10' προετοιμασία
40' ψήσιμο
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 24 εκ.

Διαδικασία

  1. Για το πανεύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα, ανακατεύουμε, μέσα στο ταψάκι, το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής και μαλακή ζύμη.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει.
  4. Το ανακατεύουμε για να ξεφουσκώσει, το ξανακαλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 7 - 8 ώρες.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
  6. Βγάζουμε το ψωμί από το ψυγείο, το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ψήνουμε ξεσκέπαστο, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σχηματίσει μια χρυσαφένια, τραγανή κρούστα.
  7. Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
  8. Το ξεφουρνίζουμε, το βγάζουμε από το ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μυστικά

Ένα πανεύκολο, αφράτο ψωμί, που θα ανακατέψουμε με το κουτάλι, αλλά θα το περιμένουμε 8 - 9 ώρες. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να έχουμε το πρωί φρεσκοψημένο, αφράτο ψωμί. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το σκεύος όπου θα το βάλουμε. Θα πρέπει να είναι αντικολλητικό, επειδή ανακατεύουμε τη ζύμη, αφήνουμε να φουσκώσει και ψήνουμε στο ίδιο σκεύος. Προτείνουμε, επίσης, ταψάκι αλουμινίου ή σιλικόνης.

Παραλλαγές

Με γλυκοπατάτα: Στη βασική συνταγή αφαιρούμε 50 ml νερό και προσθέτουμε μαζί με το αλεύρι και 1/2 φλιτζ. τσαγιού βρασμένη και πολτοποιημένη γλυκοπατάτα. Με σιναπόσπορο και κασέρι: Προσθέτουμε στη βασική συνταγή, μαζί με το αλεύρι, και 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κασέρι της αρεσκείας μας και 2 κουτ. σούπας σιναπόσπορο, καλά κοπανισμένο, ή μουστάρδα σε σκόνη, μαζί με το αλεύρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών