Σαλάτα με ρόκα, που τώρα στην εποχή της, είναι τρυφερή και ελαφρώς πικάντικη,

30' προετοιμασία
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το γαύρο μαρινάτο (αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε, παίρνουμε 20 φιλέτα γαύρου μαρινάτου - τον βρίσκουμε σε βαζάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και -μερικές φορές- και χύμα)

Διαδικασία

  1. Γαύρος μαρινάτος: Αν φτιάξουμε εμείς το γαύρο, βάζουμε τα φιλέτα σε ένα ρηχό ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση και τα σκεπάζουμε καλά με χοντρό αλάτι. Αφήνουμε το ταψί στην άκρη για περίπου μισή ώρα, μέχρι να «ψηθεί» ο γαύρος. Μετά τα τινάζουμε από το αλάτι, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Βάζουμε τα φιλέτα σε στρώσεις σε ένα βαθύ μπολ, περιχύνουμε με το ξίδι, ώστε να μισοκαλυφθούν, και τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να αρωματιστούν από το ξίδι. Τα στραγγίζουμε χωρίς να τα ξεπλύνουμε, τα ξαναβάζουμε στο μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν και τα αφήνουμε στο λάδι για περίπου 10 λεπτά. Κρατάμε τα 20 φιλέτα για τη σαλάτα και τα υπόλοιπα τα διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.
  2. Ζυμαρικά: Σε βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
  3. Σαλάτα: Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη, να βγάλει το σκόρδο το άρωμά του, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε μια βαθιά σαλατιέρα βάζουμε τα ζυμαρικά, τη ρόκα, τα κυβάκια της ντομάτας, τις ελιές, το μαϊντανό, τη φέτα, το λαδόξιδο (χωρίς το σκόρδο) και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε και τα φιλέτα γαύρου ομοιόμορφα και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών