με μήκος πλευράς 6 εκ.
  3. Στο κέντρο του καθενός βάζουμε από 1 κουτ. σούπας γέμιση στη μία πλευρά του φύλλου και σκεπάζουμε με την άλλη πλευρά, φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο πιτάκι.
  4. Με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν και να μη βγει έξω η γέμιση κατά το τηγάνισμα.
  5. Βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο λάδι σε βαθύ σκεύος, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  6. Τηγανίζουμε τα πουρέκια σε δόσεις, για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  7. Στραγγίζουμε τα κυπριακά πουρέκια με κρασάτο κιμά σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινός κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών