15'
προετοιμασία
10' μαγείρεμα
45'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το γαύρο μαρινάτο (αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε, παίρνουμε 20 φιλέτα γαύρου μαρινάτου - τον βρίσκουμε σε βαζάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και -μερικές φορές- και χύμα)
Διαδικασία
Γαύρος μαρινάτος
- Αν φτιάξουμε εμείς το γαύρο, βάζουμε τα φιλέτα σε ένα ρηχό ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση και τα σκεπάζουμε καλά με χοντρό αλάτι.
- Αφήνουμε το ταψί στην άκρη για περίπου μισή ώρα, μέχρι να «ψηθεί» ο γαύρος.
- Μετά τα τινάζουμε από το αλάτι, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
- Βάζουμε τα φιλέτα σε στρώσεις σε ένα βαθύ μπολ, περιχύνουμε με το ξίδι, ώστε να μισοκαλυφθούν, και τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να αρωματιστούν από το ξίδι.
- Τα στραγγίζουμε χωρίς να τα ξεπλύνουμε, τα ξαναβάζουμε στο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν και τα αφήνουμε στο λάδι για περίπου 10 λεπτά.
- Κρατάμε τα 20 φιλέτα για τη σαλάτα και τα υπόλοιπα τα διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.
Ζυμαρικά
- Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
Σαλάτα
- Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Αφήνουμε το μπολ στην άκρη, να βγάλει το σκόρδο το άρωμά του, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε μια βαθιά σαλατιέρα βάζουμε τα ζυμαρικά, τη ρόκα, τα κυβάκια της ντομάτας, τις ελιές, το μαϊντανό, τη φέτα, το λαδόξιδο (χωρίς το σκόρδο) και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε και τα φιλέτα γαύρου ομοιόμορφα και σερβίρουμε.