Υλικά

Μερίδες: 4 μερίδες

Διαδικασία

  1. Χοντροκόβουμε 4 μαύρες ντομάτες* (ή καλής ποιότητας κόκκινες ντομάτες), 1/2 αγγούρι, με τη φλούδα, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 1/2 ώριμο αβοκάντο, 1/2 ξερό κρεμμύδι, 1 χοντρό κλωνάρι σέλερι, 100 γρ. φύλλα από σπανάκι, κατά προτίμηση baby, 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο λευκό ψωμί και 1 αυγό, σφιχτοβρασμένο.
  2. Τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη και προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 3-4 (ή περισσότερες) σταγόνες πράσινο ταμπάσκο, 2-3 κ.σ. ξίδι jerez (ή ένα ελληνικό δυνατό λευκό ξίδι καλής ποιότητας) και περίπου 150 ml παγωμένο νερό.
  3. Πολτοποιούμε σχολαστικά, μέχρι να πάρουμε έναν εντελώς λείο πολτό. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, αραιώνουμε με λίγο παγωμένο νερό.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, περνάμε τη σούπα από λεπτή σήτα, πιέζοντας καλά με ξύλινη κουτάλα, και μοιράζουμε σε πιάτα.
  5. Σε κάθε πιάτο τρίβουμε στην ψιλή πλευρά του τρίφτη ασπράδι και κρόκο από 1-2 σφιχτοβρασμένα αυγά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Μυστικά

* Μαύρες ντομάτες

Σχετικά νέα ποικιλία στη χώρα μας, με ερυθρό και πρασινομέλανο χρώμα στη φλούδα και στη σάρκα, που με την έκθεση στον ήλιο αποκτά ακόμα πιο σκούρα απόχρωση. Η γεύση και η μυρωδιά τους είναι συχνά πιο έντονες από εκείνες της κλασικής, κόκκινης ντομάτας. Προέρχονται κυρίως από την Κρήτη και την Ηλεία και τις βρίσκουμε από συμβατική ή βιολογική καλλιέργεια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε ενημερωμένα μανάβικα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών