Υλικά
Μερίδες: 4 μερίδεςΔιαδικασία
- Χοντροκόβουμε 4 μαύρες ντομάτες* (ή καλής ποιότητας κόκκινες ντομάτες), 1/2 αγγούρι, με τη φλούδα, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 1/2 ώριμο αβοκάντο, 1/2 ξερό κρεμμύδι, 1 χοντρό κλωνάρι σέλερι, 100 γρ. φύλλα από σπανάκι, κατά προτίμηση baby, 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο λευκό ψωμί και 1 αυγό, σφιχτοβρασμένο.
- Τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη και προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 3-4 (ή περισσότερες) σταγόνες πράσινο ταμπάσκο, 2-3 κ.σ. ξίδι jerez (ή ένα ελληνικό δυνατό λευκό ξίδι καλής ποιότητας) και περίπου 150 ml παγωμένο νερό.
- Πολτοποιούμε σχολαστικά, μέχρι να πάρουμε έναν εντελώς λείο πολτό. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, αραιώνουμε με λίγο παγωμένο νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε, περνάμε τη σούπα από λεπτή σήτα, πιέζοντας καλά με ξύλινη κουτάλα, και μοιράζουμε σε πιάτα.
- Σε κάθε πιάτο τρίβουμε στην ψιλή πλευρά του τρίφτη ασπράδι και κρόκο από 1-2 σφιχτοβρασμένα αυγά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Μυστικά
* Μαύρες ντομάτες
Σχετικά νέα ποικιλία στη χώρα μας, με ερυθρό και πρασινομέλανο χρώμα στη φλούδα και στη σάρκα, που με την έκθεση στον ήλιο αποκτά ακόμα πιο σκούρα απόχρωση. Η γεύση και η μυρωδιά τους είναι συχνά πιο έντονες από εκείνες της κλασικής, κόκκινης ντομάτας. Προέρχονται κυρίως από την Κρήτη και την Ηλεία και τις βρίσκουμε από συμβατική ή βιολογική καλλιέργεια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε ενημερωμένα μανάβικα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.