30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τον πουρέ
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τον πουρέ με ξερά μανιτάρια και λάδι τρούφας, μουλιάζουμε τα βασιλομανίταρα σε 60 ml ζεστό νερό, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλα- κώσουν. Τα βγάζουμε προσεκτικά από το νερό με τα δάχτυλά μας, χωρίς να τουμπάρουμε το νερό, στο οποίο έχουν μείνει υπολείμματα από χώμα.
- Τα ταμπονάρουμε σε χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβουμε.
- Σουρώνουμε το νερό τους από διπλό τουλπανάκι (για να απομακρύνουμε τυχόν χώμα) και το αφήνουμε στην άκρη.
- Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.
- Τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε κρύο νερό που να τις καλύψει καλά, αλατίζουμε και τις βράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε και, όσο είναι ακόμη ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε σε ένα μπολ με το πρες πουρέ.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 20 γρ. από το βούτυρο και, όταν λιώσει και κάψει, σοτάρουμε τα βασιλομανίταρα για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να σωθούν τα περιττά υγρά.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα, το νερό των μανιταριών και λίγο λίγο το βούτυρο, ανακατεύοντας τον πουρέ ασταμάτητα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ο πουρές να γίνει αφράτος.
- Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι τρούφας, αν θέλουμε, και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε τον πουρέ σε μπολ σερβιρίσματος, σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και τους σπόρους ροδιού και σερβίρουμε πουρέ με ξερά μανιτάρια και λάδι τρούφας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.